ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη «σέντρα» ο Αρχηγός για τα επεισόδια - Παραδέχθηκε λάθη - Απούσα η Υπουργός

Στη «σέντρα» ο Αρχηγός για τα επεισόδια - Παραδέχθηκε λάθη - Απούσα η Υπουργός

Χωρίς την παρουσία της Υπ. Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπου ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου, για τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Λεμεσό και Χλώρακα.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος είπε πως: «σήμερα δεν θα συζυτήδουμε για το μεταναστευτικό. Καλεσαμε την Υπουργο και τον Αρχηγό για να μας πουν το γιατι συνέβησαν αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα».
Με έντονο ύφος, ο κ. Τορναρίτης υπέδειξε στον Αρχηγό της Αστυνομίας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξαναγίνει», ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ένοχληση του για την απουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όφειλε να παρευρεθεί ενώπιον της Επιτροπής όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, ενώ διερωτήθηκε εάν είναι πιο σημαντικό το Υπουργικό Συμβούλιο. Τόνισε, ακόμη, ότι: «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την μη παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης στην Επιτροπή».

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, υποστηρίζοντας την Υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει αλλαγή στο πρόγραμμα και να μπει αυτό το θέμα πιο νωρίς. «Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το έργο του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε συγκεκριμένα. Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, υπέδειξε ότι η ίδια, δεν επικοινώνησε μαζί του για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Η τοποθετήσεις των κομμάτων

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αφού ανέφερε πως αύριο υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τόνισε ότι: «θεωρούμε ταπεινά ότι οι θεσμικές και πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανάληψη ευθύνης θα έλυνε το πρόβλημα».

Eίπε ακόμη πως «εμείς έχουμε ερωτήματα, δύο τα πιο σημαντικά: Προς την Αστυνομία. Έχουμε δει διάφορες ανακοινώσεις. Στις 17/11/21 η Επαρχιακή Διοίκηση εξέδωσε η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου τη διαμονής το συγκρότημα κατοικιών Άγιος Νικόλαος. Η Αστυνομία εντόπισε άτομα που παραβίασαν το διάταγμα. Οπότε το ερώτημα είναι ποιος είχε κατά νόμο την ευθύνη του εν λόγω διατάγματος και δεν εφαρμόστηκε στην ολότητά του; Το δεύτερο ερώτημα ποιο γενικό γιατί απέτυχε το πλάνο της Αστυνομίας στην Χλώρακα και τη Λεμεσό;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, διερωτήθηκε ποιες είναι οι πληροφορίες υπήρχαν για την πορεία και: «αν υπήρχαν τι ενέργειες ελήφθησαν για να αποτραπούν τα επεισόδια;».

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να θεωρούν κάποιοι ότι με μια κουκούλα και ένα ρόπαλο, μπορούν να κάνουν ότι πιστεύουν και να εκφοβίζουν την κοινότητα και παράλληλα εξέφρασε και τις ανησυχίες της. «Ανησυχούμε πολύ για την ανάδειξη της βίας ότι είναι μέσο που μπορούν να εκφραστούν από οποιονδήποτε και να προέρχεται».

Αντιπαράθεση Ιωάννου – Τορναρίτη

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, επεσήμανε ότι: «όταν διαμαρτύρονται κάποιοι άνθρωποι, δεν είναι επειδή είναι ρατσιστές ή έτσι ξύπνησαν ένα πρωί, αλλά επειδή έχουν πραγματικά προβλήματα και πρέπει να δούμε πώς θα σπάσουν αυτά τα γκέτο», κάτι που έφερε σε αντιπαράθεση τον Νίκο Τορναρίτη, ο οποίος του απάντησε ότι: «προσπαθήσατε να δικαιολογήστε τους κουκουλοφόρους», με τον Σωτήρη Ιωάννου να ανταπαντά: «το ότι βουλιάζει η Κύπρος από μετανάστες είναι δηλώσεις του ΕΛΑΜ; Εμείς αυτό που λέμε έιναι ότι υπάρχει πρόβλημα προστασίας των Κυπρίων πολιτιών».

