ΔΙΕΘΝΗ

Επαινεί την Τουρκία, κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Λαβρόφ

Επαινεί την Τουρκία, κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Λαβρόφ

Επιτυχή διεξαγωγή των γενικών βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία ευχήθηκε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την Άγκυρα «καλό μας γείτονα και σημαντικό εταίρο» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν στη Συρία στράτευμα με αποσταθεροποιητικό σκοπό, χαιρετίζοντας την τετραμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ιράν, Συρίας και Τουρκίας, την οποία φιλοξένησε στη Μόσχα.

«Είμαι βέβαιος ότι [σ.σ. οι εκλογές] θα είναι τίμιες, διαφανείς και θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα έκφρασης της βούλησης του τουρκικού λαού, χωρία καμία έξωθεν παρέμβαση», είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «βλέπουμε πόσο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια το διεθνές και περιφερειακό κύρος της [σ.σ. Τουρκίας] τα τελευταία χρόνια» και εκφράζοντας τη διάθεση «για περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση της διμερούς μας συνεργασίας με την Τουρκική Δημοκρατία, η οποία γιορτάζει φέτος την 100ή επέτειό της».

«Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πρωτοφανή αμοιβαία υποστήριξη που παρείχαν η Μόσχα και η Άγκυρα η μία στην άλλη σε εκείνες τις ήδη μακρινές και περίπλοκες για τις χώρες μας εποχές, όταν διαμορφωνόταν η κρατική υπόσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας και λάβαιναν χώρα τα γνωστά γεγονότα στο έδαφος της χώρας μας», πρόσθεσε.

Υποδεχόμενος τους ομολόγους του Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Ιράν), Φαϊσάλ Μεκντάντ (Συρία) και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Τουρκία), ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τις προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας των Προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας για «εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων», εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή και οι τετραμερείς συναντήσεις, που έχουν προηγηθεί μεταξύ των Υπουργών Άμυνας και των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών, «έχει αισθητή θετική επίδραση όχι μόνο στην κατάσταση γύρω από τη Συρία, αλλά και στη συνολική ατμόσφαιρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εν γένει».

Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν που επιτεύχθηκε στο Πεκίνο στις 10 Μαρτίου, καθώς και την αυξανόμενη δυναμική στην αποκατάσταση των σχέσεων της Δαμασκού με τις γύρω χώρες και πρωτίστως τις αραβικές.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε και οι ομόλογοί του συμφώνησαν να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων η προετοιμασία ενός σχεδίου «οδικού χάρτη» για την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας μέχρι την επόμενη τετραμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών, το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στους αρχηγούς των κρατών προς έγκριση.

Κατά τον κ. Λαβρόφ οι τέσσερις χώρες είναι απαρέγκλιτα προσηλωμένες «στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ενότητα όλων των χωρών που συμμετέχουν στη συνάντηση, στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ».

«Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για την τάχιστη αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση. Έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε στενή συνεργασία με σκοπό την αδιάλλακτη καταπολέμηση όλων των εκδηλώσεων της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων, οι οποίες, όπως όλοι γνωρίζουμε, τροφοδοτούνται από το εξωτερικό», είπε.

Πιστεύουμε, πρόσθεσε, «ότι είναι ανεπίτρεπτη η ωμή εξωτερική ανάμειξη στις υποθέσεις της περιοχής, ιδίως η χρήση στρατιωτικής βίας, όπως και η εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών σωμάτων σε συριακό έδαφος», αναφερόμενος για πολλοστή φορά στις συνεργαζόμενες με τις ΗΠΑ κουρδικές οργανώσεις, οι αυτονομιστικοί σχεδιασμοί των οποίων βρίσκουν αντίθετα και τα τρία κράτη της περιοχής.

Ο κ. Λαβρόφ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «οι ΗΠΑ ήδη δεν είναι ικανοποιημένες μόνο από την υποστήριξη των αυτοανακηρυχθέντων κουρδικών Αρχών στην Υπερευφράτεια ζώνη και στην προώθηση όπλων στους παράνομους ένοπλους σχηματισμούς που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να συγκροτούν στα περίχωρα της συριακής πόλης Ράκκα έναν "Ελεύθερο Συριακό Στρατό", με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών αραβικών φυλών, μαχητών του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο σκοπός είναι προφανής: να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους μαχητές εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα», προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν συζητήσει τις εξελίξεις και θα εφαρμόσουν αντίμετρα, που σχεδίασαν.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατήγγειλε ΕΕ και ΗΠΑ ότι δεν ήραν τις μονομερείς κυρώσεις ούτε μπροστά στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, ότι υποχρηματοδοτούν την ανθρωπιστική βοήθεια στην κυβέρνηση της Δαμασκού, επικρίνοντας ειδικότερα την πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες, γιατί η μερίδα του λέοντος των ποσών, που συγκεντρώνει, δαπανάται «για τη συντήρηση των προσφυγικών στρατοπέδων, δηλαδή για να παραμείνουν οι πρόσφυγες όσο το δυνατόν περισσότερο εκτός Συρίας».

Ενώ, όπως ανέφερε, κατά τους τέσσερις Υπουργούς «η διευκόλυνση της ασφαλούς και οικειοθελούς επιστροφής των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στους τόπους μόνιμης διαμονής τους στη Συρία και η διασφάλιση του δικαιώματός τους σε υποστήριξη αποτελεί βασική αρχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top