ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Κλείνει το παράθυρο της παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

 Κρεμλίνο: Κλείνει το παράθυρο της παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι το παράθυρο για την παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά κλείνει και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των μερών συνεχίζονται, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την συμφωνία στις 18 Μαΐου εάν οι απαιτήσεις της να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν ικανοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι το μέρος της συμφωνίας που αφορά τα συμφέροντα της Ρωσίας δεν εφαρμόσθηκε, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται.

«Η θέση της Ρωσίας είναι πολύ γνωστή, και είναι ότι η συμφωνία παρατάθηκε για δύο μήνες» δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι όροι της συμφωνίας που αφορούν τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας δεν τηρούνται», ανέφερε.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να πει σε ποιο σχήμα, χρόνο και τοποθεσία θα συνεχισθούν οι συνομιλίες, μετά τις δηλώσεις μια ουκρανικής πηγής στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέρη της συμφωνίας θα συναντηθούν την Τετάρτη.

«Οι επαφές συνεχίζονται, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα» είπε.

Η Ρωσία, μεταξύ άλλων αιτημάτων που έχει θέσει, είπε ότι επιθυμεί την επανασύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας "Τολιάτι-Οδησσός".

Η Δύση λέει ότι οι κυρώσεις της δεν στοχεύουν τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες της όπως και από κυρώσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και τον ασφαλιστικό τομέα.

Στο μεταξύ, η Δανία θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και θα προσφέρει οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, συνολική βοήθεια που ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. κορώνες Δανίας (228 εκατομμύρια ευρώ ή 249,81 εκατ. δολάρια), ανακοίνωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Δανία θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ από τις αρχές του 2024 και αντ΄αυτού θα εστιάσει στις ένοπλες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα για την προστασία της περιφέρειας αυτής.

Το τάγμα πρόκειται να αριθμεί από 700 έως και 1.200 στρατιώτες και αναμένεται να αναπτύσσεται στη Λετονία από τέσσερις έως έξι μήνες κάθε χρόνο.

Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, τα στρατεύματα θα παραμένουν στη Δανία, έτοιμα να αναπτυχθούν στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση κρίσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε ότι η παρουσία της Δανίας στις χώρες της Βαλτικής θα είναι μακροπρόθεσμη, και ότι υπάρχει ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του να έχουμε στρατιώτες επί του πεδίου και του να είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξή τους από τη Δανία", δήλωσε ο Πούλσεν.

Η Δανία θα αποσύρει μια από τις μονάδες ασφαλείας και συνοδείας της, δύναμης σχεδόν 105 στρατιωτών στο Ιράκ από τον Φεβρουάριο του 2024, αλλά θα συνεχίσει να παρέχει προσωπικό και συμβουλές στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το ποσό του 1,7 δισ. κορωνών είναι «η μεγαλύτερη δωρεά της Δανίας μέχρι σήμερα», υπογράμμισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Με τη δωρεά αυτή, που περιλαμβάνει κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα, και οβίδες όλμου και κινητές στρατιωτικές γέφυρες, η στρατιωτική βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 11 δισεκ. κορώνες (1,47 δισ. ευρώ ή 1,61 δισ. δολάρια) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Ο εξοπλισμός που περιέχεται μέσα στο πακέτο είναι καθοριστικής σημασίας για να ανοίξει ο δρόμος για τα άρματα μάχης και το τεθωρακισμένο περιπολικό της Ουκρανίας που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Άμυνας.

Τον Ιανουάριο, η Δανία είχε δώσει στην Ουκρανία 19 συστήματα πυροβολικού Caesar, γαλλικής κατασκευής, και ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα αγοράσει μαζί με την Ολλανδία 14 άρματα μάχης Leopard 2 για να τα δώσει στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Μόσχα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή την κατάσχεση, από τις πολωνικές αρχές, του κτιρίου όπου στεγαζόταν το ρωσικό λύκειο στη Βαρσοβία, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το Ria Novosti, ο Γιάτσεκ Σλαντέφσκι, ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Μόσχα, έφτασε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο. Λίγες ώρες νωρίτερα η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στις πολωνικές αρχές για την κατάσχεση του κτιρίου, η οποία χαρακτηρίζεται «παράνομη» από τη Ρωσία.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες των πολωνικών αρχών συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 περί διπλωματικών σχέσεων», είχε προειδοποιήσει από το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει «σοβαρή αντίδραση».

«Αν δείτε τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών, δεν προμηνύεται τίποτα το θετικό στις διμερείς σχέσεις μας», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας τη «ρωσοφοβία που κυρίευσε τον νου» των Πολωνών.

«Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπειες», προειδοποίησε.

Το Σάββατο η Πολωνία ανακοίνωσε ότι το κτίριο που κατασχέθηκε θα ανήκει στο εξής στον δήμο της Βαρσοβίας. Ρωσία και Πολωνία διατηρούσαν ήδη τεταμένες σχέσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η Βαρσοβία βοηθάει το Κίεβο.

Εξάλλου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνεται καθημερινά και το Βερολίνο δεν έχει τρόπο να διασφαλίσει ότι τα όπλα με τα οποία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ρωσικών εδαφών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι γερμανικές προμήθειες όπλων έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στην περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία έχει ανακηρύξει δική της, μια απόφαση που η Ουκρανία και η Δύση έχουν απορρίψει ως παράνομη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες ότι η Γερμανία επέμεινε, όπως και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ότι τα όπλα με τα οποία προμηθεύει την Ουκρανία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να πλήττονται ρωσικά εδάφη.

Αλλά ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρώτον, η Γερμανία δεν έχει τρόπο να το ελέγξει. Δεύτερον, τα όπλα με τα οποία προμηθεύει η Γερμανία το καθεστώς του Κιέβου ήδη πλήττουν ρωσικό έδαφος, επειδή το Ντονμπάς είναι ρωσική περιοχή».

Ο Πεσκόφ είπε ότι «η άμεση και έμμεση εμπλοκή» της Γερμανίας στον πόλεμο αυξάνεται, προσθέτοντας ότι «ο Γερμανός καγκελάριος πρέπει να το λάβει αυτό ως σημείο αφετηρίας».

Οι δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που είναι ως ενιαία περιοχή γνωστή ως Ντονμπάς αποτελούν το επίκεντρο εχθροπραξιών μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών ή υποστηριζόμενων από την Ρωσία δυνάμεων από το 2014.

Η Ρωσία τις προσάρτησε μονομερώς πέρυσι, μαζί με άλλες δύο ουκρανικές περιοχές, αν και δεν τις ελέγχει πλήρως.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top