ΥΓΕΙΑ

Τα καλύτερα αγχολυτικά είναι 100% φυσικά χωρίς παρενέργειες – Και είναι διαθέσιμα σε όλους

Τα καλύτερα αγχολυτικά είναι 100% φυσικά χωρίς παρενέργειες – Και είναι διαθέσιμα σε όλους

Το forest bathing, μια εξόρμηση δηλαδή στο δάσος, συγκαταλέγεται ήδη στις εναλλακτικές μεθόδους που ανακουφίζουν από το άγχος και μάλιστα συνταγογραφείται κανονικά σε διάφορες χώρες, όπως η Ιαπωνία. Για να λάβουμε όμως τα αγχολυτικά οφέλη της φύσης θα μπορούσαμε απλώς και μόνο να διαμένουμε σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον, όπως αποκάλυψε νεότερη μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (22-27 Απριλίου), η εγγύτητα στη φύση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ενός ηλικιωμένου ατόμου να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές, που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ήπια γνωστική εξασθένιση ή και άνοια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την απογραφή των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να προσδιορίσουν πόσο κοντά ζούσαν οι συμμετέχοντες σε πράσινους και μπλε χώρους. Στους πράσινους χώρους περιλαμβάνονται τα πάρκα και τα άλση, ενώ στους μπλε οι ακτές, οι λίμνες και τα μεγάλα ποτάμια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 42.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε αστικές περιοχές της πολιτείας της Ουάσινγκτον. Όλοι κλήθηκαν να αναφέρουν τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και άγχους σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων, με το μηδέν να ισούται με κανένα σύμπτωμα επιδεινωμένης ψυχικής υγείας.

Υπήρχαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα των συναισθημάτων τους, όπως πόσες ημέρες δεν μπόρεσαν να εργαστούν λόγω ψυχολογικής δυσφορίας, πόσες ημέρες αυτή επηρέασε την παραγωγικότητά τους και πόσες φορές ζήτησαν επαγγελματική βοήθεια. Οι βαθμολογίες κυμαίνονταν από 0 έως 24.

Οι ηλικιωμένοι που σημείωσαν βαθμολογία άνω του 13 στο τεστ θεωρήθηκαν ότι είχαν σοβαρή ψυχολογική δυσφορία, το 2% δηλαδή των συμμετεχόντων.

Περίπου το 70% των συμμετεχόντων ζούσαν σε απόσταση μισού μιλίου από χώρο πρασίνου και το 60% σε απόσταση μισού μιλίου από μπλε χώρους.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι διέμεναν σε απόσταση μισού μιλίου από έναν από τους δύο χώρους είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε πιο μακρινή απόσταση.

Τέλος, περίπου το 1,3% όσων ζούσαν σε απόσταση μισού μιλίου από πάρκα και νερό είχαν σοβαρή ψυχολογική δυσφορία σε σύγκριση με το 1,5% όσων ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη από μισό μίλι.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη, που αναδεικνύει τη σημασία των χώρων πρασίνου και νερού για την ψυχική υγεία, θα δώσει το έναυσμα για άλλες μελέτες σχετικά με το πώς λειτουργούν αυτά τα οφέλη και αν αυτή η εγγύτητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και της άνοιας» σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Solmaz Amiri, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Elson S. Floyd College of Medicine του Πανεπιστημίου Washington State.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Γίνεται προσπάθεια για πλήρη οριοθέτηση - Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεωνΑπειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top