ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομμάτια του μοιραίου Noratlas στον Άγιο Δομέτιο - Δηλώσεις Χριστάκη Μυλωνά (φωτογραφίες)

Κομμάτια του μοιραίου Noratlas στον Άγιο Δομέτιο - Δηλώσεις Χριστάκη Μυλωνά (φωτογραφίες)

Οι παλιότεροι θα ξέρουν ότι κομμάτια του Noratlas δεν βρίσκονται μόνο θαμμένα κάτω από τόνους χώματος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Κομμάτια του μοιραίου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά υπάρχουν και στον Άγιο Δομέτιο.

Ρεπορτάζ: Φάνης Μακρίδης

Φωτογραφίες: Χρίστος Ζαμπακίδης

Όσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται την περίπτωση του κ. Χριστάκη Μυλωνά. Ο κ. Μυλωνάς, ράφτης στο επάγγελμα, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που επισκέφτηκαν τον χώρο μετά την κατάρριψη του μοιραίου Noratlas από φίλια πυρά.  Μάλιστα, είχε μιλήσει δημοσίως και στο παρελθόν για την εμπειρία του…


Είχε δει την πτώση του από την ταράτσα του σπιτιού του και με το ξημέρωμα μετέβη στον χώρο για να δει τι ακριβώς είχε συμβεί. Εκεί απ΄ όπου περισυνέλλεξε δυο κομμάτια από το αεροσκάφος. Μια σχοινόσκαλα και ένα βαλιτσάκι με δυο σαπούνια, που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι Ελλαδίτες καταδρομείς, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πολεμήσουν τους Τούρκους…

«Τα φύλαξα ως ενθύμιο. Είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να τα πρόσφερα μετά για να χρησιμοποιηθούν σε μουσείο» μας εξήγησε όταν τον ρωτήσαμε σχετικά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αντικείμενα αυτά τα φυλάει με σεβασμό. Σαν να είναι ιερά κειμήλια. Ενδεικτικό είναι ότι θύμωσε όταν στην τελευταία του επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας διαπίστωσε ότι απομακρύνθηκαν τα ερμάρια που είχαν στοιχεία για την πτώση του Noratlas (δημοσιεύματα κτλ.).


Μας εξήγησε: «Πήγαιναν μανάδες και συγγενείς των παλικαριών από την Ελλάδα στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Ήταν ένας ιερός τόπος εκεί.  Όπως διαπίστωσα, τα τελευταία χρόνια, το δωμάτιο που ήταν σαν ιερός χώρος γι΄ αυτές τις μανάδες που μνημόνευαν εκεί τα αδικοχαμένα παιδιά τους, μετατράπηκε σε αποθήκη για μπογιές... Αν είναι δυνατόν! Πού πήγε ο σεβασμός προς αυτά τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα;».


Ο κ. Μυλωνάς μας είχε περιγράψει τις σκηνές που είχε αντικρίσει όταν είχε μεταβεί στο σημείο για πρώτη φορά: «Καταρχάς επρόκειτο για έναν τεράστιο λόφο. Οι δυο τροχοί του αεροπλάνου ήταν εντελώς άθικτοι. Είχαν κυλήσει σε ένα αρκάτζι. Δεν είχαν κανένα ίχνος φωτιάς. Όταν πήγα εκεί, υπήρχαν γύρω αντικείμενα των καταδρομέων. Στον χώρο βρήκα και μια αλουμινένια σκάλα. Ο χώρος μύριζε καμένη σάρκα. Μπήκα από το φτερό και είδα τη σχοινόσκαλα και το βαλιτσάκι με τα σαπούνια. Έκοψα με μια πάτρα τη σχοινόσκαλα που ήταν σφηνωμένη στο φτερό». 


Και συνέχισε: «Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν το μέγεθος του αεροπλάνου. Ήταν τεράστιο. Από τα όσα είδα συμπέρανα ότι όταν κατέπεσε και συγκεκριμένα όταν προσέκρουσε βαθιά στο έδαφος, η φωτιά πρέπει να έσβησε. Γι΄ αυτό είχα βρει και τους τροχούς άθικτους. Επίσης, φαινόταν ότι ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγίσεις την καμπίνα όπου βρίσκονταν καμένοι οι καταδρομείς (σ.σ. σ΄ αυτό το σημείο τον ενημερώσαμε για την κατάθεση του Κώστα Σάββα Ποκεριζέ που είχε επιβεβαιώσει ότι έθαψε το αεροπλάνο με τους νεκρούς καταδρομείς, γιατί δεν υπήρχε τρόπος πρόσβασης στην καμπίνα). Πήγα και τα κατέθεσα όλα. Μάλιστα, ξέρουν ότι έχω τα αντικείμενα, όμως δεν μου τα ζήτησε κανείς».

Ο κ. Μυλωνάς που διατηρεί ραφτάδικο στον Άγιο Δομέτιο, κατέληξε λέγοντας: «Η έγνοια τους ήταν να θάψουν την ιστορία. Να θάψουν ό,τι βεβαίωνε την μικρή εμπλοκή της Ελλάδας. Δυστυχώς οι ηγέτες της χούντας δεν έδειξαν πατριωτισμό. Κάποιοι ακόμα δεν πρόλαβαν να εξαργυρώσουν τις αμερικανικές επιταγές…».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top