ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο ΓεΣΥ: Τέλος στις συνταγογραφήσεις παρόμοιων φαρμάκων – Ποιες κατηγορίες αφορά

Αλλαγές στο ΓεΣΥ: Τέλος στις συνταγογραφήσεις παρόμοιων φαρμάκων – Ποιες κατηγορίες αφορά

Τέλος στις συνταγές φαρμάκων ίδιας κατηγορίας στο ΓεΣΥ έρχεται να βάλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αφού, όπως διαπιστώθηκε, ασθενείς είχαν καταχωρημένες στο λογισμικό του ΓεΣΥ συνταγές φαρμάκων ίδιας κατηγορίας, κάτι που είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς ενώ παράλληλα οδηγούν σε καταχρήσεις.

Ειδικότερα, με την συνταγογράφηση φαρμάκων ίδιας κατηγορίας, οι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα τα οποία δεν τα χρειάζονταν και άρα παρουσιάζονταν καταχρήσεις είτε έπαιρναν ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που χρειάζονταν, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους.

Βάζει τέλος ο ΟΑΥ με αλλαγές στο λογισμικό του ΓεΣΥ

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου ανέφερε ότι πλέον το λογισμικό του ΓεΣΥ δεν θα επιτρέπει την συνταγογράφηση φαρμάκων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

«Βάλαμε κάποιους κανόνες στο σύστημα ώστε να μην επιτρέπει την συνταγογράφηση φαρμάκων που ανήκουν σε ίδια κατηγορία. Δηλαδή αν υπάρχει σε ισχύ συνταγή ενός φαρμάκου μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, τότε δεν θα επιτρέπει στον γιατρό να συνταγογραφήσει παρόμοιο φάρμακο αφού ήδη υπάρχει συνταγή για αυτή την κατηγορία του φαρμάκου. Θα υπάρχει ενημέρωση ότι υπάρχει ήδη άλλο φάρμακο και θα ακυρώνεται η συνταγή», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την κα. Πετρίδου, ο ΟΑΥ προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές τόσο λόγω καταχρήσεων που παρατηρούνται αλλά και λόγω του ότι είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς, αφού η ταυτόχρονη λήψη παρόμοιων φαρμάκων μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο.

Ποιες κατηγορίες φαρμάκων αφορά

Όπως ανέφερε η κα. Πετρίδου, η συνταγογράφηση παρόμοιων φαρμάκων στον ίδιο ασθενή είναι συχνό φαινόμενο σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

«Παρατηρείται σε αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή φάρμακα για το στομάχι για γαστρεντερολογικά προβλήματα κυρίως, και έτσι σε αυτά επικεντρωθήκαμε. Επεκταθήκαμε και σε κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα και αναλόγως το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον, μπορεί να προσθέσουμε και άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Αποφασίζουμε εμείς τις κατηγορίες που εφαρμόζεται αυτός ο κανόνας και έτσι αρχίσαμε με κάποιες βασικές κατηγορίες και αναμένεται να προσθέσουμε άλλες στο μέλλον», σημείωσε.

Καταληκτικά, η κα. Πετρίδου ανέφερε ότι οι γιατροί έχουν ήδη ενημερωθεί για τις αλλαγές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top