ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ιερός πόλεμος» Φαίδωνος και Μητρόπολης Πάφου - «Ανυπόστατες οι κατηγορίες»

«Ιερός πόλεμος» Φαίδωνος και Μητρόπολης Πάφου - «Ανυπόστατες οι κατηγορίες»

"Ανυπόστατες" και "προσβλητικές" χαρακτηρίζει τις κατηγορίες του Δημάρχου Πάφου εναντίον της Μητρόπολης Πάφου, του Μητροπολίτη Πάφου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η Ιερά Μητρόπολη Πάφου με σχετική ανακοίνωση της.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Μητρόπολη Πάφου, η δικαστική διαμάχη για τον κήπο μεταξύ της Μητρόπολης Πάφου, του Δήμου Πάφου και της Κυπριακής Δημοκρατίας χρονολογείται από το 2010, προσθέτοντας πως ο τότε Μητροπολίτης Γεώργιος, ως θεματοφύλακας της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου, προσέφυγε στο Δικαστήριο απαιτώντας αποζημιώσεις, όπως καθορίζει το άρθρο 23.3 του Συντάγματος, για την ουσιαστική μείωση της αξίας του ακινήτου της.

Τα δικαστικά μέτρα εκτέλεσης της πιο πάνω απόφασης ελήφθησαν, προστίθεται στην ανακοίνωση, κατόπιν συμβουλής του δικηγόρου της Ιεράς Μητρόπολης και επειδή είναι καθαρά νομικού χαρακτήρα περαιτέρω εξηγήσεις θα δοθούν από τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, αναφέρεται.

"Δυστυχώς την τακτική εκμηδενισμού της περιουσίας της Εκκλησίας της Πάφου συνεχίζει να εφαρμόζει και ο νυν δήμαρχος της Πάφου", αναφέρει η Μητρόπολη Πάφου στην ανακοίνωση της.

Επισημαίνει επίσης πως η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και ο νυν Μητροπολίτης Πάφου είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο για να προστατεύσουν την εκκλησιαστική περιουσία που ανήκει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Πάφου.

Όσον αφορά τις παντός είδους κατηγορίες που "εκτοξεύονται" από τον Δήμαρχο Πάφου εναντίον της Μητρόπολης Πάφου, του Μητροπολίτη Πάφου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου "είναι παντελώς ανυπόστατες και προσβλητικές", καταλήγει η ανακοινώση .

Λύπη εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάφου για ενέργειες της Μητρόπολης

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε λύπη για τις μονομερείς, όπως είπε, ενέργειες της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου εναντίον του Δήμου Πάφου, προσθέτοντας πως με τις πράξεις της η Μητρόπολη Πάφου ουσιαστικά επιδεικνύει μια συμπεριφορά και μια στάση απέναντι στον Δήμο Πάφου που μπορεί να ερμηνευτεί ως 'εχθρική', χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο φαινόμενο η Εκκλησία να επικεντρώνεται μόνο στο κυνήγι των χρημάτων, όπως ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι ενώ θα έπρεπε όλοι να σεβαστούν και να αναμένουν την εκδίκαση της έφεσης η οποία εκκρεμεί από το 2021 ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώπιον του Εφετείου, παρά ταύτα μονομερώς η Μητρόπολη Πάφου και χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση, όπως ανέφερε, προχώρησε στην έκδοση διατάγματος για να δεσμευτούν 8 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς του Δ. Πάφου χωρίς να αναλογιστεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου Πάφου, στην πληρωμή των υπαλλήλων και στην εκτέλεση των έργων γενικά στην ζωή της πόλης της Πάφου .

Για μας συνέχισε, είναι πρωτόγνωρο ένας θεσμός όπως είναι η Εκκλησία να επικεντρώνεται μόνο στο κυνήγι των χρημάτων.

