ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς όγδοη αύξηση των επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ την Πέμπτη

Προς όγδοη αύξηση των επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ την Πέμπτη

Στην όγδοη συνεχόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων οδεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά την συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, παρά την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος ωστόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Εν μέσω της εκτόξευσης των τιμών και ιδιαίτερα σε ενεργειακά προϊόντα, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΚΤ από τις 27 Ιουλίου του 2022 έχει προχωρήσει σε σωρευτική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 375 μονάδες βάσης, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να φτάνει στις 3,5% και το επιτόκιο των κύριων πράξεων αναχρηματοδότησης να φτάνει στο 4%.

Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται μια τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρία του ερχόμενου Ιουλίου.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της Berenberg economics, το ΔΣ της ΕΚΤ θα υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη για προσήλωση στα μακροοικονομικά στοιχεία και πιθανόν να καταδείξει ότι έπεται νέα αύξηση στην συνεδρία του Ιουλίου ή ακόμη και στάση αναμονής.

Η συζήτηση στη συνεδρία θα διεξαχθεί στον απόηχο των νέων στοιχείων της Eurostat, που κατέδειξαν ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ήπια τεχνική ύφεση, αφού μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ παρουσίασε συρρίκνωση σε τριμηνιαία βάση 0,1% τόσο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 όσο και το πρώτο τρίμηνο φέτος, κάτι που θα τροφοδοτήσει τους οπαδούς της πιο ήπιας νομισματικής στάσης.

Από την άλλη πλευρά, αυτή των «γερακιών» ο πληθωρισμός, παρά την υποχώρησή του στο 6,1% (από την κορύφωσή του στο 10,6% τον περασμένο Οκτώβριο) παραμένει πολύ υψηλός, ενώ ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 5,3%.

Εξάλλου, η Berenberg εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας ένεσης μακροχρόνιας ρευστότητας προς τις τράπεζες μετά την αναμενόμενη αποπληρωμή ρευστότητας ύψους €477 δισεκατομμυρίων στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO III) στις 28 Ιουνίου.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top