Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Νουρή-Κέττηρου για διαχείριση Τ/κ περιουσιών: «Οξύμωρο να με επικρίνουν», λέει ο τέως ΥΠΕΣ – «Ας κάνει υπομονή» συστήνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Αντιπαράθεση Νουρή-Κέττηρου για διαχείριση Τ/κ περιουσιών: «Οξύμωρο να με επικρίνουν», λέει ο τέως ΥΠΕΣ – «Ας κάνει υπομονή» συστήνει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Αντιπαράθεση μεταξύ του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο, αναφορικά με τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, ξέσπασε τις τελευταίες ώρες με αφορμή χθεσινό (21/3) δημοσίευμα για το θέμα.

Σε σημερινές του δηλώσεις και απαντώντας στη χθεσινή (21/3) αντίδραση του τέως ΥΠΕΣ, ο κ. Κέττηρος τόνισε πως «οι τοποθετήσεις του κ. Νουρή και το πέρασμα του από το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη χαρακτηρίζονταν έτσι και αλλιώς από πλεόνασμα θράσους και ανυπαρξία λογοδοσίας».

Εδώ και εβδομάδες, πρόσθεσε, «αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα η τραγική κατάσταση στους κυβερνητικούς οικισμούς με τις επικίνδυνες πολυκατοικίες. Όλες οι αναφορές καταδεικνύουν τις ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης και του πρώην Υπουργού ο οποίος δεν είχε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες για την κατάσταση των πολυκατοικιών τους ενώ μάλιστα υπήρχε έτοιμο σχέδιο δράσης από το Τμήμα Πολεοδομίας το οποίο χάθηκε κάπου στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών».

«Για αυτά τα οποία αποτελούσαν αποκλειστική του αρμοδιότητα ο κ. Νουρής δεν είχε την ελάχιστη ευαισθησία να τοποθετηθεί αλλά αντέδρασε χθες έντονα όταν ζητήσαμε ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων τουρκοκυπριακής περιουσίας λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι «η προεκλογική στήριξη του κ. Νουρή υπέρ της σημερινής Κυβέρνησης, για το ΑΚΕΛ δεν αποτελεί και αυτόματη παραγραφή όλων των ευθυνών που είχε ο ίδιος για πράξεις ή παραλήψεις του. Την ευθύνη και το δικαίωμα που έχουμε για έλεγχο θα τον ασκήσουμε στο έπακρο».

«Η έντονη αντίδραση του στην προσπάθεια ελέγχου και ενημέρωσης προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά και υποψίες», υπέδειξε ο κ. Κέττηρος αναφέροντας συστήνοντας στον τέως Υπουργό υπομονή «γιατί βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή».

Η τοποθέτηση Νουρή

Σημειώνεται πως, σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι πρωτοφανές, αλλά και ενδεικτικό της πρόθεσης κάποιων να δημοσιεύεται σε εφημερίδα, «ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, υπέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ερώτηση ‘στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την οποία ζητείται αναλυτική ενημέρωση για όλες τις παραχωρήσεις τ/κ γης που έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023’, αλλά τέτοια ερώτηση, ακόμα να μην έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο».

Στο διάστημα αυτό, δηλώνει ο κ. Νουρής, παραχωρήθηκαν στο προσφυγικό σωματείο ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, στο Κέντρο Μελετών Γρηγόρης Αυξεντίου, στη Λέσχη Αγάπης Λαού Λύσης και στον ΑΣΙΛ Λύσης, τ/κ τεμάχια ανοικτών χώρων για να χρησιμοποιηθούν είτε σαν χώροι στάθμευσης, είτε σαν αίθουσα διαλέξεων, είτε σαν βοηθητικές χρήσεις γηπέδου αθλοπαιδιών.

Όλα τα παραχωρηθέντα τεμάχια γης, διευκρινίζει, αφορούν ανοικτούς χώρους στον αστικό ιστό των πόλεων Λευκωσίας και Λάρνακας, οι οποίοι λόγω της περιοριστικής πολιτικής που ισχύει για τις τ/κ περιουσίες, δεν μπορούσαν να παραχωρηθούν για επαγγελματική ή γεωργική χρήση. «Υπενθυμίζω επίσης ότι οι εκμισθώσεις αυτές έγιναν προς όφελος προσφυγικών σωματείων, που δεν αποτελούν κερδοσκοπικούς οργανισμούς και στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζονται τα κριτήρια δημοσίευσης που ισχύουν για φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Επειδή το δημοσίευμα αφήνει υπονοούμενα για κακοδιαχείριση, αναφέρει ο τέως ΥΠΕΣ, υπενθυμίζει ότι είναι ο ίδιος που τον Ιούνιο του 2022 ετοίμασε και προώθησε στην Νομική Υπηρεσία τρία Νομοσχέδια για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, τον Σεπτέμβρη του 2022 όρισε ερευνώσα λειτουργό για να ερευνήσει ενδεχόμενη κακοδιαχείριση εκ μέρους δημόσιων λειτουργών για τις τ/κ περιουσίες, και με την παράδοση του πορίσματος δόθηκε γραπτή οδηγία για αναστολή όλων των συνεδριάσεων των Επαρχιακών επιτροπών που διαχειρίζονταν τ/κ περιουσίες.

«Το δε πόρισμα της ερευνώσας λειτουργού που αφορά πολυετή περίοδο που εκτείνεται πολύ πριν το 2010, στάληκε από εμένα προσωπικά στον Γενικό Εισαγγελέα για να ελεγχθεί η διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων» σημειώνει ο κ. Νουρής.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top