ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάζουν εμπόδια οι Βρετανοί τυροκόμοι στην απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι

Βάζουν εμπόδια οι Βρετανοί τυροκόμοι στην απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσε σε ορισμένες χώρες, μετά τη δημοσιοποίηση του φακέλου για το χαλούμι στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, πράγμα με το οποίο σημαίνει ότι σε μερικούς μήνες το χαλούμι θα αναγνωριστεί και με τη βούλα ως κυπριακό προιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ιστοσελίδας, mirror.co.uk, στις 14/08/2015, οι Βρετανοί τυροκόμοι είναι έτοιμοι να «πολεμήσουν» την απόφαση της ΕΕ, για αναγνώριση του χαλουμιού ως κυπριακού προιόντος και αναμένεται να υποβάλλουν ένσταση, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Το πρόβειο τυρί αναφέρουν οι Βρετανοί είναι πολύ δημοφιλές, στη βιομηχανία γαλακτοκομικών ειδών στη χώρα τους και τώρα η παραγωγή του απειλείται.  Η παραγωγή δεν θα επιτρέπεται εκτός Κύπρου και έτσι οι επιχειρήσεις τους διατρέχουν κίνδυνο. 

Κάποιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν χαλούμι, με άλλη ονομασία και εύχονται οι πελάτες τους να το αναγνωρίζουν. Λένε ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαική αγορά για το χαλούμι, εκτός Κύπρου.  

Ένας άλλος παραγωγός ισχυρίστηκε ότι το χαλούμι ήταν τυρί στη Μέση Ανατολή των Βεδουίνων, που αρχικά γινόταν στο Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία,  πριν την εξάπλωση της παραγωγής στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο.

Οι Βρετανοί τυροκόμοι φαίνονται αποφασισμένοι να βάλουν εμπόδια στην απόφαση για αναγνώριση του χαλουμιού ως κυπριακό προιόν, ενώ τον Σεπτέμβριο θα δώσουν το πράσινο φως στο αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα της χώρας τους, να προχωρήσει σε ενστάσεις στην ΕΕ. 

Χριστιάνα Τσαγγάρη 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top