ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτσι επιλέγηκαν οι 12 σύμβουλοι – Ο ρόλος τους, ο λόγος των αποσπάσεων και οι κλίμακες μισθοδοσίας τους

Έτσι επιλέγηκαν οι 12 σύμβουλοι – Ο ρόλος τους, ο λόγος των αποσπάσεων και οι κλίμακες μισθοδοσίας τους

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα Παρασκευή (15/09) η Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Έργου, η σύσταση της οποίας περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική σε δηλώσεις της στον Alpha, στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση», έδωσε διευκρινήσεις για τον ρόλο των 12 συμβούλων αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγηκαν.

«Οι περισσότεροι ξεκίνησαν σήμερα, ενώ άλλοι θα ξεκινήσουν 1η Οκτωβρίου επειδή η διαδικασία των αποσπάσεων καθυστέρησε λίγο περισσότερο και έχουν έρθει με κέφι και όρεξη για να δουλέψουμε σαν ομάδα», ανέφερε.

Για τα σχόλια γύρω από το θέμα αυτό έκανε λόγω η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, τονίζοντας ότι «με ξενίζει κάπως η αντίδραση που βλέπω τις τελευταίες μέρες»

«Είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες όταν μιλάμε για τα γραφεία των Προέδρων και των Πρωθυπουργών, ανάλογα με το σύστημα διακυβέρνησης που έχει η κάθε χώρα. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία. Είναι ένα υποστηρικτικό γραφείο στη δουλειά που έχει να κάνει η Προεδρία για την υλοποίηση και την παρακολούθηση του Κυβερνητικού έργου, δηλαδή δεν είναι κάτι καινούριο και ξένο», εξήγησε.

«Για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που απασχολεί 10 Υπουργεία. Πρέπει κάπου να γίνεται ένας συντονισμός. Το να περιμένεις από ένα Υπουργείο να συντονίζει τα άλλα Υπουργεία καμιά φορά είναι δύσκολο. Είναι πολύ πιο εύκολο σε κάποια πολυθεματικά θέματα να γίνεται μια διαχείριση κεντρικά. Ο Πρόεδρος έχει διάφορες συναντήσεις, έχει προτεραιότητα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα βοηθήσει τα Υπουργεία. Χρειάζεσαι και κάποιους τεχνοκράτες οι οποίοι θα υποστηρίζουν την δουλειά των Υπουργών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αναλογεί ένας σύμβουλος για κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο αφού είναι 12 στο σύνολο, η κυρία Πική ανέφερε ότι «είναι ανάλογα με τα θέματα. Μπορεί ένα Υπουργείο που είναι μεγάλο να το χειρίζεται ένα άτομο, μπορεί άλλο άτομο να χειρίζεται ένα Υπουργείο και ένα Υφυπουργείο»

«Ήδη με τους Υπουργούς ετοιμάσαμε τα σχέδια δράσης. Δεν μεταφέρεται ούτε η αρμοδιότητα ούτε η ευθύνη των Υπουργών στο Προεδρικό. Τα θέματα πλέον έχουν γίνει πολύ σύνθετα δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με το πώς ήταν πριν 20-30 χρόνια, πλέον χρειάζεται η συνεχής συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία», σημείωσε.

Καταλήγοντας, η κυρία Πική επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή αυτών των συμβούλων ήταν μέσω εκδήλωση ενδιαφέροντος.

«Εκδήλωση ενδιαφέροντος δήλωσαν 120 άτομα από το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και επιλέγηκαν οι 12 σύμφωνα με συνεντεύξεις που έγιναν που είχαν περισσότερη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης έργων, σε θέματα στρατηγικού προγραμματισμού – σχεδιασμού και με τη λογική να μην είναι 12 άτομα από την ίδια Υπηρεσία»

Όσο αφορά την κλίμακα μισθού των 12 συμβούλων η κυρία Πική σημείωσε ότι «είναι από Α8 μέχρι Α13», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «θα παίρνουν τον μισθό που είχαν πριν την απόσπαση»

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες συλλήψεις για παράνομη μετανάστευση - 28χρονος κλώτσησε αστυνομικό και τον δάγκωσε στο χέρι

Στο νοσοκομείο δυο νεαροί - Τους κατήγγειλε 43χρονος για εισβολή στο σπίτι του και κατέληξε ο ίδιος με χειροπέδες

Νέο «θρίλερ» στον αέρα: Περιστατικό αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways - Τουλάχιστον 12 τραυματίες

Πρόλαβαν τα χειρότερα: Περιορίστηκε η πυρκαγιά στην Μουτταγιάκα - Συνεχίζουν με τελικές κατασβέσεις και οριοθέτηση

Bίντεο: Τρομακτικό ατύχημα και προσωρινή διακοπή στον πρώτο γύρο στο Γκραν Πρι του ΜονακόΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top