ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένει ο Λυσανδρίδης εξαγγελίες για προσφυγική πολιτική

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένει ο Λυσανδρίδης  εξαγγελίες για προσφυγική πολιτική

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξαγγελίες όσον αφορά μια ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική, αναφέρθηκε σήμερα μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων Γιώργος Λυσανδρίδης, είπε πως έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθημερινά και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που αναμένονται για την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

«Χαιρετίσαμε τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και τις ενέργειες που έχει επιδείξει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης σε σχέση με κάποια θέματα και ιδιαίτερα με το σχέδιο "κτίΖΩ" και τους προσφυγικούς συνοικισμούς», είπε και πρόσθεσε πως έθεσαν στον Πρόεδρο τα ζητήματα που απασχολούν πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ οικίες αλλά και τα νεαρά ζευγάρια όπως τα ζητήματα των ενοικίων, της μέριμνας, της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων και της πιο γρήγορης εξέτασης των αιτήσεων που υποβάλλουν για τα διάφορα στεγαστικά και άλλα προσφυγικά σχέδια.

Είπε πως είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αρκετά από τα ζητήματα, και εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν κάποιες περαιτέρω εξαγγελίες και προτάσεις σε σχέση με μια πιο ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρα ώστε οι πρόσφυγες να μην προχωρούν στην πώληση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα, ο κ. Λυσανδρίδης είπε πως το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν από τα πρώτα που έθεσαν στη συνάντηση καθώς τους απασχολεί έντονα.

«Για την ώρα αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στο θέμα της απώλειας χρήσης διότι πρέπει πρώτα να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή των περιουσιών και επί τούτου αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος θα ζητήσει μια εσωτερική συνάντηση με τις υπηρεσίες και τον Υπουργό για να δουν τι έχει γίνει μέχρι και πού βρίσκεται το θέμα ώστε να μπορέσει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο», κατέληξε.

Σε επιστολή του ο κ. Λυσανδρίδης  αναφέρει:

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε

Σας συγχαίρουμε ξανά για την εκλογή σας και σας ευχόμαστε να έχετε μια εποικοδομητική και παραγωγική θητεία στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχή μας και θέλω μας, να είστε ο Πρόεδρος που θα επιτύχει τη λύση του Κυπριακού Προβλήματος καθώς και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες. Ευελπιστούμε ότι τα δείγματα γραφής που έχετε δείξει στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης σας και τα αντανακλαστικά σας ως Κυβέρνηση στην επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο (π.χ σχέδιο «Κτίζω») θα συνεχιστούν με τον ίδιο και ακόμη πιο αποτελεσματικό ρυθμό.

Η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων ως το κατά νόμο, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και ο φορέας έκφρασης και διεκδίκησης των δικαίων του προσφυγικού κόσμου, θα σταθεί δίπλα στις όποιες προσπάθειες σας για επανέναρξη του διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αλλά και στις όποιες ενέργειες σας για απάμβλυνση των θεμάτων που ταλαιπωρούν τον προσφυγικό κόσμο. Με τον ίδιο όμως ζήλο και με πιο έντονο τρόπο, θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της εφαρμογής θεμάτων που άπτονται της ισότιμης κατανομής βαρών και της απόδοσης της απώλειας χρήσης των τουρκοκρατούμενων περιουσιών.

Μας απασχολεί έντονα και μας ανησυχεί η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ανάπτυξη που παρατηρείται στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και η διενέργεια ιδιωτικών αγοραπωλησιών περιουσιών με τις όποιες επιπτώσεις της. Η Κυβέρνηση και το Κράτος οφείλουν να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος και να ενσκύψουν στην αξιοποίηση εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για να δώσουν διέξοδο σε πρόσφυγες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα που τους εξαναγκάζουν να αποτείνονται στην Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα. Το αρχείο Περιουσιών και Βοηθημάτων όπως έχει ετοιμαστεί από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής και όπως ενημερώνεται από το 2019, καθώς και η σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε το 2021, θα πρέπει να αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία στην προσπάθεια αυτή.

Περαιτέρω θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα η αξιοποίηση χαλίτικης γης προς αυτή την κατεύθυνση και να επιλυθούν τα θέματα που άπτονται της τιτλοποίησης οικιών ή και της απόδοσης πιστοποιητικών μίσθωσης σε πρόσφυγες που διαμένουν σε οικίες που βρίσκονται σε συνοικισμούς και όχι μόνο. 50 σχεδόν χρόνια μετά την εισβολή δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες και τεχνικά εμπόδια για την υλοποίηση των προαναφερθέντων.

