ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές της Κύπρου κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Οι πανηγυρίζουσες Ιερές Μονές της Κύπρου κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία εορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τη χαρμόσυνο αυτή μέρα, σε όλο τον κόσμο, πανηγυρίζουν αρκετά Μοναστήρια, Ναοί και προσκυνήματα.

Στη νήσο μας, πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές της ΠαναγίαςΧρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, της Παναγίας Τροοδιτίσσης και της Παναγίας Τρικουκιωτίσσης στον Πρόδρομο, της Παναγίας Χρυσοκουρδαλλιωτίσσης στο Τρόοδος, αλλά και η Ιερά Μονή τουΑγίου Νεοφύτου στην Πάφο, αφού το Καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επίσης, την ημέρα αυτή μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στην Η Παναγία η Χρυσοσπυλιώτισσα, στη Κάτω Δευτερά.

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι, επίσης, αφιερωμένες οι τουρκοκρατούμενες Ιερές Μονές της Παναγίας των Καθάρων, πλησίον της κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου, και της ΠαναγίαςΜελανδρίνας, πλησίον της κοινότητας Καλογραία της επαρχίας Κερύνειας.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Τροοδίτισσας υπολογίζεται ότι έγινε μετά την περίοδο της Εικονομαχίας. Τα πρώτα κτίσματα, τα οποία ήταν της Μεσοβυζαντινής περιόδου (12ου αιώνα) δεν σώζονται. Το Καθολικό και τα υπόλοιπα κτίσματα είναι μεταγενέστερα, τέλους του 18ου-20ου αιώνα.

Στο Μοναχό Δαμασκηνό και στον μετέπειτα Ηγούμενο Παγκράτιο οφείλεται η ανασυγκρότηση του Μοναστηριού, αφού τον 19ο αιώνα οδηγείτο προς διάλυση.
Ανεκτίμητο κειμήλιο της Μονής είναι η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, η οποία προέρχεται από τη Μικρά Ασία και είναι γνωστή για τα θαύματά της σε άτεκνα αντρόγυνα που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκιωτίσσης

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκιώτισσας, η οποία βρίσκεται στο Τρόοδος, κοντά στο χωριό Πρόδρομος, είναι από τις αρχαιότερες της Κύπρου. Πότε ακριβώς ιδρύθηκε δεν γνωρίζουμε, αλλά είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτή υφίστατο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας-Ενετοκρατίας (1191-1571).

Αρχικά η Μονή ήταν μεγάλη όπως η Μονή της Παναγίας του Κύκκου, σύμφωνα με  τον περιηγητή Βασίλειο Μπάρσκυ. Αργότερα συρρικνώθηκε, λόγω της μεγάλης φτώχειας που επέφερε η Τουρκοκρατία. Η επωνυμία «Τρικουκκιώτισσα» προήλθε, πιθανόν, από ένα το δέντρο του δάσους, τη λεγόμενη «Τρικουτσιά» ή «Κοκκονιά».

Στην εν λόγω Μονή υπήρχε παλαιότερη εικόνα -που σήμερα αγνοοείται- η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, αγιογραφήθηκε από τον Ευαγελιστή Λουκά.

Εν κατακλείδι, όπως γνωρίζουμε από τον 16ο αιώνα, η θαυματουργή εικόνα της Τρικουκκιώτισσας χαριτώθηκε από το Θεό να απαλλάσσει τον τόπο μας από τις επιπτώσεις της ανομβρίας.

Πηγή: churchofcyprus.org.cy

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top