ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης: Υπό εξέταση η επέκταση ή μη της επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα – «Είναι προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα – Δεν είναι πολιτικό το θέμα»

Λετυμπιώτης: Υπό εξέταση η επέκταση ή μη της επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα – «Είναι προσωρινά και όχι μόνιμα μέτρα – Δεν είναι πολιτικό το θέμα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Τροποποιητικό Νόμος του 2023’, το οποίο τροποποιεί τον βασικό νόμο, έτσι ώστε αυτός να ευθυγραμμιστεί με ορισμένες από τις συστάσεις της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Προόδου για την Δημοκρατία από την Επιτροπή Moneyval του Νοεμβρίου 2022 και Δεκεμβρίου 2021, υπάρχουν συστάσεις για κάλυψη μερικών νομικών αποκλίσεων και κενών με τα πρότυπα.

Τα εν λόγω κενά διορθώνονται με το τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Απώτερος σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η προστασία του κοινού.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου αφορούν τους πάροχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και διευκρινίσεις σε σχέση με την υποχρέωση εγγραφής τους σε μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, καθώς και εποπτείας τους από την εποπτική Αρχή.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο διευκρινίζει με βάση τα διεθνή πρότυπα, την ανάγκη εφαρμογής μέτρων αυξημένης δέουσας επιμέλειας σε διασυνοριακές σχέσεις ανταπόκρισης από τρίτες χώρες. Επίσης, το νομοσχέδιο διευκρινίζει πρόνοια που αφορά στην υποχρέωση επιμέτρησης και ελαχιστοποίησης των κινδύνων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, από τις υπόχρεες οντότητες που προκύπτουν από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τροποποιητικό ως Αριθμός 2 Νόμος του 2023’, βάσει του οποίου, για σκοπούς αξιοποίησης των νέων προνοιών της Κοινοτικής Οδηγίας που ρυθμίζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, προτείνονται τα ακόλουθα:

Υιοθέτηση συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερο από 5% που να ανέρχεται σε 3% για τις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών:

Δικαίωμα εισόδου από την 1η παράσταση θεατρικών παραστάσεων μουσικών και χορευτικών έργων κλασικών έργων.

Υπηρεσίες καθαρισμού αποκομιδής απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων, εκτός από αυτές που παρέχονται από κρατικές Αρχές, Αρχές τοπικής διοίκησης και οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Διάθεση και επεξεργασία λυμάτων και εκκένωσης δεξαμενών και βιομηχανικών δεξαμενών.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 3% στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών που προορίζονται για προώθηση των πολιτιστικών αγαθών και αγαθών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτών με ειδικές ανάγκες:

Η παράδοση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών που παρέχονται ως υλικό υπόδημα είτε ηλεκτρονικά είτε και στις δύο μορφές.

Eιδικές ανυψωτικές συσκευές, σκάλες, ανελκυστήρες, μηχανήματα, ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων ατόμων.

Αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για αναπήρους.

Είδη και συσκευές ορθοπεδικές, στα οποία περιλαμβάνονται και ιατροχειρουργικές ζώνες και επίδεσμοι, νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα.

Ένταξη των ακόλουθων ειδών για την προσωπική χρήση των τυφλών και αναπήρων προσώπων στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ:

Γραφομηχανές με χαρακτήρες και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές για ανάπηρα πρόσωπα.

Δεύτερον, αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για ανάπηρους, έστω και με κινητήρα για άλλο μηχανισμό προώθησης, εφόσον προορίζονται αποκλειστικά για προσωπική χρήση από αναπήρους.

Τα μέτρα δεν αναμένεται να διαταράξουν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου σε 3,5 εκατομμύρια ετησίως.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών ποσού ύψους 937.000 ευρώ για τη λειτουργία του σχεδίου επιχορήγησης αδειών εργοδοτουμένων για το 2023, για τα ορεινά θέρετρα και τα ξενοδοχεία του Πύργου Τηλλυρίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγήθηκε τη διάθεση ποσού ύψους 937.000 ευρώ για τη λειτουργία του σχεδίου και κατά το 2023. Το εν λόγω ποσό έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Κεντρικού Ταμείου Ασφαλίσεων και δικαιούχοι του σχεδίου είναι οι εργοδοτούμενοι που έχουν δικαίωμα σε απολαβές άδειας από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών για το έτος 2022, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο σχέδιο οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους κατά τον τελευταίο ένα χρόνο, δηλαδή το 2022. Ανώτατο ποσό επιχορήγησης είναι 50 ευρώ κατ’ άτομο την ημέρα και παρέχεται για περίοδο από Κυριακή σε Παρασκευή, δηλαδή 5 διανυκτερεύσεις».

Ερωτηθείς για τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδοτηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα μέτρα, ιδιαίτερα τα μέτρα, τα οποία είναι προσωρινά και οριζόντια, αξιολογούνται από την Κυβέρνηση πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας. Έτσι και τώρα η Κυβέρνηση αξιολογεί τα μέτρα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα εξελίχθηκε σε πολιτικό ζήτημα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα, για την Κυβέρνηση δεν είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι ζήτημα πρώτον κοινωνικής ευαισθησίας και δεύτερον δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό το οποίο η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει είναι κατά πόσον σήμερα συντρέχουν εκείνοι οι λόγοι, συντρέχουν εκείνα τα δεδομένα για τα οποία λήφθηκε αυτή η απόφαση για προσωρινά μέτρα στήριξης, είτε αυτό αφορά στα καύσιμα είτε στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτό που είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τη δημοσιονομική νηφαλιότητα και θα εισάγει μέτρα στήριξης, στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως κάποια εξ αυτών έχουν ανακοινωθεί σήμερα των ευάλωτων νοικοκυριών και συμπολιτών μας.

Να θυμίσω όμως ότι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα, η ισχύς τους ήταν προσωρινή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι ως ένα μόνιμο μέτρο.

Θα έπρεπε να αποφεύγεται η δημόσια αντιπαράθεση σε μέτρα στήριξης και να λαμβάνουν όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις υπόψιν τους ότι πάνω απ όλα πρέπει να διατηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία».

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ειδικό δικαστήριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «απουσίαζε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί εκτενώς ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, άρα να μείνουμε στην επόμενη συνεδρία, όταν ενδεχομένως θα είναι και ο  Υπουργός Οικονομικών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top