ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερη εισβολή: Πέρασαν 49 χρόνια από την κατάληψη του 37% του εδάφους του νησιού - Από το 1974 μέχρι σήμερα

Δεύτερη εισβολή: Πέρασαν 49 χρόνια από την κατάληψη του 37% του εδάφους του νησιού - Από το 1974 μέχρι σήμερα

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο νησί στις 20 Ιουλίου 1974, να καταλάβουν και άλλες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδιώκοντας από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Την 14η Αυγούστου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, διεύρυναν τα επεκτατικά τους σχέδια, παραβιάζοντας επανειλημμένα κάθε κανόνα διεθνούς νομιμότητας. Μια ακόμη αποφράδα ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που σηματοδοτεί την έναρξη του «Αττίλα 2».

Μέχρι το απόγευμα της 16ης Αυγούστου, οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους. Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες ολοκλήρωσαν την κατάληψη της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Κατέλαβαν επίσης την πεδιάδα της Μεσαορίας, τη Μόρφου και την Καρπασία.

Χαράματα της 14ης Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβάρδισαν την Αμμόχωστο. Οι κάτοικοι την εγκαταλείπουν, ακούγοντας τους βομβαρδισμούς. Η πόλη καταλήφθηκε χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

Η πόλη, αφού λεηλατήθηκε, αποκλείστηκε από τα τουρκικά στρατεύματα και σε κανέναν δεν επιτρεπόταν η είσοδος. Η Αμμόχωστος σιγά-σιγά μετετράπη σε «πόλη φάντασμα». Οι εξαγγελίες και ενέργειες της τουρκικής πλευράς τα τελευταία χρόνια για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια), με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789, παραβιάζεται κατάφωρα από την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν, με πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτήσει σεβασμό στην ανεξαρτησία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων στις κατοικίες τους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί, όμως όλα αυτά τα ψηφίσματα έχουν αγνοηθεί προκλητικά από την Τουρκία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα στην πορεία των χρόνων ζήτησε σεβασμό των ψηφισμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ενώ υπέβαλε και προτάσεις προς επίτευξη αυτού του σκοπού, πλην όμως όλες οι προσπάθειες της συνάντησαν την άρνηση της τουρκικής πλευράς.

Παρά τις αξιώσεις που πλέον προβάλλει επιτακτικά και προωθεί η τουρκική πλευρά για λύση «δυο κρατών», η ε/κ πλευρά τονίζει ότι η μόνη επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και πως παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην πρόσφατη αντικατοχική εκδήλωση του Δήμο Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια, τόνισε, μεταξύ άλλων πως «η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι παράνομες ενέργειές της στην πόλη της Αμμοχώστου βρίσκουν απέναντι τους την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας, που έχουν ένα ξεκάθαρο στόχο, μέσα από τον διεκδικητικό ρεαλισμό, και μακριά από τις όποιες ανούσιες και αντιπαραγωγικές επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις, που συνειδητά επιλέγω να απέχω, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

«Εργαζόμαστε, δουλεύω εντατικά με τους συνεργάτες μου, και θέλω να μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό, για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικούς στρατούς και εγγυήσεις», ανέφερε.

Ακόμη σημείωσε πως «σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή».

«Μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δράσεις, που απαιτούνται να γίνουν αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού, από την Πολιτεία, από τον δημόσιο τομέα, για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην περιοχή. Δράση που αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού εργαζόμαστε ουσιαστικά και για την επόμενη μέρα της λύσης. Μια μελέτη που θα μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top