Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πώς είδε ο τουρκοκυπριακός Τύπος την εκλογή Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ειδησεογραφικά καλύπτει η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού (13.02.23) τουρκοκυπριακού Τύπου την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την σχετική Επισκόπηση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Η Avrupa αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Χριστοδουλίδης» και γράφει ότι ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξασφάλισε το 51,92% των ψήφων, ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης έμεινε στο 48,08%. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, στα άκυρα ψηφοδέλτια και στα λευκά.

Η Halkın Sesi καλύπτει το θέμα κάτω από τον τίτλο «Περίοδος Χριστοδουλίδη στον νότο», σημειώνοντας ότι «ο νικητής των προεδρικών εκλογών που έγιναν χθες στον νότο ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης».

Η Diyalog δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες κάτω από τον τίτλο «Κέρδισε με 51,91%» και γράφει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο νέος ηγέτης της νότιας Κύπρου».

Η Vatan στεγάζει την είδηση κάτω από τον τίτλο «Νέος Πρόεδρος της νότιας Κύπρου ο Χριστοδουλίδης», ενώ η Yeni Bakış χρησιμοποιεί τον τίτλο «Νικητής των εκλογών στον νότο ο Χριστοδουλίδης».

Η Yeni Düzen δημοσιεύει την είδηση στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης» και εκτός από τα ποσοστά που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι στην χθεσινή αναμέτρηση αναφέρεται και στις δηλώσεις τόσο του εκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ηττημένου του δεύτερου γύρου, Αντρέα Μαυρογιάννη.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων και αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η προτεραιότητά του θα είναι η επανένωση της πατρίδας και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σπάσει το αδιέξοδο και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στόχος του είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό και ότι επιθυμεί μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Σημειώνει επίσης ότι απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους ανέφερε ότι μοιραζόμαστε τον πόνο που βιώνουν ειδικά τις τελευταίες δύσκολες ημέρες και είμαστε δίπλα τους. Επισημαίνεται ακόμα και η εξής αναφορά:«Θέλω ακόμα μια φορά να αναφέρω ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλλον της χώρας μας. Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι το τελευταίο μοιρασμένο κράτος της Ευρώπης».

H Kıbrıs αναφέρεται επίσης ειδησεογραφικά στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ο Χριστοδουλίδης», σημειώνοντας ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε την ανοικτή στήριξη των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Ο διευθυντής του συγκροτήματος στο οποίο ανήκει η εφημερίδα, Οζέρ Κανλί σε άρθρο με τίτλο «Ενώ εμείς ζούμε τον πόνο μας, κέρδισε ο Χριστοδουλίδης», αναφέρει ότι η νίκη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν την τραγωδία του σεισμού.

Δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης γιόρτασε την νίκη του σε αίθουσα στολισμένη με σημαίες της Ελλάδας και του ΔΗΣΥ».

Ο Κανλί γράφει ότι έγινε το αναμενόμενο με την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού παρά την απόφαση του ΔΗΣΥ για ψήφο κατά συνείδηση και την παρότρυνση του προέδρου του κόμματος να ψηφίσουν τον Αντρέα Μαυρογιάννη, το 74% της βάσης του ΔΗΣΥ ψήφισε Χριστοδουλίδη.

«[…] Σε αυτό συνέβαλε πολύ ο Αναστασιάδης. Για να εμποδίσει το ΑΚΕΛ να ανέλθει στην εξουσία, ο Αναστασιάδης εξασφάλισε την υπερψήφιση του τέως υπουργού του Χριστοδουλίδη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ισχυριζόμενος ότι είναι δύσκολο το έργο του Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού πολλοί Ελληνοκύπριοι αναλυτές θεωρούν πιθανό να χάσει την προεδρία του κόμματος.