Υποβάλλει καταγγελία στον Επίτροπο Διοικήσεως της ΕΕ η Ατταλίδου

Απευθυνόμενη στην Αστυνομία, η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι θα υποβάλει καταγγελία-έκθεση στον Επίτροπο Διοικήσεως της ΕΕ γιατί, όπως επισήμανε: «δεν γίνεται να φοβόμαστε να βγούμε έξω από το σπίτι μας».

Οι απαντήσεις του Αρχηγού

Απαντώντας στα ερωτήματα των Βουλευτών, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι: «όλη η κουβέντα άρχισε από τον Αύγουστο όταν σταμάτησε η κλοπή νερού από το συγκρότημα Άγιος Νικόλαος. Κάποιοι προσπάθησαν να επιτεθούν σε αστυνομικούς που ήταν εκεί. Ανακοινώθηκε στις 27 του μήνα η εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Χλώρακα. Οι πληροφορίες που είχαμε ήταν ότι θα ήταν ειρηνική. Συνήθως σε ειρηνικές εκδηλώσεις πάνε 15 μέλη από Πάφο. Επιστρατεύτηκαν δυνάμεις και από τη Λευκωσία λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Στην αρχή ήταν ειρηνική και ακολούθως ξέφυγε»

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στην αντιφασιστική εκδήλωση, παρόλο που δεν έγιναν επεισόδια, εντόπισαν άτομα με κουκούλες πάνω τους και μαχαίρια και ένα σφυρί, ενώ όσον αφορά την αρπαγή νεαρού στη Χλώρακα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι: «όταν ήρθε στον σταθμό δεν είχε κατι πάνω του, εκδώθηκαν τρία εντάλαματα σύλληψης, ο ένας καταζητείται, αλλά αντιλαμβάνεστε η μαρτυρία είναι αδύναμη».

Την ίδια ώρα, είπε ότι παρότι έχει ανακοινωθεί πως η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν θα πραγματοποιηθεί, λαμβάνονται μέτρα, αφού πιστεύεται ότι τελικά θα γίνει, ενώ αναμένεται και αντιρατσιστική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας.

Για τον τέως δημοτικό σύμβουλο ΕΛΑΜ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως συνελήφθη χθες, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

Η παραδοχή του

Στην τοποθέτησή του ο Αρχηγός της Αστυνομίας, παραδέχθηκε ότι η Δύναμη είχε πληροφορίες, σημειώνοντας ότι: «αυτό που είδαμε ως αδυναμία όταν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνουμε να διαλύουμε τον όχλο, αλλά υπάρχει ακόμη το δίλημμα πότε να επεμβαίνεις γιατί μπορεί να γίνουν τα πράματα χειρότερα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να επεμβαίναμε νωρίτερα».

Καταδίκασε τα επεισόδια ο Κοινοτάρχης Χλώρακας

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κοινοτάρχης Χλώρακας, αφού καταδίκασε τα γεγονότα, χαρακτηρίζοντας τα ως πολύ λυπητερά, ανέφερε: «ως εκλεγμένος είμαι υπεύθυνος να προστατέψω τους κατοίκους είτε είναι γηγενής κάτοικος είτε μετανάστης. Χρειάζεται πιο ενεργή αστυνόμευση. Καλύτερα θα ήταν γίνεται μπλόκο από την Αστυνομία και να κάνει έλεγχο για νάρκοτεστ και αιχμηρά αντικείμενα».

Δέχεται απειλές για τη ζωή της λόγω μεταναστευτικού η Ατταλίδου

Η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε νέα παρέμβασή της ανέφερε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της, γιατί, όπως εξήγησε, πιστεύουν ότι αυτή φταίει για το μεταναστευτικό και άνοιξε τις πόρτες για τους μετανάστες, σημειώνοντας ότι έλαβε πάνω από 500 μηνύματα την τελευταία εβδομάδα.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών προτού ολοκληρωθεί η συνεδρία κι απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αστυνομίας είπε: «εάν γίνει η εκδήλωση απόψε να προστατέψετε κ. Αρχηγέ τους πολίτες και αναμένουμε τις προτάσεις σας για να βοηθήσουμε το έργο σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top