ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: «Επιδιώκουμε κατάληξη σε αποδεκτή και λειτουργική λύση για το Κυπριακό»

ΥΠΑΜ: «Επιδιώκουμε κατάληξη σε αποδεκτή και λειτουργική λύση για το Κυπριακό»

Όλες οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη επικεντρώνονται στο να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών με ειλικρινή διάθεση και μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ανέφερε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιλώντας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης, στο Πολέμι της Πάφου, κατά το μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε πως επιδιώκουμε να καταλήξουμε επιτέλους σε μια έντιμη, αμοιβαιώς αποδεκτή  και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Θα συνεχίσουν με την ίδια πίστη, αποφασιστικότητα και τόλμη τον αγώνα επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας  στόχου, την άρση της κατοχής και την απόσυρση του τουρκικού στρατού που ανοίξει τον δρόμο για την ελευθέρωση της πατρίδας μας» είπε.

Έκανε λόγο για λύση, η οποία θα άρει την κατοχή και την διαίρεση της Κύπρου, θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και θα επιτρέπει στον λαό να διαβιώνει σε συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Είμαστε, συμπλήρωσε, «αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε όσα κινδυνεύουν» και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων της κοινότητας.

Προϋπόθεση για τη λύση η κατάργηση των εγγυήσεων, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση αποτελεί η κατάργηση των εγγυήσεων και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κράτους, ούτως ώστε η λύση να είναι βιώσιμη, ανέφερε την Κυριακή η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο του αντιστασιακού Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην Καλλέπεια της επαρχίας Πάφου, η Υπουργός είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παραμένουν «δεσμευμένοι για λύση στο πλαίσιο που προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με πρόνοιες που να διασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Πρόσθεσε πως 49 χρόνια μετά ο κυπριακός λαός συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες του διπλού εγκλήματος που έχει συντελεστεί εις βάρος του με το πραξικόπημα και την εισβολή.

«Το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 άφησε την Κύπρο έρμαιο στις κατακτητικές βλέψεις της Τουρκίας που εισέβαλε στις 20 Ιουλίου και έκτοτε κατέχει το 37% των εδαφών της πατρίδας μας. Σκορπίζοντας το θάνατο και την προσφυγιά και παγιώνοντας, 49 χρόνια μετά, την κατοχή, με τον σφετερισμό των εδαφών και των περιουσιών μας και με εγκλήματα πολέμου όπως η εθνοκάθαρση και ο εποικισμός» συνέχισε.

Είπε ακολούθως ότι για σχεδόν μισό αιώνα η τουρκική πλευρά παραμένει το ίδιο προκλητική μιλώντας για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα, «θέσεις που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας».

Οι θυσίες των ηρώων μας, ανέφερε, όπως αυτή την Αντρέα Μιχαηλίδη που έπεσε για τον ιδανικό της Δημοκρατίας δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί, και πρόσθεσε πως έχουμε ευθύνη να μην ξεχάσουμε αυτές τις θυσίες αλλά και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως οι  πράξεις των πραξικοπηματιών στην Κύπρο και της Χούντας στην Ελλάδα που οδήγησαν στην καταστροφή της Κύπρου αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή.

Η ενότητα του λαού και η συστράτευση στον κοινό στόχο της απελευθέρωσης και επανένωσης είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ανέφερε, προσθέτοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες του Αντρέα Μιχαηλίδη και των υπόλοιπων ηρώων, τόσο της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος, όσο και των ηρώων της τουρκικής εισβολής.

Ο Αντρέας Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Καλλέπεια στις 17 Αυγούστου του 1946. Τραυματίστηκε στον χώρο του Αρχηγείου της Αστυνομίας κατά το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974 και εξέπνευσε στις 6 Αυγούστου στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top