Αναφερόμενος στις θέσεις για το Κυπριακό που υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Κανλί υποστηρίζει ότι αφού εξέφρασε τέτοιες θέσεις, δεν μπορεί να αναμένει κανείς από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει θετική προσέγγιση προς την τουρκική πλευρά για μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Καταλήγει ως εξής ο Κανλί:

«Και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και το εξής στο μυαλό. Ο Χριστοδουλίδης έχει καταφέρει να τραβήξει προς το μέρος του μετά από πολύ καιρό τους αυθεντικούς ΕΟΚΑτζηδες, δηλαδή τους Μακαριακούς (ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ), τους ΕΟΚΑ-Βητατζήδες και τους νέους ΕΟΚΑτζήδες (ΕΛΑΜ). Γιατί; Επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για λύση. Η πρόθεσή τους είναι να πετάξουν την Τουρκία έξω από την Κύπρο, να διασαλεύσουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία και να πάρουν ‘εκδίκηση’».

Εξάλλου, σε σχόλιο στην ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Χριστοδουλίδης σε σταυροδρόμι», ο δημοσιογράφος Χασάν Χάστουρερ υποστηρίζει ότι παρά την κομματική θέση του ΔΗΣΥ, ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης προτίμησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για διάδοχό του.

Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 στο Chateau Status στην νεκρή ζώνη στην Λευκωσία με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει απόσπασμα από τις εντυπώσεις που είχε γράψει τότε γι’ αυτόν σημειώνοντας:

«[…] Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό από το παράθυρο της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όμως, δεν είναι από τα ονόματα που έχουν στο παρελθόν τους τα ίχνη της ΕΟΚΑ και μεταγράφηκαν στην πολιτική από τα χρόνια της ΕΟΚΑ. […] Πρώτη φορά άκουσα πολύ ξεκάθαρα από έναν Κύπριο πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται σε σημαντικό αξίωμα, ότι εμπεριέχει τόσα ρίσκα και για τους Ελληνοκύπριους η μη λύση όσα για τους Τουρκοκύπριους. Έστω και αν δεν λέει ‘φοβόμαστε την Τουρκία’, γίνεται εύκολα αντιληπτό ανάμεσα στα λεγόμενά του ότι δεν θέλουν μια μέρα να έχουν σύνορα που γειτνιάζουν με την Τουρκία στο νησί. Δεν μίλησε και δεν προσπάθησε να εξηγήσει επί μακρόν το ‘μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις’. Όμως είναι σημαντικό η ασφάλεια και οι εγγυήσεις να έρθουν σε ένα σημείο που να ικανοποιεί τις πλευρές για να λάβει το ναι από την ελληνοκυπριακή κοινότητα μια πιθανή λύση. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν νιώθει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του πολιτικού συστήματος στον βορρά και τις θέσεις των παικτών. Αντιθέτως, θέλει να μάθει τον επηρεασμό των Τουρκοκυπρίων από την υφιστάμενη οικονομική κρίση. Μάλιστα δεν δείχνει να λείπει η προσοχή του ακούγοντας πώς θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική συμβολή από τον νότο στην ζωή των Τουρκοκυπρίων αυτή την περίοδο και τις απόψεις σε σχέση με την χρήση του ευρώ στον βορρά».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, ο Χάστουρερ υποστηρίζει:

«Όταν συγκριθεί με τον Μαυρογιάννη, ο Χριστοδουλίδης είναι μακρύτερα από το να συμβάλει με θάρρος στην διαδικασία λύσης. Όμως ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων που κάνει μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς του, μπορούμε να πούμε ότι επικρατεί ο διαχωρισμός. Καλά, μπορεί να είναι βιώσιμη αυτή η πολιτική; Μπορεί από την δική του άποψη να είναι. Όμως, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο παλιά να συνεχίσει η στήριξη της Δύσης σε πολιτικές που αποτελούν τροχοπέδη της λύσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένας από εκείνους που το γνωρίζουν καλύτερα αυτό. Ουσιαστικά, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα ο Χριστοδουλίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο επιλογές υπογραφής. Είτε θα υπογράψει μια βιώσιμη συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα γίνει μέρος της μόνιμης διαίρεσης κάτω από την οποία δεν θα υπάρχει η υπογραφή του. Αν ο Χριστοδουλίδης λάβει την απόφασή του προτού φτάσει σε αυτό το σταυροδρόμι, έχει καλώς, αν δεν την λάβει θα φτάσει στο σταυροδρόμι συρόμενος».

ΠΗΓΗ: Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου-Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top