Η ισότιμη κατανομή βαρών θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο καθώς μέσα από την αδικία που παρατηρείται μεταξύ εκτοπισθέντων και μη, το κράτος, καλώς ή κακώς προχωρεί και σε περαιτέρω αδικίες μεταξύ προσφύγων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πρόσφυγες διαφόρων κατηγοριών και αντιμετωπίσεων. Ο χρόνος που περνά δημιουργεί περαιτέρω ανισορροπίες και τετελεσμένα και μεγεθύνει το χάσμα μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών. Βλέπουμε για παράδειγμα συγκεκριμένες ομάδες να βοηθούνται ξανά λόγω αναγκών και πιθανώς κακοτεχνιών σε οικισμούς και πολυκατοικίες και ομάδες που δεν βοηθήθηκαν καθόλου ή και άλλες ομάδες που λόγω καθυστερήσεων σε δάνεια που έχουν συνάψει, τους επιβάλλεται memo σε ολόκληρη την περιουσία τους ανεξαρτήτως των μεγάλων εκτάσεων που μπορεί να κατείχαν πριν το 1974.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, καλούμε την Κυβέρνηση και σας τον ίδιο κ. Πρόεδρε, όπως δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των επιδομάτων που δίνονται, ειδικά σε ότι αφορά την επιδότηση ενοικίου σε πρόσφυγες και δη σε νεαρά ζευγάρια. Θεωρούμε πως στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσφυγικής πολιτικής, παράμετρος της οποίας αναπόφευκτα είναι και η στεγαστική πολιτική, θα πρέπει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πιο ευέλικτη και κλιμακωτή ίσως επιχορήγηση σε δικαιούχους των διαφόρων σχεδίων. Μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται κάποιο όριο αλλά για όσους το ξεπερνούν, να υπάρξει πρόνοια για να δικαιούνται έστω και κάτι.

Παρά το ότι πρωταρχική μας έγνοια και αγωνία είναι η έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που να οδηγήσει σε συμφωνία και λύση, στο μεσοδιάστημα, καλούμαστε να αναδείξουμε θέματα υποστελέχωσης και καθυστερήσεων, αλλά και περιορισμένων κονδυλίων στη διάθεση της Υπηρεσίας Μερίμνης αλλά και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών. Τονίζουμε εδώ ότι στα πλαίσια και του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αποκέντρωση εξουσιών που θα εκχωρηθούν από του Επάρχους, θα πρέπει ταυτόχρονα να αναπληρωθούν ή να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επαρχιακές Διοικήσεις, καθώς αυτές αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων και αναβαθμίσεων που άπτονται προσφυγικών θεμάτων.

Σημειώνουμε για παράδειγμα ότι στην Υπηρεσία Μερίμνης στη Λεμεσό, υπάρχει μόνο μια υπάλληλος η οποία είναι επιφορτισμένη και για τα θέματα της επαρχίας Πάφου.

Οφείλουμε επίσης να σημειώσουμε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των κριτηρίων που αφορούν τη διάθεση τ/κ περιουσιών προς ψήφιση στη Βουλή και είναι από τα καίρια θέματα που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση.

Τέλος, θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική η παρέμβαση σας για αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΕΠ ώστε να μπορεί πλέον να επιτελεί ουσιαστικά το ρόλο της. Προς εύκολη αναφορά, σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός μας ανέρχεται σήμερα στις €332,000 με την κρατική χορηγία να περιορίζεται στις €283,000. Θεωρούμε πως ως πρώτος στόχο και προς αποτελεσματικότερη υλοποίηση των σκοπών και των στόχων μας θα πρέπει ο προϋπολογισμός να πλησιάσει τις €400,000 με τη συνεισφορά του κράτους να ανέρχεται περί τις €350,000.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, Σας ευχαριστούμε ξανά για την ανταπόκριση σας στο αίτημα μας για συνάντηση και για το χρόνο που αφιερώσατε. Τόσο εγώ σε προσωπικό επίπεδο, όσο και η Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων στο σύνολο της, είμαστε στη διάθεση σας και έτοιμοι να συμβάλουμε με τις εισηγήσεις μας αλλά και τους προβληματισμούς μας σε όλα τα θέματα που αναφύονται και αφορούν τον προσφυγικό κόσμο. Με εκτίμηση,

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top