ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς κριτήρια τελικά η πρόσληψη Συμβούλων ΠτΔ, Υπουργών και Υφυπουργών – «Δεν αίρεται η παρανομία», τονίζει ο Ελεγκτής

Χωρίς κριτήρια τελικά η πρόσληψη Συμβούλων ΠτΔ, Υπουργών και Υφυπουργών – «Δεν αίρεται η παρανομία», τονίζει ο Ελεγκτής

Χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια και προϋποθέσεις γίνεται η πρόσληψη Συμβούλων/Συνεργατών, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τους Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Σύμφωνα με έρευνα του ThemaOnline,το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, στο οποίο συμμετείχε και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ως Υπουργός Εξωτερικών, τον Νοέμβριο του 2019 με νέα απόφασή του, είχε ακυρώσει προηγούμενη απόφασή του που έλαβε τον Μάρτιο του 2019, και η οποία καθόριζε το Πλαίσιο το πλαίσιο απασχόλησης τέτοιων Συμβούλων.

Με βάση το πλαίσιο που τελικά αποσύρθηκε με νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα έπρεπε οι Σύμβουλοι να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία.

Πάντως, το γεγονός ότι οι διορισμοί Συμβούλων/Συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών/Υφυπουργών, δεν διέπονται από οποιαδήποτε κριτήρια, δεν καθησύχασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τον διορισμό 19χρονης ως Συμβούλου του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να επανέρχεται και να τονίζει πως «η παρανομία δεν αίρεται λόγω ακύρωσης απόφασης του Υπουργικού».

Αυτούσια η νέα ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Σε σχέση με το θέμα που προέκυψε λόγω της Απόφασης του Υφυπουργού Τουρισμού να διορίσει ως Σύμβουλο/Συνεργάτη του 19χρονη φοιτήτρια, και σε συνέχεια της πρωινής ανακοίνωσής της η Ελεγκτική Υπηρεσία, σημειώνει τα ακόλουθα:

(α) Όπως έχουμε εξηγήσει, όταν στις 13.3.2019, μετά που η Βουλή ρύθμισε νομοθετικά το δικό της θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών, αποταθήκαμε προς την Κυβέρνηση και εισηγηθήκαμε τη θέσπιση ανάλογου νομικού πλαισίου που θα αφορά την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των Συμβούλων, αλλά και τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Η Προεδρία απέρριψε την εισήγησή μας για νομοθετική ρύθμιση και αντί αυτού μας πληροφόρησε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφασή του, που λήφθηκε στις 27 Μαρτίου 2019, ενέκρινε ολοκληρωμένο πλαίσιο απασχόλησης τέτοιων Συμβούλων. Με βάση το πλαίσιο αυτό, θα έπρεπε οι Σύμβουλοι να έχουν συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν τίτλο σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία.

(β) Σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι η Απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου ακυρώθηκε στις 15.11.2019, χωρίς να αντικατασταθεί. Τούτο, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει την προβληματικότητα του όλου χειρισμού του θέματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση και την περιφρόνησή της σε θεσμούς και διαδικασίες. Σε εμάς απαντούσαν ότι έχουν ρυθμίσει το θέμα και μετά αναιρούσαν τη ρύθμιση.

(γ) Εν πάση όμως περιπτώσει, η ανυπαρξία οποιουδήποτε συγκεκριμένου νομικού πλαισίου δεν προσδίδει νομιμότητα στον διορισμό ως Συμβούλου προσώπου που δεν είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου. Στον περί Προϋπολογισμού Νόμου, που είναι η μόνη νομική βάση που θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί για να δικαιολογήσει τέτοιο κατ’ εξαίρεση διορισμό, ρητά καθορίζεται ως βασικό καθήκον τέτοιων Συμβούλων η διεξαγωγή ερευνών και η ετοιμασία μελετών και σημειωμάτων, που πρόδηλα παραπέμπει σε πρόσωπο που κατέχει εμπειρογνωμοσύνη και ειδική κατάρτιση.

(δ) Το πιο πάνω, απαντά και σε διάφορους ισχυρισμούς ότι δήθεν η 19-χρονη φοιτήτρια θα μπορούσε να προσληφθεί για να χειρίζεται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργού. Τούτο δεν είναι επιτρεπτό. Ο νομοθέτης δεν επιτρέπει την παράκαμψη των κανονικών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για άλλα βοηθητικά καθήκοντα. Για αυτά τα βοηθητικά καθήκοντα μόνη επιλογή είναι η εκτέλεσή τους από μόνιμο ή έκτακτο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

2. Στη βάση των πιο πάνω παραμένουμε στη θέση ότι η πρόσληψη ως Συμβούλου προσώπου που είναι 19 ετών και δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου θα είναι πρόδηλα παράνομη και καταχρηστική. Άλλωστε, από το πρωί, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις μας, τονίζαμε ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυόταν με τη λήψη τώρα νέας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αναιρούσε την προηγούμενη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top