ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πάνω από το 50% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Βρετανία: Πάνω από το 50% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Σχεδόν δύο στις τρεις νεαρές γυναίκες έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμό ή λεκτική βία στον εργασιακό τους χώρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής Ενωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (TUC).

Ωστόσο, τα περισσότερα θύματα τηρούν σιγή ιχθύος υπό τον φόβο ότι η διεύθυνση της εταιρείας στην οποία εργάζονται, δεν θα τις πιστέψει ή ότι θα βλάψει τις προοπτικές για την επαγγελματική τους ανέλιξη, επισημαίνει το βρετανικό συνδικαλιστικό όργανο.

Η εφημερίδα «Guardian» που επικαλείται τη σχετική δημοσκόπηση αναφέρει ότι, το 58%, σχεδόν τρεις στις πέντε γυναίκες, έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους.

Το αντίστοιχο ποσοστό σε γυναίκες, ηλικίας 25 έως 34 ετών, αυξάνεται στο 62%.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, με το 57% να δηλώνει ότι είχαν βιώσει τρία ή περισσότερα περιστατικά εκφοβισμού στην εργασία τους.

Περισσότερες από δύο στις πέντε γυναίκες (43%) υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει τουλάχιστον τρεις φορές θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επιπλέον, η δημοσκόπηση της TUC έδειξε ότι, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβισμού ή λεκτικής βίας συμβαίνουν στους χώρους εργασίας (71%), αλλά και μέσω τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος (12%), στο διαδίκτυο ή σε βιντεοκλήσεις (8%).

Λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών που βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους ενημέρωσαν τον εργοδότη τους γι' αυτό που τους συνέβη.

Μόνο δύο στις πέντε γυναίκες (44%) που δέχθηκαν εκφοβισμό, ενημέρωσαν την διεύθυνση της επιχείρησης ενώ οι μισές (50%) από εκείνες που δέχθηκαν λεκτική κακοποίηση, το ανέφεραν στους ανωτέρους τους .

Αυτές που προτίμησαν να μην το καταγγείλουν (39%) θεώρησαν ότι η εταιρεία τους δεν θα τις πίστευε ή δεν θα τις έπαιρνε στα σοβαρά, ενώ άλλες ότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις εργασιακές τους σχέσεις (37%) ή στις προοπτικές της καριέρας τους (25%).

Ο γενικός γραμματέας της «TUC», Πολ Νόγουακ, δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian»:

«Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι ασφαλής από τη σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά κάθε μέρα ακούμε ανάλογες ιστορίες στους χώρους εργασίας. Και γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες που έρχονται σε επαφή με το κοινό - όπως οι εργαζόμενες στο λιανικό εμπόριο και οι γραμματείς ιατρών - υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση από πελάτες και ασθενείς. Η σεξουαλική παρενόχληση και ο εκφοβισμός δεν έχουν καμία θέση στους σύγχρονους χώρους εργασίας».

Η ένωση συνδικαλιστικών ενώσεων της Βρετανίας (TUC) ισχυρίζεται επίσης ότι, ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές προσπαθούν να σαμποτάρουν νέους νόμους που προωθεί η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζόμενων γυναικών από τη σεξουαλική παρενόχληση και τις λεκτικές επιθέσεις, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top