ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Πελεκάνος στο «T»: «Αναμφίβολα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις, αλλά αφήσαμε θετικό αποτύπωμα»

Μ. Πελεκάνος στο «T»: «Αναμφίβολα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις, αλλά αφήσαμε θετικό αποτύπωμα»

Σε παραδοχή ότι «αναμφίβολα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις», αλλά ότι θεωρεί πως «το αποτύπωμα που αφήσαμε στον τόπο και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα θετικό», προβαίνει σε συνέντευξή του στο ThemaOnline, ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υποψήφιος για τη θέση του Αντιπροέδρου στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ, Μάριος Πελεκάνος.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ, ο κ. Πελεκάνος εκφράζει την θέση πως το κόμμα «έχει στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο και σύγχρονο καταστατικό λειτουργίας το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια, είναι που υιοθετήσαμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι αναμενόμενο πως η νέα ηγεσία, θα έχει τη δική της ταυτότητα, και στόχος είναι να πορευτούμε συλλογικά και με αποτελεσματικότητα».

Την ίδια ώρα, εξηγεί και γιατί κάποιος Συναγερμικός θα πρέπει να στηρίξει τη δική του υποψηφιότητα στις εσωκομματικές εκλογές του Σαββάτου (6/5). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «φιλοδοξώ να εργαστώ για τον ΔΗΣΥ που απαιτούν οι ανάγκες των καιρών. Ένα κόμμα ορθολογισμού, ευθύνης και προόδου. Ένα κόμμα το οποίο μέσα από την παραγωγή ιδεών και πολιτικής, γόνιμου διαλόγου και ευρύτατων συγκλίσεων, θα δημιουργεί το πλαίσιο προκοπής για τον τόπο».

«Ο ΔΗΣΥ έχει στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο»

Κύριε Πελεκάνε, το κόμμα σας για πρώτη φορά στην ιστορία του, έμεινε εκτός δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για μία σημαντική ήττα, αλλά είδαμε πως και στο συνέδριο σας, έγινε προσπάθεια να βάλετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί…

Δεν νομίζω να ισχύει αυτό που αναφέρατε. Εμείς που ζήσαμε το συνέδριο, είδαμε έναν έντονο προβληματισμό από δεκάδες συναγωνιστές συνέδρους οι οποίοι πήραν τον λόγο και ελεύθερα όλοι, στηλίτευσαν τα όσα θεωρούν ως κακώς έχοντα και υπεύθυνα για την ήττα. Να σας θυμίσω πως, είμαστε μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις εκλογές και ήδη έχουμε νέα Πρόεδρο, πραγματοποιήσαμε το έκτακτο συνέδριο στο οποίο αναφερθήκατε και την ίδια ώρα ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια συζήτησης με την βάση του κόμματος, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες στελέχη και φίλοι μας. Ιδιαίτερα όσοι από εμάς είμαστε υποψήφιοι για τη θέση Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρων, πραγματοποιούμε συναντήσεις σε όλη την Κύπρο και διαπιστώνουμε τις ανησυχίες και προβληματισμούς των μελών και φίλων μας…

Δεν έχουμε όμως διαπιστώσει ακόμη τη βούληση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων που σας επισημαίνουν τα μέλη σας…

Εμείς χάσαμε τις εκλογές τον Φεβρουάριο και το πρώτο δεκαήμερο του Μάη, θα έχουμε νέο ολοκληρωμένο σχήμα ηγεσίας, με νέες θέσεις, επικαιροποιημένες και εγκεκριμένες από το Παγκύπριο συνέδριο μας. Είδατε φαντάζομαι την διακήρυξη που εγκρίναμε και ανέγνωσε η Πρόεδρος μας. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης σας επισημαίνω το εξής: Το ΑΚΕΛ, ένα επίσης μεγάλο και ιστορικό κόμμα, έχασε τις εκλογές, έτσι δεν είναι…;

Τι να αναμένουμε να αλλάξει στον ΔΗΣΥ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών; Θα υπάρξει κάποια ιδεολογική στροφή;

Ο ΔΗΣΥ έχει στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο και σύγχρονο καταστατικό λειτουργίας το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια, είναι που υιοθετήσαμε. Είναι αναμενόμενο πως η νέα ηγεσία, θα έχει τη δική της ταυτότητα, και στόχος είναι να πορευτούμε συλλογικά και με αποτελεσματικότητα. Έχουμε την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα και θα φροντίσουμε να θεσμοθετήσουμε διαδικασίες ούτως ώστε να αναβαθμίσουμε την αποτελεσματικότητα μας στην παραγωγή πολιτικής αλλά και στην επαφή με τα μέλη και τους φίλους μας. Αυτό είναι ένα μάθημα που πήραμε όλη αυτή την περίοδο και το οποίο θα μας οδηγήσει σε παρεμβάσεις που θα έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή χωρίς ποτέ να πέφτουμε στο σφάλμα του λαϊκισμού.

