ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία «Ήλιος»: Ξυπνούν μαύρες μνήμες 18 χρόνια μετά - 121 ψυχές χάθηκαν στον αέρα - Βίντεο

Τραγωδία «Ήλιος»: Ξυπνούν μαύρες μνήμες 18 χρόνια μετά - 121 ψυχές χάθηκαν στον αέρα - Βίντεο

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, οι μνήμες από την πτώση του αεροπλάνου της Ήλιος (Helios) στο Γραμματικό παραμένουν άσβεστες.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Οι 103 επιβάτες ήταν Κύπριοι υπήκοοι και οι 12 Έλληνες. Από τους επιβάτες, οι 22 ήταν κάτω των 18 ετών.

Το μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως κάθε χρόνο στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου το πρωί μεταξύ 7:30 και 9:30 στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας.

Το χρονικό της πτήσης

Το Boeing 737-31S, συνετρίβη στις 12:04 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005 στο Γραμματικό Αττικής, αφού αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 09:07 το πρωί με προορισμό την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο της Αθήνας, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μια στάση η οποία δεν έγινε ποτέ καθώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τους επιβάτες.

Γύρω στις 10:15 το πρωί, το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο η επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να καταστεί δυνατή.

Άμεσα διατάχθηκαν από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. να απογειωθούν μαχητικά για να εντοπίσουν το επιβατικό αεροσκάφος.

Στις 11:05 δύο μαχητικά F-16, απογειώθηκαν από τη Νέα Αγχίαλο και στις 11:18 ήρθαν σε οπτική επαφή με το αεροσκάφος. Τότε διαπιστώθηκε πως ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος, ο κυβερνήτης έλειπε από τη θέση του ενώ ήταν ενεργοποιημένο το σύστημα παροχής οξυγόνου με μάσκες και το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Στις 11:41 οι πιλότοι των δυο F-16 ανέφεραν πως είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, να βρίσκεται στο πιλοτήριο και να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Στη συνέχεια τα καύσιμα ξεκίνησαν να τελειώνουν, όπου σταμάτησε αρχικά ο αριστερός κινητήρας στις 11:50 ενώ στη συνέχεια σταμάτησε και ο δεξιός κινητήρας στις 12:00, με το αεροσκάφος να συντρίβεται στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στην βόρεια Αττική, στις 12:04.

Από τους επιβάτες, 67 θα αποβιβάζονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν το ταξίδι τους για τη Πράγα.

Από τις νεκροψίες προέκυψε ότι όλοι τους ήταν ζωντανοί κατά την ώρα της συντριβής, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν διατηρούσαν τις αισθήσεις τους, και οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν να υπήρχε κάποια ουσία που μπορεί να ανέπνευσαν ή να κατάπιαν.

Τι κατέδειξε το πόρισμα

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη συντριβή του Boeing δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων.

Τα αίτια της πτώσης:

- Συνυπευθυνότητα στους μηχανικούς που έλεγξαν το αεροσκάφος για την τελευταία πτήση και τους χειριστές του αεροπλάνου της πτήσης HCY522, για διόρθωση των ρυθμίσεων - κυρίως της ρύθμισης manual στο ρυθμιστή συμπίεσης.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα, η Boeing έχει ήδη αποδεχθεί, ότι στα καθοδηγητικά δεσμευτικά εγχειρίδια των μηχανικών και του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους δεν υπήρχε σαφής υπόδειξη για τοποθέτηση του διακόπτη στο «manual». Επίσης στο Πόρισμα εξετάζεται το τι υπήρχε στις υποδείξεις του ανάλογου εγχειριδίου των χειριστών στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

- Ευθύνη στους χειριστές, επειδή δεν πραγματοποίησαν έγκαιρα τις διορθωτικές επεμβάσεις με βάση τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν, έχοντας όμως υπόψη τα όσα έγιναν γνωστά για τις «διπλές» ηχητικές προειδοποιήσεις και ενδείξεις, τις οποίες επίσης μετά την αεροπορική τραγωδία άλλαξε η Boeing. Αποτέλεσμα ήταν οι χειριστές σε ελάχιστο χρόνο να καταβληθούν από τα συμπτώματα υποξαιμίας και να μην έχουν τον έλεγχο.

- Το σύστημα ενεργειών του πληρώματος και η συνεννόηση μεταξύ χειριστών στο πιλοτήριο και αεροσυνοδών στην καμπίνα επιβατών (CRM), που δεν προέβλεπε καμία εκπαίδευση για ενέργειες, σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος όπως το πέσιμο των μασκών οξυγόνου, παρά το γεγονός ότι για ώρα μετά το αεροσκάφος δεν προχωρούσε στην προβλεπόμενη άμεση κάθοδο και συνέχιζε πορεία στο ίδιο ύψος.

- Τελικό αίτιο της πτώσης, ως απόρροια των προηγουμένων, ήταν η διακοπή της λειτουργίας των κινητήρων λόγω έλλειψης καυσίμων.

Τα ντοκιμαντέρ που προσπάθησαν να βρουν λύση στο μυστήριο

Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Aircrash Unsolved: The Mystery of Helios 522» το οποίο προβλήθηκε από το Discovery Channel για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2006, ερευνούσε τα μυστήρια γύρω από το χειρότερο και πιο αινιγματικό αεροπορικό ατύχημα που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να απαντήσει ερωτήματα όπως: Γιατί το αεροπλάνο έχασε την επαφή με τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας; Γιατί το πλήρωμα ήταν αναίσθητο; Ποιος προσπάθησε να πετάξει το αεροπλάνο λίγο πριν τη συντριβή; Τι προκάλεσε την αποσυμπίεση στην καμπίνα του αεροπλάνου και πώς συνετρίβη το αεροπλάνο; Ο Βρετανός ειδικός στον τομέα της αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου Kim O'Neil αναδημιουργεί ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της συντριβής και ξετυλίγει τα μυστήρια του ατυχήματος.

Ντοκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών προβλήθηκε και στο National Geographic με τίτλο «AIR CRASH INVESTIGATION - Ghost Plane : Helios 522» τον Ιούνιο του 2017.

Επεισόδιο προβλήθηκε και στην τηλεοπτική σειρά Mayday το 2005 επί τη ευκαιρία της επετείου του τραγικού δυστυχήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top