ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – «Παράθυρο» ευκαιρίας για επανεκκίνηση στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας

Σχεδόν 16 μήνες από το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιάνουν και πάλι το νήμα των μεταξύ τους συναντήσεων. Σήμερα το μεσημέρι στις 12:00 αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», πρόσθεσε σε δηλώσεις του χθες πριν τις εργασίες της Συνόδου.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο ορόσημο της Τετάρτης, με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με ξεκάθαρες, ωστόσο, τις κόκκινες γραμμές.

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Πέραν του τετ α τετ με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς θέτοντας επί τάπητος θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.

Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Στο σκηνικό των διμερών επαφών κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, συζήτησε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη. Έθεσε, μάλιστα, με έμφαση στον Έντι Ράμα την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.
Με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας είχε ο υπουργός άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους της συνόδου και με τον Τούρκο πρόεδρο.

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόσω ολοταχώς για αύξηση επιδόματος ενοικίου – Αυτά είναι τα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη – Τι θα γίνει με το ποσό

Έτσι «ξεφύτρωσαν» οι πύργοι στη Λεμεσό - Ετοιμάζεται μελέτη για αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων

Συνάντηση ΥΠΕΞ - Γκουτέρες: Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου και τα επόμενα βήματα στην ατζέντα

Απαγωγή στην Πάφο: Τέσσερα πρόσωπα «άρπαξαν» νεαρό και τον ξυλοκόπησαν - Τον θεώρησαν ύποπτο για διάρρηξη οικίας

Έκλεψαν πορτοφόλι και έκαναν αγορές σε υπεραγορά και περίπτερο με την πιστωτική - Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top