ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: «Ορθή η ανάδειξη Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος»

Νίκος Αναστασιάδης: «Ορθή η ανάδειξη Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος»

Η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δίδουν ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τα χαρτιά του και, μεταξύ άλλων, απαντά στους επικριτές του εντός και εκτός κόμματος και σε όσους τον θέλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επίσης μιλά για την πρωτοβουλία που θα αναλάβει για αναγέννηση του ΔΗΣΥ, ενώ κρίνει και Αβέρωφ Νεοφύτου και στελέχη για τις εκλογές, το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν.

«Θεωρώ πως η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η αναβίωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για βελτίωση σημαντικών, για την ίδια, συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, με το σύνολο των γειτονικών χωρών, και όχι μόνο, αλλά και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε βαθμό που να χαρακτηρίζουν την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, δίδουν μια ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν συνεπώς, είπε ο τέως Πρόεδρος, τα Ηνωμένη Έθνη με αποφασιστικότητα αναλάβουν επιτέλους μια νέα πρωτοβουλία, χωρίς εξάρτηση από τη βούληση της Τουρκίας και αξιοποιηθούν οι συγκυρίες, «πιστεύω πως θα έχουμε και το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ισχυρών παικτών που σήμερα απουσιάζουν».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας 187 μέρες μετά την παράδοση της σκυτάλης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αξιολογεί επίσης στην συνέντευξή του τις προεδρικές εκλογές, τα όσα έγιναν στον ΔΗΣΥ και όσα ακολούθησαν, απαντά σε όσους τον θεωρούν «προδότη» και τον στηλιτεύουν για τη λειτουργία πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία.

Μιλά ακόμη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το μεγάλο στοίχημα που είναι μπροστά του, ειδικά το 2024, και συμβουλεύει Νίκο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου να βρουν διαύλους επικοινωνίας.

Αποκαλύπτει επίσης ότι προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία πάντα µε τη νέα ηγετική ομάδα στην Πινδάρου, «πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης και το αίσθημα ασφάλειας όχι µόνο στους οπαδούς αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα». Μια πρωτοβουλία, όπως αναφέρει, «επανασυγκόλλησης» μερών του Συναγερμού, που θα οδηγήσει, σε σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονες πολιτικές θέσεις.

Ο τέως Πρόεδρος δεν κρύβει ότι τον θλίβει η επιλογή παλιών στελεχών να συγκροτήσουν δεξαμενές σκέψης, κάτι που κατά τον ίδιο παραπέμπει σε φυγόκεντρες τάσεις όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα.

Μιλά επίσης για όσα του καταλογίζουν για διαφθορά και για όσους κάνουν διασύνδεση µε τις προεδρικές εκλογές και την επικράτηση Νίκου Χριστοδουλίδη και για παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, με τον τέως Πρόεδρο να διερωτάται «για ποιο έγκλημα να παραπεμφθεί σε δίκη».

Επισημαίνει επίσης πως επικριτές του είναι εκείνοι που διαφήμιζαν πως στο Κραν Μοντανά η Τουρκία θα µας εξέπλησσε ευχάριστα στο θέμα των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται πλέον εκτός ενεργού πολιτικής, πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας, ο τέως Πρόεδρος δηλώνει ότι «ούτε πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας αισθάνομαι και βεβαίως ούτε και ‘ταύρος εν υαλοπωλείο’» προσθέτοντας ότι ο ρόλος ενός πολιτικού δεν εξαντλείται με την κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τη Χλώρακα στη Λεμεσό και το μεγάλο στοίχημα Χριστοδουλίδη

Πρόστιμα ακόμα και για όσους αρνούνται παροχή δείγματος σε αλκοτέστ - Ποινές μέχρι και 10.000€ - Όλες οι λεπτομέρειες

Wolt: Μεγαλώνει η ομάδα στην Κύπρο - Αυξητική τάση στις πωλήσεις

Πόσο στοιχίζει μια μπουκάλα ουίσκι στην Κύπρο; Σε ποιες χώρες είναι φθηνό και σε ποιες ακριβό – Πίνακας

Πορεία στη Λεμεσό: «Τσάκωσαν» 24χρονο να έχει στην τσάντα του από σπρέι μέχρι σφυρί - Χειροπέδες και σε 43χρονο που υποκινούσε κόσμο να εναντιωθεί στους συμμετέχοντες

«Αστακός» η Χλώρακα: Συντονισμένες επιχειρήσεις με περιπολίες και ελέγχους για πρόληψη του εγκλήματος

Επεισόδια στη Λεμεσό: Έβαλαν φωτιά μέχρι και σε ταχυφαγείο - Στις φλόγες κι ένα δίκυκλο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top