ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραμένουν στο Δημόσιο οι 4 συνεργάτιδες Αναστασιάδη – Δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών – Το σκεπτικό

Παραμένουν στο Δημόσιο οι 4 συνεργάτιδες Αναστασιάδη – Δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών – Το σκεπτικό

Παραμένουν τελεσίδικα οι τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, μέσω του οποίου διεκδικούσαν τη μονιμοποίησή τους με το καθεστώς του αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συνεργάτιδες του κ. Αναστασιάδη, υπηρετούσαν στο Προεδρικό ως συνεργάτιδες του και με βάση το συμβόλαιό τους, μετατράπηκαν σε εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου.

Η Βουλή, μετά από εισήγηση της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών του κράτους για το 2021 και το 2022, περιέλαβε επιφύλαξη, μέσω της οποίας στην ουσία αφαιρείτο το καθεστώς αορίστου χρόνου από τις εν λόγω συνεργάτιδες και θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Δημόσιο με την αποχώρηση της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι τέσσερις κατέθεσαν αίτηση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, κάνοντας λόγο για παράνομο και αντισυνταγματικό τερματισμό της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, με το Δικαστήριο να λαμβάνει απόφαση υπέρ τους.

Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, δικηγόρος των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ανέλυσε το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και που αυτή στηρίχθηκε.

Όπως είπε, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έκρινε ότι η επιφύλαξη που περιλήφθηκε στον νόμο για τον προϋπολογισμό, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, εξήγησε, «κρίθηκε ότι είναι αντίθετη με την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, διότι μέσω της η Νομοθετική Εξουσία επιδιώκει φωτογραφικά να απολύσει τέσσερις εργοδοτούμενες, θέμα το οποίο δεν ανήκει στην εξουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία οφείλει να καθορίζει γενικά και απρόσωπα κριτήρια και όχι να φωτογραφίζει ουσιαστικά πρόσωπα και να εκδίδει νόμους που αφορούν αυτά τα πρόσωπα».

Κατά δεύτερο, πρόσθεσε, κρίθηκε ότι υπάρχει αντίθεση στα άρθρα 25 και 26 του Συντάγματος, τα οποία κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην συμβατική ελευθερία, εφόσον κρίθηκε ότι δεν είχε αποδειχθεί δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την ψήφιση του νομοθετήματος και κατ’ επέκταση ότι υπήρχε αντίθεση σε αυτά τα άρθρα, όπως επίσης και στο άρθρο 28 που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας, με δεδομένο ότι με τον επίδικο νόμο ουσιαστικά οι 4 αυτές εργοδοτούμενες διαφοροποιούντο από όλη την υπόλοιπη ομάδα των εργαζομένων αορίστου χρόνου και γινόταν μία δυσμενής μεταχείριση αποκλειστικά σε βάρος τους».

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ο κ. Αιμιλιανίδης, «το Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιαζόταν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία αφορά στην μετατροπή των εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, για την οποία είναι αρμόδιο και πάλι το Εργατικό Δικαστήριο και η οποία έχει εναρμονιστεί στην κυπριακή νομοθεσία, αλλά και ως υπέρτερο ευρωπαϊκό δίκαιο έχει και ισχύ στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η νομοθετική εξουσία μπορεί μεν να επιβάλλει κριτήρια και προϋποθέσεις για τερματισμό απασχόλησης, ωστόσο, δεν νομιμοποιείται η ίδια να αποφασίζει τερματισμό απασχόλησης συγκεκριμένων προσώπων, υποκαθιστώντας την εκτελεστική εξουσία, αλλά ούτε και να αναιρεί αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που ασκήθηκαν εντός του πεδίου δράσης της. Πρόσθετα η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρεται, δεν έχει εξουσία να επιβάλλει δια νόμου σε εργοδότη την απόλυση φωτογραφικά προσώπων και δη στην εκτελεστική εξουσία. Για τους λόγους αυτούς θεωρήθηκε ότι η Βουλή παραβίασε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 54 και 58 του Συντάγματος.

 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Αιμιλιανίδη στο βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top