ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλει να βάλει τέλος στην παρατεταμένη ορθοστασία εργαζομένων το ΑΚΕΛ – «Απάνθρωπη πρακτική που πρέπει να τερματιστεί»

Θέλει να βάλει τέλος στην παρατεταμένη ορθοστασία εργαζομένων το ΑΚΕΛ – «Απάνθρωπη πρακτική που πρέπει να τερματιστεί»

Τέλος στα φαινόμενα παρατεταμένης ή και αδιάκοπης ορθοστασίας εργαζομένων, καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους, επιχειρεί να βάλει η Βουλή, μέσω δύο προτάσεων νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου», ώστε να θεσπιστεί υποχρέωση των εργοδοτών να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων.

Με τη δεύτερη πρόταση νόμου, επίσης, επιχειρείται η τροποποίηση του «περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου», ώστε να ενισχυθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους, για να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία.

Οι διαπιστώσεις

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ και βουλευτής-μέλος της Επιτροπής Εργασίας, κ. Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε πως, «πήραμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε Προτάσεις Νόμου που τροποποιούν δύο σχετικούς νόμους, τον περί Οργάνωσης του χρόνου εργασίας νόμων του 2022 έως 2023 και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2023, επειδή κρίνουμε ότι οι υφιστάμενες αναφορές στο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να ενισχυθούν».

Μέσω των προωθούμενων αλλαγών, συνέχισε, «ρυθμίζεται η εναλλαγή των εργαζομένων στα διάφορα πόστα, να διασφαλίζονται ικανοποιητικά διαλείμματα, να γίνεται εργονομική σχεδίαση των χώρων εργασίας. Για παράδειγμα, μας λέχθηκε από εργαζόμενες σε συσκευαστήριο πατατών, ότι αν οι πάγκοι διαλογής ήταν χαμηλότεροι θα μπορούσαν να εκτελούν ακριβώς την ίδια εργασία καθήμενες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε, «εισάγουμε μια διαφορετική διατύπωση στον ένα νόμο που προνοεί ότι επαρκή και κατάλληλα καθίσματα θα πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν εύλογη δυνατότητα, να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να αποφεύγεται η αδιάκοπη και παρατεταμένη ορθοστασία», τόνισε.

«Αξιοποιώντας τα επιστημονικά συμπεράσματα και τις συστάσεις της έκθεσης το ΕΟΑΥΕ για το ζήτημα της παρατεταμένης ορθοστασίας στους χώρους δουλειάς, θα πρέπει πέραν της αλλαγής της νομοθεσίας, να καθοριστούν με Κώδικα του Υπουργείου Εργασίας ανώτατα χρονικά όρια ορθοστασίας κατά το χρόνο εργασίας και να δοθούν συστάσεις προς τους εργοδότες για το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κουκουμάς.

«Διαδεδομένη και απάνθρωπη πρακτική»

Όπως εξήγησε ο κ. Κουκουμά, από τον περασμένο Οκτώβρη το ΑΚΕΛ άρχισε μια πρωτοβουλία, για το φαινόμενο της εργοδοτικής πρακτικής να υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι σε αδιάκοπη ή παρατεταμένη ορθοστασία, καθ’ όλο τον εργάσιμο χρόνο τους.

«Αρχικά είχαν φτάσει κοντά μας ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα. Υπήρξε επίσης το 2019 και συγκεκριμένη καταγγελία από συντεχνία. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας μας, δεκάδες εργαζόμενοι έγραψαν στο διαδίκτυο τη δική τους εμπειρία από αυτή την πρακτική».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι εργασίας όπου το φαινόμενο αυτό να παρατηρείται περισσότερο, ο κ. Κουκουμάς απάντησε πως η παρατεταμένη ορθοστασία παρατηρείται σε διάφορους χώρους όμως, παρατηρείται λίγο περισσότερο σε:
- Φούρνους
- Φρουταρίες
- Υπεραγορές
- Καταστήματα ένδυσης
- Καταστήματα υπόδησης
- Καταστήματα Καλλυντικών
- Εργοστάσια
- Υποδοχές ξενοδοχείων
- Φρουροί ασφαλείας

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είναι υποχρεωμένοι να είναι όρθιοι, για πολλές ή και για όλες τις ώρες του εργάσιμου χρόνου τους. Έχουμε μάλιστα καταγγελίες, ότι εργοδότες φροντίζουν να μην υπάρχουν καν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη έστω ξεκούραση των εργαζομένων. Μάλιστα, τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται ακόμα κι αν δεν απαιτείται καν από τη φύση της εργασίας. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο η εξυπηρέτηση των πελατών αν υπάρχουν σκαμπό στα ταμεία φούρνων και υπεραγορών. Εντούτοις, όπως θα βλέπουμε όταν επισκεπτόμαστε τέτοιους χώρους, στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάθισμα για τον/την υπάλληλο. Ακόμα χειρότερα, εργοδότες ελέγχουν από το κλειστό σύστημα παρακολούθησης αν οι εργαζόμενοι κάθονται και γίνονται συστάσεις και προειδοποιήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Υπουργείο Εργασίας, στην απάντηση του στις αρχές Φεβρουαρίου στο κοινοβουλευτικό ερώτημα που καταθέσαμε τον Οκτώβρη του 2022 δήλωσε ότι ελάχιστες, κυρίως ανώνυμες, καταγγελίες υποβλήθηκαν στο αρμόδιο Τμήμα για θέματα ορθοστασίας. Αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει αυτή πρακτική. Αντίθετα, καταδεικνύει την ανασφάλεια και τις εργοδοτικές πιέσεις που υφίστανται σε χώρους δουλειάς που εμποδίζουν πολλούς εργαζόμενους να καταγγείλουν επίσημα. Πόσο μάλλον σε χώρους δουλειάς που δεν υπάρχει καν συνδικαλιστική οργάνωση», τόνισε ο κ. Κουκουμάς.

Σοβαρές οι συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων από την παρατεταμένη ορθοστασία, ο κ. Κουκουμάς απάντησε πως, «αυτή η πρακτική έχει να κάνει με την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζόμενων. Η καταπόνηση και η εξάντληση των εργαζομένων από την οχτάωρη τουλάχιστον, ορθοστασία είναι προφανής», προσθέτοντας ότι, «εργαζόμενοι και εργαζόμενες αναφέρουν ότι επιστρέφουν στο σπίτι από τη δουλειά με αφόρητους πόνους στη μέση, στα πόδια, στις αρθρώσεις, στα γόνατα ενώ σε βάθος χρόνου η καθημερινή παρατεταμένη ορθοστασία συσσωρεύει σοβαρότερα προβλήματα υγείας όπως, ρευματοπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις και άλλες».

«Όλα αυτά δεν είναι απλά «παράπονα» των εργαζομένων. Έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά σε ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία που εκπονήθηκε το 2021», επεσήμανε.

«Πανευρωπαϊκά και σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το 2019, καταγράφεται ότι το 75% των αντρών και το 69% των γυναικών, οι οποίοι στέκονται τουλάχιστον το 1/4 του εργάσιμου τους χρόνου, αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικές διαταραχές», είπε καταληκτικά ο κ. Κουκουμάς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top