ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το Φθινόπωρο και μετά η «τολμηρή μεταρρύθμιση» του Συντάγματος – Τι αναμένεται να συζητηθεί

Από το Φθινόπωρο και μετά η «τολμηρή μεταρρύθμιση» του Συντάγματος – Τι αναμένεται να συζητηθεί

Μέσα στο Φθινόπωρο τοποθετείται η έναρξη συζήτησης για μια «τολμηρή μεταρρύθμιση» του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρθηκε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζήτησε σήμερα την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο. Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τον Θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου είπε πως σήμερα συζητήθηκε η Έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου μόλις πέντε μέρες μετά την έκδοση της Έκθεσης.

«Ήταν μια πολύ παραγωγική συζήτηση, ακούστηκαν οι θέσεις, οι εκτιμήσεις, η ανάγνωση της Έκθεσης από τις αρμόδιες αρχές», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και πως αυτή θα συνεχιστεί στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών τον Σεπτέμβρη.

Αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα, είπε ο κ. Δημητρίου, είναι πως υπάρχει μια μεγάλη αναγκαιότητα που αφορά το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνει ή θα προσπαθήσει να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος. «Η έλλειψη θεσμικών αντιβάρων είναι γεγονός, είναι δεδομένο. Η επίκληση της αρχής διάκριση των εξουσιών, το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και άλλα σημεία πολύ αισθητά που έχουν να κάνουν με την έλλειψη θεσμικών αντιβάρων, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον», είπε.

Σημείωσε πως η Επιτροπή Θεσμών έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση, έχει γίνει μια πρώτη συνεδρία, στέλνεται εντός των ημερών και η επιστολή που θέτει το πλαίσιο προς τις Νομικές Σχολές των πανεπιστημίων της Κύπρου, και τροχοδρομείται εντός του Φθινοπώρου και το πιο πιθανόν εντός Οκτωβρίου, η διοργάνωση μιας ημερίδας στην οποία θα συζητηθεί το πώς μπορεί να μετεξελιχθεί και τολμηρά να μεταρρυθμιστεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την έναρξη της συζήτησης για τον θεσμό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου, ο κ. Δημητρίου είπε πως αυτεπάγγελτα, ο ΔΗΣΥ ενέγραψε το θέμα με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου προς τον Υπουργό Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Όταν δημιουργούμε θεσμούς, όταν δημιουργούμε οργανισμούς σε αυτή τη χώρα, οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να τους λαμβάνουμε υπόψη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να παίζουμε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προφανώς έχει ρόλο να διαδραματίσει», είπε.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως σήμερα η Επιτροπή εξέτασε το πώς μπορεί να ενδυναμώσει και να θωρακίσει το Συμβούλιο ώστε να παράγει περισσότερο έργο και να βοηθήσει το κράτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top