ΥΓΕΙΑ

Διάρκεια ύπνου: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Διάρκεια ύπνου: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική υγεία, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Yale, οι οποίοι εξέτασαν εθελοντές μέσης ηλικίας χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου από τη βάση δεδομένων UK Biobank.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συγκριτικά με αυτούς που είχαν φυσιολογική διάρκεια ύπνου (7-9 ώρες κάθε βράδυ), οι εθελοντές με μειωμένη διάρκεια ύπνου, εμφάνιζαν περισσότερες διαταραχές της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.

Φάνηκε ακόμη ότι οι ασθενείς με τη χαμηλότερη διάρκεια ύπνου, είχαν χειρότερα σκορ σε διάφορους δείκτες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη λευκή ουσία.

Εξετάζοντας 40 δομές του εγκεφάλου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι περιοχές που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την έλλειψη ύπνου ήταν το αριστερό και δεξί εγκεφαλικό στέλεχος.

Οι επιστήμονες έκαναν δύο διαφορετικές αναλύσεις στις οποίες λήφθηκαν υπόψιν διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου. Και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η παρούσα μελέτη ξεκίνησε λίγο μετά την απόφαση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας να εντάξει τη διάρκεια του ύπνου στους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Πλέον οι παράγοντες είναι οκτώ, ενώ οι άλλοι επτά είναι η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η γλυκόζη αίματος, το ιστορικό καπνίσματος, η άσκηση, η διατροφή και ο δείκτης μάζας σώματος.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 28.899 εθελοντές με φυσιολογική διάρκεια ύπνου (μέση ηλικία 55, 46,7% άνδρες), δηλαδή 7-9 ώρες , ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν 10.860 εθελοντές με διάρκεια ύπνου εκτός των παραπάνω ορίων (μέση ηλικία 55,3, 47,6% άνδρες).

Και στις δύο ομάδες, η πλειοψηφία των εθελοντών ήταν μη καπνιστές και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 26-27. Τα ποσοστά των εθελοντών με υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

«Είναι σημαντικό να σταθούμε σε δύο σημεία. Πρώτον, τα αποτελέσματά μας θα πρέπει επιβεβαιωθούν σε ένα καλύτερο πληθυσμό με μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Δεύτερον, θα πρέπει να κάνουμε και νέες μελέτες προκειμένου να εξετάσουμε αν η αλλαγή των συνηθειών του ύπνου στη μέση ηλικία μπορεί να προστατεύσει από διάφορες παθήσεις του εγκεφάλου αργότερα», καταλήγει η μελέτη.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top