ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Βλέπουν» επιστροφή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά – «Περιμένουμε να δούμε αν πράγματι θα γίνει»

ΗΠΑ: «Βλέπουν» επιστροφή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για τα ουκρανικά σιτηρά – «Περιμένουμε να δούμε αν πράγματι θα γίνει»

Την επιστροφή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επαναφορά της συμφωνίας ως προς τα ουκρανικά σιτηρά «βλέπουν» οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες, προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, που επέτρεπε από το καλοκαίρι του 2022 την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις πως [σ.σ. η Ρωσία] μπορεί να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συνομιλίες», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ΗΠΑ ανέλαβαν την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα περιμένουμε λοιπόν για να δούμε αν θα γίνει πράγματι αυτό».

Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο για αυτό ακόμη».

«Όμως υποπτεύομαι ότι [οι Ρώσοι] ξέρουν πως αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top