Διατελέσατε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι τα λάθη που έγιναν στα 10 τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στην ήττα της υποψηφιότητας Αβέρωφ;

Αναμφίβολα έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά θεωρώ ότι το αποτύπωμα που αφήσαμε στον τόπο και την κοινωνία είναι ιδιαίτερα θετικό. Εάν υπάρχει ένα ερώτημα είναι εάν αξιοποιήσαμε σωστά τα πεπραγμένα της δεκαετούς διακυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο ή επιτρέψαμε στην αντιπολίτευση να καπηλευτεί πράγματα και να παραμορφώσει καταστάσεις. Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που τώρα αξιολογούμε. Σε κάθε όμως περίπτωση αυτό που θεωρούμε ως καθήκον μας είναι να στηρίξουμε τα έργα που ήδη έγιναν, να προωθήσουμε εκείνα που προγραμματίστηκαν, και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα και έργα. Πλέον κρινόμαστε για τον νέο μας ρόλο ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης…

Από τις συζητήσεις που έχετε με τα μέλη και τους φίλους της παράταξης σας ποια είναι τα ζητήματα που αξιολογείτε ψηλά στην προσωπική σας ατζέντα;

Έχω επιβεβαιώσει πως παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που κυριαρχεί, οι πολίτες νοιάζονται για τον τόπο μας, τους ανησυχούν μια σειρά ζητημάτων και βεβαίως η στασιμότητα που υπάρχει αυτή την περίοδο στο Κυπριακό ένεκα της προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Είναι και η δική μας κυρίαρχη έγνοια αυτή, και για αυτό είναι στις προθέσεις μας να αναπτύξουμε σειρά πρωτοβουλιών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Όπως αυτή που αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η θέση του Προέδρου είναι ευπρόσδεκτη και έχει τη στήριξη μας. Άλλωστε πρόκειται για παραδοσιακή θέση του ΔΗΣΥ, για την οποία τόσο ως κόμμα όσο και ως κυβέρνηση, εργαζόμαστε ανελλιπώς. Να θυμίσω πως συνιστά επιτυχία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, η εμπλοκή στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της ΕΕ, στις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού και στις συνόδους που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά. Δεν είναι όμως μονοσήμαντη υπόθεση το Κυπριακό. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ξεκινώντας από το εσωτερικό μέτωπο και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

Οι πολίτες ανησυχούν για την καθημερινότητα τους, οι νέοι ιδιαίτερα…

Έχουμε απόλυτη συναίσθηση των πραγματικοτήτων. Βλέπουμε για παράδειγμα τα ζητήματα που αφορούν την υπογεννητικότητα, τη στήριξη της οικογένειας, την στέγαση των νέων και των νέων ζευγαριών. Για όλα αυτά τα θέματα να αναμένετε ότι ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Όσον αφορά το στεγαστικό, πρόκειται για ένα θέμα που το γνωρίζω σε βάθος καθώς διετέλεσα Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑΓ, και γνωρίζω και τα όσα πολύ σημαντικά έχουν γίνει, αλλά και ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η έντονη κριτική για το μεταναστευτικό και η υποψηφιότητα για τη θέση Αντιπροέδρου

Στο παρελθόν, ως υποψήφιος Βουλευτής, δεχτήκατε έντονη κριτική για τη στάση σας στο μεταναστευτικό.

Ναι… προφανώς είχε ενοχλήσει το γεγονός ότι ανέδειξα ένα πρόβλημα που διέβλεπα από τότε, ότι έπαιρνε πολύ σοβαρές διαστάσεις. Δυστυχώς αυτή μου η εκτίμηση δικαιώθηκε. Βλέποντας τα στοιχεία, διαπιστώνοντας τις προθέσεις της Τουρκίας, νομίζω θα πρέπει κανείς να είναι αφελής για να πιστέψει ότι όλο αυτό το αδιάκοπο κύμα παράτυπων μεταναστών που περνά τη γραμμή αντιπαράταξης συμπωματικά ευρίσκεται στη χώρα μας και όχι στο πλαίσιο μίας συγκροτημένης πολιτικής από την Άγκυρα. Θα πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε αποφασιστικά.

Είστε ένας εκ των έξι υποψηφίων Αντιπροέδρων. Γιατί κάποιος να επιλέξει εσάς και όχι κάποιον από τους άλλους συναγωνιστές σας;

Πρώτα απ’ όλα, σωστά επισημαίνετε ότι πρόκειται για συναγωνιστές. Όλη αυτή την περίοδο, της προεκλογικής μας πορείας, θα έχετε διαπιστώσει πως κινούμαστε όλοι σε πολύ υψηλό επίπεδο σεβασμού ο ένας προς τον άλλο και αυτό δεν θα διακοπεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Υπέβαλα υποψηφιότητα για μία τόσο υψηλή θέση στην ιεραρχία του ΔΗΣΥ, γιατί πιστεύω ότι είμαι πια ώριμος να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις αυτής της ιδιαίτερα απαιτητικής θέσης.

Είμαι δραστήριο μέλος στον ΔΗΣΥ από τα εφηβικά μου χρόνια.

Ξεκίνησα από τη ΜΑΚΙ και τη ΝΕΔΗΣΥ. Διετέλεσα Πρόεδρος της ΟΝΕ, μέλος του εκτελεστικού και του πολιτικού γραφείου του κόμματος δίπλα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και την υπόλοιπη ηγεσία, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΑΓ, ενώ στο βιογραφικό μου θεωρώ ως σημαντική την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου. Τα τελευταία χρόνια, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών στο υψηλότερο επίπεδο, δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τώρα επιλέγω να διεκδικήσω τη θέση του Αντιπροέδρου γιατί φιλοδοξώ να εργαστώ για τον ΔΗΣΥ που απαιτούν οι ανάγκες των καιρών. Ένα κόμμα ορθολογισμού, ευθύνης και προόδου. Ένα κόμμα το οποίο μέσα από την παραγωγή ιδεών και πολιτικής, γόνιμου διαλόγου και ευρύτατων συγκλίσεων, θα δημιουργεί το πλαίσιο προκοπής για τον τόπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top