ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρνήθηκε η Τουρκία βοήθεια από την Κύπρο για αποστολή διασωστών - Στήριξη και στη Συρία

Αρνήθηκε η Τουρκία βοήθεια από την Κύπρο για αποστολή διασωστών - Στήριξη και στη Συρία

Άρνηση Τουρκίας για αποστολή βοήθειας από την Κύπρο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέβαλε αίτημα για αποστολή ομάδας διάσωσης και έδειξε ετοιμότητα με σκοπό να συμβάλει στις επιχειρήσεις, ωστόσο η απάντηση που έλαβε από την Τουρκία ήταν αρνητική σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε ότι η Τουρκία αρνήθηκε το αίτημα της Κύπρου για αποστολή βοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι εξίσου έτοιμη να αποστείλει βοήθεια στη Συρία,ωστόσο σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κυβέρνηση της Συρίας, ζήτησε μόνο οικονομική βοήθεια και στήριξη σε είδη πρώτης ανάγκης. Αναμένεται ο κατάλογος από την κυβέρνηση της Συρίας ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να βοηθήσει στην συλλογή και αποστολή τους.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα για αποστολή διασωστών

Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας, η οποία είναι πιστοποιημένη με το INSARAG External Classification, από το Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι αρμόδιο για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (UN OCHA), είναι έτοιμη αν χρειαστεί να ανταποκριθεί σε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε ότι η πιστοποίηση αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολιτικής Άμυνας να μπορεί να ανταποκρίνεται, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου απαιτείται έρευνα και διάσωση, στη βάση διεθνών προτύπων.

Σημείωσε ότι η Ομάδα αυτή δηλώθηκε, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας.

Ανέφερε, παράλληλα, πως υπάρχει αντισεισμικός κώδικας, ο οποίος εφαρμόζεται με βάση τις οδηγίες της ΕΕ.

Συνέστησε ο κόσμος σε μια σεισμική δραστηριότητα να μην πανικοβάλλεται, να υπάρχει ψυχραιμία και τον κάλεσε να μελετήσει τα ενημερωτικά φυλλάδια που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας και να διαβάζει τις ανακοινώσεις, τις οποίες εκδίδει η Δύναμη.

Ανέφερε, επίσης, πως θα γίνει και σχετικά καμπάνια από το ΓΤΠ η οποία θα παραπέμπει σε ανακοινώσεις της Πολιτικής Άμυνας.

Σημείωσε πως στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας υπάρχουν όλα τα ενημερωτικά για πολλούς κινδύνους, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν οι πολίτες και να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως τους σεισμούς δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Άμυνα έχει το Σχέδιο Εγκέλαδος, το οποίο όταν χρειαστεί εφαρμόζεται.

Είπε, παράλληλα, ότι το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και είναι συνδεδεμένο με διάφορα συστήματα και αντίστοιχα κέντρα άλλων κρατών και της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο θέμα των φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων .

Καταλήγοντας, ο κ. Λιασίδης είπε ότι παρακολουθούν την κατάσταση και είναι σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν, αν χρειαστεί, με βάση τα σχέδια που έχουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top