ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τ/κ νομικός: «Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών»

Τ/κ νομικός: «Εφικτή υπό προϋποθέσεις η διεκδίκηση τ/κ περιουσιών»

Εφικτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι η διεκδίκηση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, θεωρεί ο Τουρκοκύπριος νομικός Μουράτ Μετίν Χακκί, σύμφωνα με δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Κίμπρις».

Κληθείς από την «Κίμπρις Ποστασί», να σχολιάσει την αγωγή που κατέθεσε ο τ/κ καταγωγής, Αμερικανός πολίτης, Ορχάν Χιουσεγίν Ντερβίς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περιουσία του στη Λεμεσό και την αποζημίωση που κέρδισε, ο κ. Χακκί αναφέρθηκε σε «σημαντικά ζητήματα», που «αναμένουν όσους θέλουν να κάνουν αγωγή για να πάρουν πίσω την περιουσία τους ή να εξασφαλίσουν αποζημίωση».

Ανέφερε ότι «για παράδειγμα, ο Ντερβίς, ο οποίος κατέθεσε και κέρδισε την αγωγή, δεν πήρε πίσω στην κατοχή του την περιουσία» και είπε ότι «οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό πριν από το 1974 μπορούν γενικά να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στη νότια Κύπρο». 

Ο κ. Χακκί τονίζει ότι μετά την υπόθεση του Μουσταφάογλου Αρίφ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2004, οι άνθρωποι που ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές και δεν κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. 

«Οι Τουρκοκύπριοι που πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή δεν κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στην τδβκ και μετανάστευσαν στο εξωτερικό πριν από το 1974, μπορούν να κινηθούν νομικά χωρίς να περιμένουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος και μπορούν να λάβουν συγκεκριμένη αποζημίωση στο τέλος της διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Χακκί. 

 «Το να έχεις μεταναστεύσει στο εξωτερικό πριν από το 1974 και το να μην κατέχεις ελληνοκυπριακή περιουσία στην τδβκ είναι τα δύο πιο σημαντικά κριτήρια. Αν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, οι δικαιούχοι μπορούν να εισέλθουν σε μια διαδικασία που εκτείνεται μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο του εσωτερικού δικαίου, ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων μπορεί να πληροί αυτά τα κριτήρια και να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους», κατέληξε. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top