ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΒ: Αποσύρει την πρόταση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά… - «Δεν πρόκειται να επανέλθουμε στο καθεστώς που ίσχυσε μέχρι το 2013»

ΟΕΒ: Αποσύρει την πρόταση για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά… - «Δεν πρόκειται να επανέλθουμε στο καθεστώς που ίσχυσε μέχρι το 2013»

Πολύ δύσκολο θεωρείται και είναι το έργο του νέου Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, σε ό,τι αφορά το θέμα της ΑΤΑ που αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, αφού παρότι η ΟΕΒ φαίνεται να αποσύρει την πρόταση της για πλήρη κατάργηση του θεσμού, εντούτοις, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψει την επάνοδο του καθεστώτος που ίσχυσε μέχρι και το 2013.

Σε δηλώσεις του στο «Πρωτοσέλιδο» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, αφού ανέφερε πως την Πέμπτη (9/2) η ηγεσία της Οργάνωσης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε τις προτάσεις της εργοδοτικής πλευράς σχετικά με την ΑΤΑ.

Όπως είπε, «έχουμε παρκάρει προσωρινά το αίτημα για πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ», σημειώνοντας πως αυτή τη θέση την κατέθεσαν και στον τέως Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων που είχε και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Το έχουμε καταθέσει ενώπιον του κ. Κυριάκου Κούσιου και των ηγετών του συνδικαλιστικού κινήματος, κατά τις τελευταίες συναντήσεις που είχαμε κάνει, προκειμένου να διευκολύνουμε τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου, ο οποίος είναι αδύνατο να διεξαχθεί εάν η ΟΕΒ διατηρεί την ορθότατη θέση της για κατάργηση αυτού του συστήματος, οι δε συντεχνίες επιμένουν σε κάτι το οποίο είναι εντελώς εκτός συζήτησης από πλευράς εργοδοσίας», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ διεμήνυσε πως «επαναλάβαμε και διατηρούμε ως πρόταση, προκειμένου να βοηθήσουμε τον νέο Υπουργό, το ότι δεν θα προτάξουμε στην συζήτηση που θα γίνει το αίτημά μας για κατάργηση της ΑΤΑ. Αυτό το οποίο λέμε, πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον Υπουργό να κάνει εκείνες, έστω και προσωρινού χαρακτήρα, διευθετήσεις, προκειμένου με άνεση χρόνου να γίνει συζήτηση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυσε μέχρι το 2013, όταν και καταργήθηκε προσωρινά, πάγωσε, αναστάλθηκε η εφαρμογή του. Εκείνο το σύστημα που ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία, παγκόσμια φαινόμενο, δεν υπάρχει περίπτωση με την υπογραφή της ΟΕΒ να επανέλθει και να εφαρμοστεί, υποσκάπτοντας και διαβρώνοντας την ευρωστία της κυπριακής οικονομίας», ξεκαθάρισε παράλληλα ο κ. Αντωνίου, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα πως «η ΟΕΒ επιθυμεί διακαώς την εργατική ειρήνη, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να υποθηκεύσει το μέλλον της οικονομίας μας, προκειμένου να διασφαλίσει την εργατική ειρήνη».

Ως προς τον νέο Υπουργό Εργασίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως σε συναντήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και πριν καν γίνει γνωστό ότι θα διοριζόταν σε αυτή τη θέση, διαπίστωσε ότι «είναι δομημένος ο τρόπος σκέψης του, ισορροπημένος, παλανσαρισμένος, κι ελπίζω παρά τις πρώτες του, αχρείαστες, δηλώσεις δημόσια κατά τη τελετή παράδοσης/παραλαβής, σε σχέση ειδικά με την ΑΤΑ ότι είναι κοινωνική κατάκτηση, στην πορεία θα βρούμε όλοι τον βηματισμό μας, τα πατήματά μας, έτσι ώστε η ισορροπία σε ένα δομημένο τρόπο σκέψης και προσέγγισης ζητημάτων που είναι περίπλοκα και εξόχως ευαίσθητα και για τις δύο πλευρές, ότι θα υπάρχει ισορροπημένη προσέγγιση που χρειάζεται ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα».

«Δεν μπορεί να είναι κοινωνική κατάκτηση ένα θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει, έχει συσσωρεύσει, ένα σωρό προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας», είπε σημειώνοντας ότι «θα τον δούμε τον Υπουργό μας την Πέμπτη το πρωί. Εκεί θα μπουν οι βάσεις, νομίζω, για τα επόμενα βήματα. Ίσως διευθετηθούν και κάποιες συναντήσεις για το επόμενο διάστημα, διότι, όντως, η αίσθηση του επείγοντος, την οποία αποδίδουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, είναι στοιχείο που μας έχει διαβιβαστεί και δια ζώσης, τόσο από τον Υπουργό όσο και κατά την επίσκεψη τότε του εν αναμονή Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στην συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ και είχε μία συνομιλία».

Οι τοποθετήσεις του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ στο βίντεο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργικό Χριστοδουλίδη: Η «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη» που εξελίχθηκε σε φιάσκο και οι διορισμοί που εκκρεμούν

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top