ΥΓΕΙΑ

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Οκτώ τρόποι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις

Η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί μια πρόκληση για κάθε γυναίκα, καθώς δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για τη ζωή της. Καθεμιά βιώνει διαφορετικές αλλαγές στο σώμα της, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα κοινά σημεία, με τα οποία οι περισσότερες γυναίκες θα έρθουν αντιμέτωπες. Μερικά από αυτά αφορούν στην σεξουαλική ζωή και εμπειρία. Η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων ισοδυναμεί συνήθως με χαμηλότερη λίμπιντο, αλλά και κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη σεξουαλική επαφή. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί πλέον να απολαύσει το σεξ. Άλλωστε, μια υγιής σεξουαλική ζωή είναι δείκτης γενικότερης υγείας και ευημερίας και κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να αντιμετωπίζεται.

«Η εμμηνόπαυση επιφέρει μια σειρά αλλαγών στη σεξουαλική λειτουργία, που μπορεί να κάνει τις γυναίκες να αποφεύγουν το σεξ. Ωστόσο, η σεξουαλική ικανοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της συνολικής υγείας. Συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση από τη ζωή, την ποιότητα ζωής, τη συζυγική ευτυχία και τη γενική ευημερία», λέει η δρ. Catherine Hansen, επικεφαλής εμμηνόπαυσης της Pandia Health, μιας υπηρεσίας ελέγχου γεννήσεων. «Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι εξίσου εξουθενωτική με άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η αρθρίτιδα. «Ωστόσο, καμία γυναίκα δεν πρέπει να θεωρεί ότι το επώδυνο σεξ είναι εντάξει, ανεξάρτητα από την ηλικία της».

Τι μπορείτε να κάνετε

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να αυξήσετε τη σεξουαλική σας ορμή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και να εξασφαλίσετε μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Είτε πρόκειται για απλά μέτρα αυτοφροντίδας, είτε για ιατρικές παρεμβάσεις, το σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Η Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης δίνει οκτώ χρήσιμες συμβουλές:

1) Χρησιμοποιήστε λιπαντικά και ενυδατικές κρέμες. Προϊόντα με βάση το νερό και οι κολπικές ενυδατικές κρέμες βοηθούν στην ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας και δυσφορίας κατά τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν, δοκιμάστε το σε μια «ασφαλή» περιοχή, όπως πίσω από το αυτί, για να βεβαιωθείτε ότι δεν προκαλεί ερεθισμό.

2) Εξερευνήστε την ορμονοθεραπεία. Yπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή.

3) Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας. Σύμφωνα με άρθρο του Harvard Health Publishing, η επικοινωνία με τον σύντροφο είναι θεμελιώδης για μια υγιή σεξουαλική σχέση. Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες σας μπορεί να ενισχύσει τη βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση και την οικειότητα.

4) Δοκιμάστε διαφορετικές στάσεις και τεχνικές. Ο πειραματισμός με νέες θέσεις ή τεχνικές, που δίνουν προτεραιότητα στην άνεση και ελαχιστοποιούν την ταλαιπωρία, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

5) Επικεντρωθείτε σε όλη την γκάμα του σεξ. Το «μενού» του σεξ είναι πλούσιο και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές επιλογές ικανοποίησης, που αξίζει να εξερευνήσετε.

6) Ζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονες δυσκολίες, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, που θα σας καθοδηγήσει, προτείνοντας εξειδικευμένες λύσεις στο πρόβλημά σας.

7) Δώστε έμφαση στη φροντίδα του εαυτού σας. Η φροντίδα της συνολικής σας ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης, των τεχνικών μείωσης του στρες και του επαρκούς ύπνου, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σεξουαλική σας υγεία.

8) Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη συνολική ευημερία.

Κάθε γυναίκα βιώνει μια διαφορετική εμπειρία κατά την εμμηνόπαυση, επομένως μην φοβηθείτε να εξερευνήσετε διαφορετικές επιλογές, ώστε να βρείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ενημερωθείτε, αναζητήστε υποστήριξη και δώστε προτεραιότητα στη σεξουαλική σας ευημερία, με στόχο για τη συνολική υγεία και ευτυχία σας. Η πλοήγηση στην εμπειρία της εμμηνόπαυσης απαιτεί ανοιχτή επικοινωνία, προσωπική διερεύνηση και αναζήτηση της κατάλληλης υποστήριξης. Ανακαλύπτοντας τις λύσεις που λειτουργούν καλύτερα για εσάς, θα μπορέσετε να επανακτήσετε τον έλεγχο των σεξουαλικών σας εμπειριών και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ και μετά την εμμηνόπαυση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η στιγμή της απαγωγής στην Αγία Νάπα- Οι κουκουλοφόροι πέρασαν ανάμεσα από τις ξαπλώστρες στην παραλία

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top