ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν φτιάξει πυρηνικό σταθμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις «ευλογίες» της Κίνας

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν φτιάξει πυρηνικό σταθμό στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις «ευλογίες» της Κίνας

Η Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία με την Κίνα, προκειμένου να δημιουργήσει έναν πυρηνικό σταθμό στα σύνορα με την Ελλάδα και συγκεκριμένα σε περιοχή ανατολικά της Θράκης. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε δηλώσεις που παραχώρησε σε δημοσιογράφους τόνισε πως οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Πεκίνου διεξάγονται με επιτυχία, οπότε θεωρείται θέμα χρόνου να πέσουν οι υπογραφές.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποια άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένα σημεία της συμφωνίας και είμαστε πολύ κοντά σε επίλυση. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο ανώτερος αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao, μαζί με αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν την περιοχή που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο ρόλος της Ρωσίας
Η συμφωνία Τουρκίας και Κίνας μπορεί να αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο η Ρωσία φέρεται να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Άγκυρας.

Το middleeasteye.net αναφέρει ότι πριν ανακοινωθούν οι συνομιλίες για τον σταθμό, η Μόσχα αποφάσισε να εκπαιδεύσει 317 Τούρκους φοιτητές στην πυρηνική μηχανική.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως με νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και σχολεία της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top