ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποιημένος για συζητήσεις Ερντογάν-Ευρωπαίων ο ΠτΔ, επισκέπτεται ΔΕΑ με Τατάρ

Ικανοποιημένος για συζητήσεις Ερντογάν-Ευρωπαίων ο ΠτΔ, επισκέπτεται ΔΕΑ με Τατάρ

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» και ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τα όσα άκουσε κατά τη διάρκεια επαφών του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), αναφορικά με τα όσα είχαν συζητηθεί μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου Προέδρου στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε και πως είχε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση από τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για κοινή επίσκεψη τους στη ΔΕΑ, τέλη Ιουλίου, μιλούσε κατά την άφιξη του στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου ΕΕ - CELAC το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία» και εξέφρασε ικανοποίηση για τα όσα άκουσε.

«Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης».

«Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτούν και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο ΠτΔ δήλωσε πως έχει «συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις» και επεσήμανε πως οι διεργασίες συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και ότι θεωρεί ότι οι διεργασίες αυτές θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις. Επαναλαμβάνω, οι προθέσεις είναι πολύ σημαντικές, τις χαιρετίζω, τις υποστηρίζω, τις στηρίζω και είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με ένα ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε.

Κοινή επίσκεψη με Τατάρ στη ΔΕΑ

Κληθείς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την πρόθεσή του για προώθηση μέτρων για την τ/κ κοινότητα, στην οποία είχε αναφερθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μίλησε «με την κοινωνία των πολιτών, μίλησα με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που πιστεύουν πραγματικά στην επανένωση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

«Άκουσα τις ανησυχίες τους, άκουσα τις έγνοιες τους και ναι ετοιμάζουμε προτάσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε με αυτή την ευκαιρία και σε επιστολή του στον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε σχέση με πιθανή κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για την πρώτη θετική αντίδραση. Μάλιστα συζητήθηκε και συγκεκριμένη ημέρα στα τέλη Ιουλίου για να επισκεφθούμε μαζί» ανέφερε ο ΠτΔ, προσθέτοντας πως σήμερα ξεκινά «και η προετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα ακολουθήσει της εκεί επίσκεψής μας».

«Ελπίζω να καταλήξουμε σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν. Δεν βλέπω να υπάρχουν οποιαδήποτε δυσκολίες να γίνει αυτή η επίσκεψη. Θα στείλει ένα θετικό μήνυμα» τόνισε.

Επεσήμανε πως συχνά επαναλαμβάνει ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, είμαι εδώ με σοβαρότητα, με ρεαλισμό να εργαστώ για επίλυση του Κυπριακού», στόχο τον οποίο, όπως είπε, «θεωρώ εφικτό στη βάση της δικής μας προσέγγισης να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους», και για αυτό επιμένει στην πιο ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσκεψη Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, με τους οποίους θα γίνουν διμερείς συναντήσεις καθώς και τριμερή συνάντηση.

«Ειδικότερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα» σε σχέση με το Κυπριακό, σημείωσε.

Στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε και σήμερα και χθες, έγιναν «συγκεκριμένες αναφορές» για τον ρόλο της ΕΕ «μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων», αλλά και σε σχέση με «την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διορισμό και μιας προσωπικότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό πέρα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο ΠτΔ δήλωσε ότι «είναι σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

«Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ευελπιστώ να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις. Υπάρχουν πολλά που θα δούμε το επόμενο διάστημα και θα δείξουν στην πράξη κατά πόσο όλα αυτά τα εννοεί», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; Πως να δροσιστούμε χωρίς να «τρομάξουμε» με τον λογαριασμό του ρεύματος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top