ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ραδιο-φονικό Ίδρυμα Κύπρου: Η απάνθρωπη μεταχείριση της Δέσποινας Ρούσου

Ραδιο-φονικό Ίδρυμα Κύπρου: Η απάνθρωπη μεταχείριση της Δέσποινας Ρούσου

Το πρωινό της 1ης Αυγούστου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη της Δέσποινας Ρούσου καθώς ήταν η μέρα που λιποθύμησε ακούγοντας τον Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ Γιαννάκη Νικολάου και την τμηματάρχη προγραμμάτων ραδιοφώνου Κατερίνα Μηλιώτη να της ανακοινώνουν πως η φωνή της πρέπει να σιγήσει από το “Πρωινό δρομολόγιο” μετά από 33 ολόκληρα χρόνια ως μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας και υπεύθυνη των πολιτιστικών της δημοφιλέστερης ραδιοφωνικής ενημερωτικής εκπομπής του νησιού.

Η Δέσποινα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του “Δρομολογίου” από την πρώτη μέρα που βγήκε η εκπομπή στον αέρα το 1990 μαζί με το υπόλοιπο θρυλικό τιμ (Παύλος Παύλου, Γιάννης Καρεκλάς και Ειρήνη Μυλωνά) και η φωνή της πολιτιστικής ενότητας της εκπομπής από την επόμενη χρονιά. 33 χρόνια στο ίδιο πόστο έχοντας χτίσει μια τεράστια fan base από ακροατές όλων των ηλικιών που έχουν μεγαλώσει μαζί της. Τι ωθεί λοιπόν τη διεύθυνση του ΡΙΚ στο να πετάξουν εκτός αέρα μία φωνή που έχει ταυτιστεί με το “Πρωινό Δρομολόγιο” για πάνω από τρεις δεκαετίες;

Η επίσημη δικαιολογία είναι “ανανέωση” αν φυσικά μπορεί η λέξη να μπει στην ίδια πρόταση με το αρτηριοσκληρωτικό ΡΙΚ χωρίς να προκαλέσει μειδίαμα. Φυσικά αν ισχύει κάτι τέτοιο, οι αλλαγές θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τις παρουσιάστριες της εκπομπής Ελένη Βρεττού και Πόλα Σπόντα, αμφότερες παλιές καραβάνες που μετρούν κι αυτές δεκαετίες στο ίδιο πόστο (οι δύο καταξιωμένες δημοσιογράφοι αντέδρασαν αμέσως στην απόφαση απειλώντας με αποχώρηση από την εκπομπή). Σε ποιο σύμπαν ακριβώς “ανανέωση” μια εκπομπής σημαίνει απλά να κλωτσάς εκτός αέρα την υπεύθυνη των πολιτιστικών; Γιατί, όπως της διαμηνύθηκε, το πόστο της στην ομάδα παραμένει. Θα συνεχίσει να δουλεύει πίσω απ’ τα μικρόφωνα με επιπρόσθετο καθήκον την “τεκμηρίωση” της εκπομπής, δηλαδή την καθημερινή αναλυτική καταγραφή της σκαλέτας (ποιος βγήκε αέρα και ποια ώρα με ποιο ρεπορτάζ κλπ) για αρχειακούς λόγους. Φοβερή “ανανέωση”. Με πρακτικές και μεθόδους του ‘70! Αρκεί να μην ακούγεται η ίδια στον αέρα και στη θέση της να μπουν “κανονικοί” δημοσιογράφοι που θα καλύπτουν τα πολιτιστικά. Έτσι, γιατί αποφάσισαν και διέταξαν ο Γιαννάκης Νικολάου και η Κατερίνα Μηλιώτη (η δεύτερη χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα καθώς το “Δρομολόγιο” υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδήσεων).

