ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Νουρή σε Αβέρωφ: «Πρωτάκουστη η απόφαση για εκλογική συνέλευση στον ΔΗΣΥ»

Επιστολή Νουρή σε Αβέρωφ: «Πρωτάκουστη η απόφαση για εκλογική συνέλευση στον ΔΗΣΥ»

Διαφωνία με την σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης στις 11 Μαρτίου στον ΔΗΣΥ εκφράζει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αυτούσια η επιστολή:

Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την πολύμηνη και επίπονη προεκλογική προσπάθεια η οποία διεξαχθεί κάτω από πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, λόγω της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη που δυστυχώς πέτυχε να αποκομίσει σημαντικό μέρος συναγερμικών ψήφων προκαλώντας διάσπαση στο κόμμα. Σ' αυτή την διαδρομή, όπως καλά γνωρίζεις, στάθηκα δίπλα σου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τον κοινό σκοπό

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άφησε βαθιά τραυματισμένο τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Τόσο για το ότι δεν πετύχαμε την, για πρώτη φορά, πρόκριση του υποψηφίου μας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και γιατί στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, τα όσα διαδραματίστηκαν τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την παράταξη Αναντίλεκτα όμως η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Και αυτό γιατί ενώ μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, συναινετικά αποφασίσαμε την κατά συνείδηση ψήφο ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική ήττα, αυτό όχι μόνο δεν τηρήθηκε αλλά εργολαβικά και οργανωμένα έγινε προσπάθεια να κατευθυνθούν οι φίλοι και υποστηρικτές του κόμματος προς συγκεκριμένους υποψηφίους γεγονός που διεύρυνε τη διάσπαση κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Αυτά τα γεγονότα αποτελούν πλέον ιστορία. Καθήκον όλων μας είναι αα προσπαθήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση, να αξιολογήσουμε και να αποτιμήσουμε τα διαδραματισθέντα, να επαναφέρουμε την ηρεμία στο κόμμα, ώστε με νηφαλιότητα και μακριά από βεβιασμένες κινήσεις, να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας, επιτρέποντας τον επαναπατρισμό όσων υποστηρικτών μας επέλεξαν άλλες επιλογές σ' αυτές τις εκλογές.

Άλλωστε όπως και εσύ κατ' επανάληψη έχεις διαμηνύσει, η ίδια η σταθερότητα της χώρας, εξαρτάται εν πολλοίς από τη συνοχή και την ευρωστία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο κατορθωτό θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος, ανάλυση των αποτελεσμάτων και ανασκόπηση των όσων επισυνέβησαν σ' αυτή την όχι επιτυχή για τον Δημοκρατικό Συναγερμό διαδρομή. Χρειάζεται να αποφευχθούν βεβιασμένες κινήσεις,  ενέργειες αλλά και τακτικισμοί

Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του Προέδρου του κόμματος που πηγάζει από την πρόνοια 17.4 του κατασταστικού για «άμεση» σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Εκλογικής Συνέλευσης για εκλογή Προέδρου. Ο μη καθορισμός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από το καταστατικό έγινε ακριβώς για να δίνεται η δυνατότητα συνεκτίμησης των γεγονότων και λήψη απόφασης για το καλώς νοούμενο συμφέρον της παράταξης και μόνο. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει συναγωνιστής και συναγωνίστρια που σ' αυτή τη δύσκολη για την παράταξη στιγμή, δεν θα ήθελε να ακούσει την αποτίμηση της ανωτάτης ηγεσίας και να συζητήσει στα πλαίσια των συλλογικών μας οργάνων τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι γι' αυτόν τον λόγο αγαπητέ Πρόεδρε, που δεν με βρίσκει σύμφωνο η σπουδή να συγκληθεί έκτακτη παγκύπρια εκλογική συνέλευση για τις 11 Μαρτίου 2023 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως συζήτηση ή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Επέτρεψε μου να πω ότι αυτό είναι πρωτάκουστο. Αλλωστε εάν ισχύσει η απόφαση σας – που σημειωτέον δεν έτυχε της έγκρισης του οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου – αυτό σημαίνει ότι εντός 72ωρών από σήμερα θα πρέπει να κατατεθούν υποψηφιότητες.

Επειδή σας θεωρώ και σας αναγνωρίζω, σαν έναν Πρόεδρο που σέβεται στον υπέρτατο βαθμό τα θέσμια, τους συνεργάτες του αλλά και τα συλλογικά όργανα του κόμματος, θεωρώ ότι της απόφασης για σύγκληση έκτακτης παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης, θα πρέπει να προηγηθεί σύγκληση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου ώστε να κατατεθεί ο απολογισμός της απερχόμενης ηγεσίας και να διεξαχθεί συζήτηση για τα αίτια και αιτιατά του κακού εκλογικού αποτελέσματος. Άλλωστε κάτι τέτοιο προνοείται και στο άρθρο 8.9 του καταστατικού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ο στόχος για επαναφορά της ηρεμίας στο κόμμα, της δημιουργίας προυποθέσεων επαναπατρισμού όσων φίλων έκαναν άλλες επιλογές σ' αυτή την εκλογική διαδικασία και της επανάκτησης των ποσοστ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top