ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας Β. Γιουντάσκιν

Πέθανε ο διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας Β. Γιουντάσκιν

Ο σχεδιαστής μόδας Βαλεντίν Γιουντάσκιν, ο πρώτος Ρώσος σχεδιαστής μόδας που έγινε δεκτός στην Ένωση Υψηλής Ραπτικής της Γαλλίας τη δεκαετία του 1990, πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος μόδας που είχε στη Μόσχα.

«Ο Γιουντάσκιν δεν υπάρχει πια», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου μόδας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο σχεδιαστής έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

«Δυστυχώς, σήμερα μάθαμε την τραγική είδηση του θανάτου του Βαλεντίν Γιουντάσκιν. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του σχεδιαστή, λέγοντας ότι υπήρξε μια προσωπικότητα που «συνέβαλε πολύ στην ανάπτυξη της ρωσικής τέχνης στη χώρα (...), καθώς και στην προώθηση του ρωσικού πολιτισμού στο εξωτερικό».

«Ιδιοφυής σχεδιαστής μόδας, αναγνωρισμένος διεθνώς, τα ρούχα του φορούσαν αστέρια της σοουμπίζ, του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενώ οι επιδείξεις που έκανε προσήλκυαν μεγάλο ενδιαφέρον», αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Πρώτου καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης.

Τον Μάρτιο του 2022, η επίδειξη των δημιουργιών του Βαλεντίν Γιουντάσκιν, ο οποίος υπήρξε επίσης ένας από τους σχεδιαστές των νέων στολών του ρωσικού στρατού, ακυρώθηκε από την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού επειδή, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, ο σχεδιαστής δεν είχε «αποστασιοποιηθεί» από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία λίγες ημέρες νωρίτερα.

Το 1991, ο Βαλεντίν Γιουντάσκιν έκανε αίσθηση στο Παρίσι με τη συλλογή Fabergé, ένα από τα φορέματα της οποίας δωρήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου. Στη συνέχεια συμμετείχε τακτικά στις εβδομάδες μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι με συλλογές όπως οι «Fresques» (Τοιχογραφίες), «La Grande Catherine» (Η Μεγάλη Αικατερίνη), και «Ballet» (μπαλέτο).

Λάτρης των φωτεινών χρωμάτων και των πλούσιων διακοσμητικών στοιχείων, έχτισε μια ακμάζουσα επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα ατελιέ επί σοβιετικής εποχής, για να γίνει ο πρώτος Ρώσος που έγινε δεκτός στο Syndicat de la Haute Couture της Γαλλίας το 1996.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο οίκος μόδας του, προέβαινε σε πωλήσεις των δημιουργιών του στις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2013 όταν ο Γιουντάσκιν έγινε 50 ετών, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Ρωσία του απένειμε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Την Κυριακή 30 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ένας ακόμη διάσημος Ρώσος σχεδιαστής μόδας, ο Βιτσισλάβ Ζάιτσεφ, σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε ο πρώτος Σοβιετικός σχεδιαστής μόδας που έγινε διάσημος.

Ο Γιουντάσκιν είχε χαρακτηρίσει τον Ζάιτσεφ μέγα σχεδιαστή μόδας, καλλιτέχνη και δημιουργό. Ο Γιουντάσκιν μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή σχεδιαστών μόδας της Βιομηχανικής Τεχνικής Σχολής της Μόσχας το 1986 θήτευσε δίπλα στον Ζάιτσεφ όπου έκανε την πρακτική του εξάσκηση.

«Σε μια τέτοια περίοδο έφυγαν αμέσως δύο σχεδιαστές μόδας, είναι μια τεράστια τραγωδία», δήλωσε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RBK, ο στυλίστας Βλαντ Λίσοβετς. «Ο Βαλεντίν ήταν ένας άνθρωπος που βοήθησε όλες τις Ρωσίδες, ιδιαίτερα τις τραγουδίστριες, να μοιάζουν με αστέρες του Χόλιγουντ, γεμάτες αξιοπρέπεια, επειδή τα ρούχα του έπεφταν πάντα καλά πάνω τους, βοήθησε καλλιτέχνιδες και ηθοποιούς, ήταν φίλος όλων τους».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top