ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική για Επ. Διοικήσεως: Σοβαρές οι καταγγελίες στην επιστολή που δεν έλαβε το Υπουργικό - «Ο ΠτΔ πήρε μόνος του την απόφαση»

Ελεγκτική για Επ. Διοικήσεως: Σοβαρές οι καταγγελίες στην επιστολή που δεν έλαβε το Υπουργικό - «Ο ΠτΔ πήρε μόνος του την απόφαση»

«Ακάθεκτη» συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, σχετικά με τον επαναδιορισμό της στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως, μετά τα όσα λέχθηκαν την Τετάρτη (5/4) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Όπως ανέφερε χθες (5/4) η Ελεγκτική Υπηρεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε ενώπιον του όλα τα στοιχεία αναφορικά με τη διαδικασία διορισμού Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι σχετική επιστολή που απέστειλε και αφορούσε σοβαρές καταγγελίες, δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στο Themaonline για την συγκεκριμένη επιστολή, o εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έστειλε την εμπιστευτική επιστολή στο Υπουργικό ώστε να δοθεί στους υπουργούς για να έχουν ενώπιον τους όλα τα δεδομένα και να τα αξιολογήσουν.

«Η επιστολή όμως δεν δόθηκε ποτέ στους υπουργούς. Ο νόμος λέει ότι η θέση της Επίτροπου Διοικήσεως διορίζεται από τον Πρόεδρο ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού και με προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της πλειοψηφίας, άρα το Υπουργικό έπρεπε να αξιολογήσει και τις 20 αιτήσεις για την θέση με κριτήρια και πρακτικό υλικό, όχι με μισή σελίδα», επεσήμανε.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι περιλαμβάνει πολύ σοβαρές καταγγελίες ενώ περιείχε και θέματα που περιλαμβάνονται μέσα σε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Η επιστολή είναι σημαντική γιατί ίσως να μην μπορούσε κάποιος υπουργός που διορίστηκε πριν ένα μήνα να βρει πέντε εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και να τις διαβάσει. Επίσης στις εκθέσεις μας δεν αναφέρουμε προσωπικά δεδομένα αλλά στην επιστολή τα προσθέσαμε και την διαβιβάσαμε ως εμπιστευτική. Δεν έγινε αξιοκρατική και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η επιστολή που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν επώνυμη με την παράκληση του καταγγέλλοντος ή της καταγγέλλουσας να μείνει ανώνυμος/η, και έτσι στο Υπουργικό Συμβούλιο στάλθηκε ανώνυμη.

«Δεν αξιολογήθηκε ποτέ η επιστολή όμως. Ουσιαστικά ο ΠτΔ πήρε μόνος του την απόφαση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, με τον τρόπο που προνοούν οι Αρχές της Βενετίας και των Παρισίων.

«Η διαδικασία πρέπει να είναι μια διαδικασία που προωθεί την αξιοκρατική επιλογή και διασφαλίζει τον πλουραλισμό. Μια τέτοια διαδικασία είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της εμπιστοσύνης του κοινού στην ανώτατη ηγεσία», τόνισε ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι για την θέση της Επιτρόπου πρέπει να αξιολογηθούν στην βάση προκαθορισμένων, αντικειμενικών και δημόσια διαθέσιμων κριτηρίων, και δεν αποτελεί κριτήριο ότι επειδή κάποιος ήταν Επίτροπος Διοίκησης πρέπει να επαναδιοριστεί.

Την ίδια στιγμή ο κ. Πετρίδης απέρριψε τις καταγγελίες περί σεξιστικής συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη απέναντι στην κα. Λοττίδη.

«Όποιος ήταν στην αίθουσα της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών μπορούσε να διακρίνει ποιος επιτέθηκε σε ποιον. Η κα. Λοττίδη είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι για λύπηση επειδή δεν έχει νομική παιδεία, ότι δεν έπρεπε να είναι παρόν μόνο αυτή, ότι αδικεί τον εαυτό του και ότι είναι κρίμα. Ο Γενικός Ελεγκτής δεν απάντησε και μετά τον κατηγόρησε για σεξιστική συμπεριφορά Ας κρίνουν οι πολίτες ποιανού η συμπεριφορά ήταν ανάρμοστη και μη πρέπουσα», ανέφερε καταληκτικά.

Τι κατήγγειλε η Επίτροπος Διοίκησης

Να υπενθυμίσουμε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως, εντός της Επιτροπής Θεσμών αλλά και σε δηλώσεις της αφού εξήλθε από την συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι είναι δέκτης σεξιστικής συμπεριφοράς, η οποία εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Σήμερα (4/4) ήταν η κορύφωση μιας σεξιστικής συμπεριφοράς των τελευταίων έξι χρόνων. Ήταν μια συμπεριφορά που διέβλεπε σ’ εμένα απλώς ότι είμαι σύζυγος συζύγου και όχι γυναίκα ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα», ανέφερε.

Έξι χρόνια μετά, πρόσθεσε, «αντί να κρίνεται το έργο μας και η αξιολόγησή μας από τα Ηνωμένη Έθνη, δίνοντας μας το status A που αντανακλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήρθαν σήμερα άτομα τα οποία προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, να υποκαταστήσουν την κρίση των Ηνωμένων Εθνών και να θέσουν θέματα αναρμόδια, χωρίς καμιά εμπειρογνωμοσύνη, χωρίς καμιά νομική παιδεία».

Η κ. Λοττίδη συνέχισε λέγοντας ότι είναι συντετριμμένη, καθώς «κατακλύζομαι το τελευταίο διάστημα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του, στοχεύοντας ότι είμαι η σύζυγος συγκεκριμένου συζύγου, στοχεύοντας στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, στοχεύοντας σε ανώνυμες επιστολές δειλών ανθρώπων που δεν έχουν την τόλμη να τις υπογράψουν, χωρίς να στοιχειοθετείται οτιδήποτε, χωρίς να μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω αν ήταν αυτό επιθυμητό».

Σημείωσε ότι προσβάλλεται ως εκπρόσωπος ενός θεσμού, ο οποίος προστατεύει τις γυναίκες και προβαίνει στην άρση οποιασδήποτε διάκρισης για τις γυναίκες.

«Κι αν αυτό συμβαίνει ανερυθρίαστα μπροστά στο πρόσωπό μου, φανταστείτε τι μπορεί να πάθει οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Εγώ είμαι εδώ για να προστατεύσω κάθε γυναίκα αλλά και το πρόσωπό μου από οποιαδήποτε σεξιστική συμπεριφορά», ανέφερε.

Σήμερα οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής για επαναδιορισμό Λοττίδη

Σημειώνεται ότι ο επαναδιορισμός της κα. Λοττίδη θα βρεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σήμερα (5/4) η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει κατά πόσο αποδέχεται ή όχι τον επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top