ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφωνία για τα κλιματιστικά στα σχολεία: Πλάνο για εγκατάσταση θέλουν ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ – Θέματα υγείας επικαλείται το ΥΠΑΝ

Διαφωνία για τα κλιματιστικά στα σχολεία: Πλάνο για εγκατάσταση θέλουν ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ – Θέματα υγείας επικαλείται το ΥΠΑΝ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται εδώ και χρόνια η εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ μέχρι στιγμής «στο περίμενε» παραμένουν οι διαδικασίες, με εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας να διαφωνούν στην υλοποίηση κάποιου σχεδιασμού για το εν λόγω ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης, ο αρμόδιος Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, το Ιούλιο του 2022 είχε εκφράσει πρόθεση για εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες, παρ’ όλα αυτά, ήταν ένα θέμα το οποίο είχε «μείνει στο συρτάρι». Ταυτόχρονα, πριν από περίπου πέντε χρόνια είχαν εγκατασταθεί στις αίθουσες ανεμιστήρες τοίχου οι οποίοι, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, δεν αποδείχτηκαν επαρκείς για να μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλιματιστικά.

Κι ενώ οι θερμοκρασίες της Κύπρου, ιδίως κατά το καλοκαίρι, «χτυπούν κόκκινο» ο Σεπτέμβρης πλησιάζει και για ακόμη μια φορά η σχολική χρονιά ξεκινά, χωρίς να έχει παρθεί τελική απόφαση για το αν θα εγκατασταθούν τελικά κλιματιστικά στις σχολικές αίθουσες.

Μιλώντας στο ThemaOnline η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε πως, «το θέμα εγκατάστασης των κλιματιστικών συσκευών στα σχολεία, είναι ένα ζήτημα που οι εκπαιδευτικές οργανώσεις το θέτουμε εδώ και χρόνια για πολλούς λόγους κυρίως όμως, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπάρχουν στη χώρα μας. Κάθε χρόνο οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι όλο και πιο ψηλές και ιδιαίτερα φέτος, όπου ο υδράργυρος 'χτύπησε κόκκινο'. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα σταματήσουν τον Σεπτέμβρη, και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί, τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και για την υγεία των εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρακολουθεί κάποιος το μάθημα, όταν υπάρχει τόση ζέστη μέσα στην αίθουσα».

Από πλευράς μας, συνέχισε, «αποστείλαμε έγκαιρα μια επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας όπου, καταθέσαμε τις ανησυχίες μας καθώς και το αίτημα, να μας ανακοινωθεί ένα πλάνο για το πως θα τύχει διαχείρισης του εν λόγω ζητήματος. Αφετέρου, ζητούμε ξεκάθαρα ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο, θα αναγράφει το πως θα γίνει η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία. Δεν γίνετε εν έτη 2023, να συζητούμε ακόμη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εγκατασταθούν κλιματιστικά στις αίθουσες», διευκρίνισε η κα Βασιλείου.

«Φοβόμαστε ότι, εάν δεν παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις, του χρόνου θα κάνουμε πάλι την ίδια συζήτηση. Πρέπει επιτέλους να παρθεί μια απόφαση επί τάπητος», τόνισε.

Ερωτηθείσα ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο δεν προχωρεί στην έγκριση και μετέπειτα στην εγκατάσταση των κλιματιστικών στις αίθουσες, η κα Βασιλείου απάντησε πως, «το ΥΠΑΝ επικαλείται λόγους υγείας, δεν πρέπει να γίνει εγκατάσταση κλιματιστικών και ότι οι ανεμιστήρες τοίχου, είναι μια καλύτερη επιλογή. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα επιχείρημα που εμείς δεν δεχόμαστε», εξήγησε.

Ερωτήματα ΟΕΛΜΕΚ για έρευνες σχετικά με τα κλιματιστικά

Από πλευράς του, μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε πως, «κατά τη τελευταία συνάντηση που είχαν με την Υπουργό στις 21 Ιουνίου, η ίδια τους είπε πως υπάρχουν έρευνες από το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και του ΕΤΕΚ, οι οποίες επιχειρηματολογούν ότι δεν συνιστάτε η εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες, ενώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες».

Αυτό το οποίο με ξενίζει, συνέχισε, «εάν πράγματι το Πανεπιστήμιο έχει τέτοιες έρευνες, και αφού έχουν αυτές τις έρευνες γιατί στις δικές τους αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχουν συστήματα κλιματισμού και δεν τίθενται θέματα υγείας των σπουδαστών; Στα δικά τους κτήρια εφαρμόζουν άλλες πολιτικές ενώ, στα δημόσια εκπαιδευτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εισηγούνται άλλες λύσεις;», αναρωτήθηκε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι, για εμάς η εγκατάσταση των κλιματιστικών στις αίθουσες είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεδομένου των θερμοκρασιών που επικρατούν. Αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Έγινε εγκατάσταση των ανεμιστήρων, το δοκιμάσαμε στις αίθουσες διδασκαλίας και δεν είναι επαρκής λύση. Προηγούμενος, είχε κοστολογηθεί το πόσο που θα χρειαζόταν για να γίνει η εγκατάσταση και άγγιζε περίπου τα 100 εκατομμύρια έτσι, αναμέναμε ότι θα ξεκινούσε, έστω και μερικώς, σταδιακά η υλοποίηση ενός πλάνου», σημείωσε ο κ Ταλιαδώρος.

Ευελπιστούμε, πρόσθεσε, «ότι στην επόμενή μας συνάντηση με την Υπουργό, να συζητηθούν τα θέματα που υπάρχουν, και να βρεθεί επιτέλους μια λύση. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μας απαντήσει, είναι μόνο στα δημόσια εκπαιδευτήρια πρόβλημα η χρήση των κλιματιστικών κι αν ναι, τότε γιατί τα ιδιωτικά σχολεία και τα Πανεπιστήμια τα έχουν εγκαταστήσει και τα χρησιμοποιούν;», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι, στις 23 Αυγούστου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έχουν συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, για να συζητήσουν τόσο την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όσο και το ζήτημα εγκατάστασης των κλιματιστικών συσκευών στα στις σχολικές αίθουσες ευελπιστώντας ότι, θα πάρουν τις απαντήσεις που αναμένουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top