Αυτό που κάνει την απόφαση αυτή εκτός από αψυχολόγητη και άδικη, κατάφωρα απάνθρωπη είναι το επιπρόσθετο gaslighting της Δέσποινας από τους διευθυντές. Η απόφαση είναι για το καλό της, της είπαν. Για να δουλεύεις κάποιες μέρες από το σπίτι και να μην αναγκάζεσαι να πληρώνεις να έρχεσαι (η Δέσποινα πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση και μετακινείται κυρίως με τροχοκάθισμα), παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι η δουλειά της ΕΙΝΑΙ η ζωή της, ο λόγος που σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι, η κινητήριος δύναμη που την κράτησε όρθια όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζει την ύπουλη αυτή ασθένεια. Η ανάλγητη διεύθυνση δεν έλαβε υπόψη ούτε τα λίγα χρόνια που έμειναν μέχρι να αφυπηρετήσει η Δέσποινα και να κλείσει αξιοπρεπώς τον κύκλο που ξεκίνησε από το 1990. Να αποχαιρετήσει τους πιστούς ακροατές της επειδή αφυπηρετεί και όχι γιατί την πέταξαν στα μετόπισθεν στο όνομα μιας πλασματικής “ανανέωσης” (θυμίζω, μιλάμε για το ΡΙΚ).

Στο άκουσμα της απόφασης η Δέσποινα λιποθύμησε. Η ήδη ευάλωτη κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε με συνέπεια να νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης, ενώ στο πλευρό της στάθηκαν πολλοί συνάδελφοι, οργανισμοί και φορείς. Από την πρώτη στιγμή οι συναδέλφισσες της Δέσποινας στο “Δρομολόγιο” Ελένη Βρεττού και Πόλα Σπόντα έστειλαν επιστολή στον διευθυντή του Τμήματος Ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με την οποία τον ενημερώνουν ότι διαφωνούν έντονα με τις αλλαγές, εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και για τον χειρισμό του πολύ ευαίσθητου θέματος της συναδέλφου τους και ζητούν την άμεση απαλλαγή τους από την παρουσίαση της εκπομπής. Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, μετά από προσφυγή της Δέσποινας στο γραφείο της, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΔΣ ΡΙΚ και τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος σημειώνει ότι “η παραπονούμενη έχει υποστεί απαξιωτική και εξευτελιστική συμπεριφορά, γεγονός που είχε και εξακολουθεί να έχει, άμεση επίπτωση στην κατάσταση της υγείας της». Η Ένωση Συντακτών Κύπρου χαρακτήρισε «άδικη, ανάλγητη, αψυχολόγητη και καταδικαστέα» τη μεταχείριση της Δέσποινας και  “παντελώς αδικαιολόγητη την προσπάθεια υποβάθμισής της με αφαίρεση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, χωρίς καν να προηγηθεί διάλογος μαζί της” και καλεί τη Διοίκηση του ΡΙΚ να ανακαλέσει την αρχική απόφασή του και να την αποκαταστήσουν πλήρως.

Πέρα από τις φτηνές δικαιολογίες της διοίκησης του ΡΙΚ και το gaslighting, γεγονός παραμένει πως μια υπάλληλος που υπηρέτησε πιστά ένα πόστο για πάνω από τρεις δεκαετίες πετιέται στην άκρη λίγα χρόνια πριν την αφυπηρέτηση με πρόσχημα μια αόριστη ανανέωση ενώ στην πραγματικότητα είναι θύμα μιας ξεδιάντροπης και εξοργιστικής διάκρισης λόγω της ασθένειάς της (η οποία όπως διαβεβαιώνουν οι συνάδελφοι αλλά και πολλοί ακροατές της, ουδέποτε αποτέλεσε πρόβλημα τουλάχιστον για το κομμάτι της εκφώνησης). Ευτυχώς που ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, ακαδημαϊκός Γιώργος Κέντας δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αναλγησία της διεύθυνσης και προχώρησε στην παγοποίηση οποιαδήποτε απόφασης ζητώντας από την Δέσποινα να επιστρέψει στα καθήκοντά της μόλις πάρει εξιτήριο. Ελπίζουμε ότι επικρατήσουν η λογική και η ανθρωπιά και να αφεθεί η Δέσποινα σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, εδώ και 33 χρόνια.

Κι αν η διεύθυνση του ΡΙΚ επιμένει στην ανανέωση μπορεί να ξεκινήσει κάλλιστα από την απαρχαιωμένη νοοτροπία της...

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top