ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στα μαχαίρια» για το e-kalathi: Σύγκριση τιμών για βοήθεια των καταναλωτών – Ανταγωνισμό και κλείσιμο φοβούνται οι υπεραγορές

«Στα μαχαίρια» για το e-kalathi: Σύγκριση τιμών για βοήθεια των καταναλωτών – Ανταγωνισμό και κλείσιμο φοβούνται οι υπεραγορές

Στην προετοιμασία βρίσκεται η εφαρμογή για τα φθηνότερα προϊόντα στις υπεραγορές, με την ονομασία «e-kalathi», για την οποία άναψε το «πράσινο φως» το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή (21/4).

Σκοπός της δημιουργίας της εν λόγω εφαρμογής, δεν είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά, να βοηθήσει τους καταναλωτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στις διάφορες τιμές που υπάρχουν στις υπεραγορές, για να μπορέσουν να ψωνίσουν τα προϊόντα που χρειάζονται συγκρίνοντάς τες. Παρ’ όλα αυτά, έντονη είναι η αντίδραση των υπεραγορών στην εφαρμογή «e-kalathi», κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις σε ένα πολύ ανταγωνιστικό κλάδο, ενώ δεν αποκλείουν ούτε την περίπτωση για μελλοντικό κλείσιμο υπεραγορών που θα επηρεαστούν.

Τι είναι το «e-kalathi», πότε ξεκινά και ποια τα προτερήματα για τους καταναλωτές

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, εξήγησε πως η εφαρμογή «e-kalathi», έρχεται για να βοηθήσει τους καταναλωτές να μπορούν να βρίσκουν τα προϊόντα που θέλουν να ψωνίσουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές που υπάρχουν στις υπεραγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, στην αρχή η εφαρμογή θα παρέχει στον καταναλωτή τρεις κατηγορίες με βασικά προϊόντα όπως, τρόφιμα, βρεφικά είδη και οικιακά είδη, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο υπολογίζεται να ενταχθούν περισσότερα είδη προϊόντων. «Θα ενταχθούν αρχικά περίπου 350 με 400, ίσως 500, προϊόντα και σταδιακά θα αυξάνονται. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον καταναλωτή διαφάνεια στις τιμές ούτως ώστε, να μπορούν να γνωρίζουν τις τιμές που υπάρχουν και να μπορούν να επιλέξουν τη φθηνότερη επιλογή», είπε ο κ. Καραγιώργης.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραγιώργης, «η εφαρμογή θα είναι πάρα πολύ απλή στη χρήση της. Ο καταναλωτής θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο, να γράψει στην αναζήτηση το προϊόν που τους ενδιαφέρει και αμέσως θα του εμφανίζονται τα προϊόντα και οι τιμές που υπάρχουν, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να δουν και να συγκρίνουν που υπάρχει το συγκεκριμένο προϊόν σε πιο φθηνή ή πιο ακριβή τιμή».

Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται η εφαρμογή, ο κ. Καραγιώργης απάντησε πως, «αυτή τη στιγμή πήραμε το «πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, 21 Απριλίου, αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να παρουσιαστεί στη Βουλή και μετά θα τεθεί προς συζήτηση ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Ευελπιστούμε πως τα διαδικαστικά δεν θα είναι χρονοβόρα και σε ένα μήνα να τελειώσει για μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Παράλληλα με τα πιο πάνω, ετοιμάζονται τα τεχνικά της εφαρμογής και υπολογίζουμε ότι είτε τέλος του καλοκαιριού, είτε αρχές του φθινοπώρου η εφαρμογή θα είναι έτοιμη να μπει σε λειτουργία και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα του καταναλωτή», τόνισε.

«Στήνουν πόδι» οι υπεραγορές – Φοβούνται για μελλοντικό κλείσιμο οι υπεραγορές

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, εξήγησε πως η θέση του Συνδέσμου στην εν λόγω εφαρμογή, είναι αντίθετη. «Ο δικός μας κλάδος είναι ο πιο ανταγωνιστικός που υπάρχει. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές υπεραγορές, μικρά και μεγάλα ονόματα, τα οποία κατέρρευσαν λόγω του ανταγωνισμού. Θεωρούμαι ότι, η οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτόν τον τόσο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κλάδο, θα έχει άσχημα αποτελέσματα», σημείωσε.

«Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, προκαλεί ερωτηματικά. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, θέλει με τέτοια ταχύτητα να εφαρμόσει ένα εργαλείο το οποίο δεν μπορεί να είναι χρήσιμο και αξιόπιστο για τους καταναλωτές; Τα προϊόντα και οι κωδικοί είναι πάρα πολλοί και οι παράμετροι που συνθέτουν τη λειτουργία των υπεραγορών είναι πολύπλευροι, πολύπλοκοι και πολυσύνθετοι», είπε ο κ. Χατζηαδάμου.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, «να μη ξεχνάμε ότι οι υπεραγορές ήταν ο κλάδος ο οποίος, έχει απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τις διάφορες αυξήσεις που προέκυψαν στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν, τον Κύπριο καταναλωτή», ανέφερε.

«Σε συνάντηση που είχαμε με τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με αυτό το μέτρο, εξηγήσαμε τις θέσεις μας, έδειξε να καταλαβαίνει τις ανησυχίες μας για την λειτουργία αυτής της εφαρμογής, είχαμε την εντύπωση ότι το θέμα θα συζητείτο περαιτέρω όμως, την επόμενη ημέρα της συνάντησης, είδαμε ότι η πρόταση συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό είναι εμπαιγμός», τόνισε ο κ. Χατζηαδάμου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν υπεραγορές που να κινδυνεύουν με κλείσιμο εάν μπει σε λειτουργία η εφαρμογή, ο κ. Χατζηαδάμου απάντησε πως, «βεβαίως και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος επειδή, θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των υπεραγορών».

Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του συνδέσμου, ο κ. Χατζηαδάμου είπε πως, «θα παρακολουθούμε στενά το θέμα, θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Βουλή και μετέπειτα θα αποφασίσουμε πως αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top