ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στη στεγαστική βοήθεια σε πρόσφυγες – Ο στόχος και ποιους αφορά

Έρχονται αλλαγές στη στεγαστική βοήθεια σε πρόσφυγες – Ο στόχος και ποιους αφορά

Τέλος στην στρέβλωση που παρατηρείται σήμερα στη στεγαστική βοήθεια που παραχωρείται σε πρόσφυγες, επιχειρεί να βάλει πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα Πρόσωπα Νόμου», ώστε να αρθεί η αδικία που παρατηρείται για εκείνους τους πολίτες οι οποίοι, λόγω υπέρβασης των άκρων ορίων των προβλεπόμενων εισοδηματικών κριτηρίων, εκπίπτουν παντελώς του δικαιώματος σε στεγαστική βοήθεια.

Ουσιαστικά με την πρόταση νόμου, επιχειρείται η προσθήκη νέου άρθρου μετά το άρθρο 10 της βασικής νομοθεσίας, το οποίο προνοεί: «Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του άρθρου 10, σε περίπτωση που διαπιστώνεται υπέρβαση του προβλεπόμενου με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια ετήσιου ακαθάριστου οικογενειακού εισοδήματος για σκοπούς παροχής επιδόματος ενοικίου σε πρόσφυγες, οικονομικής βοήθειας για αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή οικονομικής βοήθειας σε πρόσφυγες για επιδιόρθωση ιδιόκτητης κατοικίας, επίδομα/βοήθεια να παραχωρείται αφαιρουμένου κατ’ αναλογίαν του ποσού της σημειωθείσας υπέρβασης».

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εξήγησε πως με την πρόταση νόμου θα αρθεί μία στρέβλωση που υπάρχει σήμερα και έχεις ως αποτέλεσμα αρκετοί πρόσφυγες να μην δικαιούνται να λάβουν βοήθεια, λόγω των εισοδημάτων τους. Με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε, στην ουσία όσοι πρόσφυγες είναι δικαιούχοι χρηματικής βοήθειας, αλλά τα εισοδηματικά τους κριτήρια ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία όρια, να μπορούν να λάβουν βοήθεια, η οποία, ωστόσο, θα είναι μειωμένη ανάλογα με την υπέρβαση των εισοδημάτων τους».

Για παράδειγμα, συμπλήρωσε, εάν τα εισοδήματα ενός ζευγαριού είναι 48.000 ευρώ αντί 45.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο, με βάση τα υφιστάμενα κριτήρια, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει οικονομική βοήθεια, μειωμένη κατά 3.000 ευρώ. Δηλαδή, θα λάβει 42.000 ευρώ ως βοήθεια αντί 45.000 ευρώ.

Επίσης, είπε, εάν ένα μονήρη άτομο έχει εισοδήματα 25.500 ευρώ αντί 25.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο σήμερα, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και να λάβει οικονομική βοήθεια, μειωμένη κατά 500 ευρώ, όσο και το ποσό της υπέρβασης των εισοδημάτων. Ως εκ τούτου, επεσήμανε, θα λάβει στήριξη ύψους 19.500 ευρώ αντί 20.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μερίμνης Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, για αιτήσεις αναφορικά με τα σχέδια αγοράς διαμερίσματος/κατοικίας ή ανέγερσης κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, δικαιούχοι είναι:
• Μονήρη άτομα, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 25.000 ευρώ
• Ζεύγη (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 45.000 ευρώ
• Οικογένειες τριών ατόμων, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 50.000 ευρώ
• Οικογένειες τεσσάρων ατόμων, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 55.000 ευρώ
• Οικογένειες πέντε ή και περισσοτέρων ατόμων, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 65.000 ευρώ.

Το ύψος της βοήθειας που παραχωρείται, ανάλογα με την περίπτωση, είναι
• Μονήρη άτομα: μέχρι και 20.000 ευρώ
• Ζεύγη (οικογένεια δύο ατόμων): μέχρι και 30.000 ευρώ
• Οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια: μέχρι και 35.000 ευρώ
• Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα): μέχρι και 40.000 ευρώ.

Για αιτήσεις από οργανικές οικογένειες και μονήρη άτομα για το στεγαστικό σχέδιο επιδιόρθωσης ιδιόκτητης κατοικίας, νοουμένου ότι η εν λόγω κατοικία είναι πέραν των 20 ετών και οι αιτητές δεν έλαβαν προηγουμένως άλλη στεγαστική βοήθεια, δικαιούχοι είναι:
• Μονήρη άτομα, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις μέχρι τις 25.000 ευρώ, τα οποία δικαιούνται στήριξη μέχρι και 10.000 ευρώ.
• Οργανικές οικογένειες, με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα μέχρι τις 45.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται στήριξης μέχρι και 12.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, και για τα τρία πιο πάνω στεγαστικά σχέδια, ο υπολογισμός των εισοδημάτων περιλαμβάνει τα ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα και των δύο μελών του ζεύγους (μαζί με τους 13ους μισθούς), μαζί με οποιαδήποτε άλλα επιδόματα.

Κυβέρνηση σε άμυνα μετά το νέο αυτογκόλ

Ανάλυση - Εκλογές Τουρκία: Οι δημοσκοπήσεις και οι προοπτικές για το Κυπριακό - Τι «ξημερώνει» η επόμενη μέρα

Έρχονται αλλαγές στη στεγαστική βοήθεια σε πρόσφυγες – Ο στόχος και ποιους αφορά

Στα χέρια της Κυβέρνησης τα στοιχεία για τις κυρώσεις σε Κύπριους από ΗΠΑ – Αποστέλλονται στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και αξιολόγηση

Έκανε κτηνιατρείο «γυαλιά καρφιά» για να πάρει εκδίκηση για τον σκύλο του – Χειροπέδες σε 24χρονο

Υπόθεση απαγωγής ανηλίκων στη Λευκωσία - Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο 29χρονος ύποπτος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top