ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άιντα: Μοναδική και ιστορική ευκαιρία για λύση

Άιντα: Μοναδική και ιστορική ευκαιρία για λύση

Αισιοδοξία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε εκ νέου ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε συνεντεύξεις σε Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, όπου πραγματοποίησε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Άιντα μίλησε για ιστορική ευκαιρία και εξήρε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν τις συνομιλίες, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

"Η καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια, για λύση στο Κυπριακό, είναι η σημερινή", υποστήριξε ο ο Νορβηγός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία.

Σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" και στην τουρκική τηλεόραση, πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει προς το θετικότερο η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και οι δύο ηγέτες εργάζονται πραγματικά καλά μαζί.

Αναφορές έκανε και για το κυπριακό φυσικό αέριο. Αναφέρθηκε σε μεγάλες διαφωνίες, που προ 6 μηνών προκάλεσαν κρίση. "Τώρα", είπε, "η κατάσταση είναι διαφορετική" και σημείωσε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία πως σε περίπτωση λύσης, η διαχείριση θα γίνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση προς όφελος των δυο πλευρών.

"Με τη λύση", πρόσθεσε, "νομίζω η Κύπρος θα έχει μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο φυσικό πλούτο, αλλά και να συνεργαστεί με όλους τους γείτονες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και με όποια χώρα θέλει.

Επειδή μέχρι τότε μια ενωμένη Κύπρος θα έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις με όλους αυτούς τους γείτονες, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να αναπτυχθούν σε πνέυμα συνεργασίας".

Ο κ. Άιντα ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για ένα καλύτερο σχέδιο λύσης σήμερα από το παρελθόν, το οποίο -όπως είπε- να ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες του 21ου αιώνα και να ανταποκρίνεται καλύτερα στη δημοκρατία και τα ευρωπαϊκά κριτήρια από ό,τι το σχέδιο Ανάν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top