Εξήγησε ότι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου το 2010 κινήθηκε εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εναντίον του υπουργικού συμβουλίου του Κράτους και του Δήμου Πάφου απαιτώντας 26 εκ. ευρώ για ισχυριζόμενη ζημιά την οποία υπέστη, γιατί από το 1981- 1990 με πράξεις τους ή με ενέργειες τους ο Δήμος Πάφου, το υπουργικό συμβούλιο και η Δημοκρατία μείωσαν την αξία της περιουσίας της αυτό που αποκαλούμε ως Δημόσιο Κήπο και είναι εγγεγραμμένο ως Δημόσιος Κήπος και συγκεκριμένα γιατί με απόφαση και ενέργειες μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης από 160% σε 1%.

Το Δικαστήριο είπε ο κ. Φαίδωνος πρωτόδικα έκρινε ότι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου πρέπει να αποζημιωθεί 5,3 εκατ πλέον τόκους .

Εμείς συνέχισε, « προχωρήσαμε σε καταχώρηση έφεσης και αυτό που υπήρχε ως αντίληψη και συνεννόηση μέ την Μητρόπολη Πάφου είναι ότι θα αναμένουν την εκδίκαση της έφεσης» . Είπε ακόμη πως την ίδια ώρα εκκρεμεί η αίτηση την οποία έκανε για να ζητήσουν κατά παρέκκλιση διαδικασία για να ανεγείρουν ναό στον Δημόσιο Κήπο, παραιτούμενοι ουσιαστικά από οποιονδήποτε άλλο δικαίωμα επί του Δημοσίου Κήπου, όχι του ιδιοκτησιακού, παρόλο που παλαιότερα, όπως είπε, ο τέως Αρχιεπίσκοπος μόνο με την ανέγερση ναού συμφωνούσε να τιτλοποιήσει το σύνολο του υπόλοιπου κήπου στον Δήμο της Πάφου.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η απόφαση του Δικαστηρίου ουσιαστικά, με τις ενέργειες και την αίτηση που υπέβαλε η Μητρόπολη μονομερώς δημιουργεί προβλήματα στον Δήμο Πάφου, στην πόλη της Πάφου. Είπε ακόμη πως είναι πολλοί οι πολίτες αυτής της πόλης που είναι και μέλη του εκκλησιάσματος της Μητρόπολης Πάφου και εκφράζουν την λύπη τους για αυτό.

Η αποστολή τους είναι να διαφυλάσσουν την περιουσία τους να βλέπουν τα έσοδα τους και το πως υλοποιούν το κοινωφελές τους έργο, το οποίο είπε ο Δήμαρχος Πάφου « αγαπούμε και στηρίζουμε» πλην όμως αυτή τους η ενέργεια επικεντρώνεται μόνο στα νομικίστικά και μόνο στο πως θα πάρουν χρήματα από τα ταμεία του Δήμου, δηλαδή από τις τσέπες των πολιτών 8 εκατ, ευρώ.

Ο κ. Φαίδωνος υπέβαλε ακολούθως το ερώτημα « εάν επαναφέρουμε το συντελεστή πίσω προφανώς δεν θα υπάρχει θέμα αποζημίωσης ούτε και θέμα αγωγής της Μητρόπολης Πάφου εναντίον του υπουργικού συμβουλίου και εναντίον του Δ. Πάφου». Τι θα πράξει σ’ αυτή την περίπτωση η Μητρόπολη Πάφου διερωτήθηκε λέγοντας « θα έρθει να αποκόψει να ξεριζώσει όλα τα δέντρα από το Δημόσιο Κήπο για να μπορέσει να ανεγείρει το 160% του συντελεστή σε αυτό το τεμάχιο και να θέσει απέναντι ολόκληρη την Κύπρο;”.

Ο Δήμος είναι ικανός να διαχειριστεί το πρόβλημα που προκάλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι θα ενεργήσει με δημόσιο πνεύμα και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των συμφερόντων του,κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σοβαρός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης - Θα επιχειρούν ολονύχτια δυνάμεις πυρόσβεσης

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top