ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Υπουργικό για έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Στο Υπουργικό για έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024

Συνέρχεται σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, τον πρώτο της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως ο προϋπολογισμός θα είναι «σημαντικά αναπτυξιακός», προωθώντας επενδύσεις και έργα που έχουν ενσωματωθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα χαρακτηρίζεται από τη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και θα είναι πλεονασματικός, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και η συμμόρφωση της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι εν μέσω της απανωτής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,6% για φέτος, από το αρχικό 2,8% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί γύρω στο 2,9% του ΑΕΠ.

Βάσει του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024 -2026, το οποίο καθορίζει τα όρια δαπανών στη βάση της δήλωσης πολιτικής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλεπόταν να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των €714 εκατ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2024, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των εξόδων εξυπηρέτησης του χρέους) προβλεπόταν να ανέλθει στο €1,1 δισ ή 3,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 81,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 73% το 2024. Το όριο των δαπανών για την Κεντρική Κυβέρνηση (πρωτογενής δαπάνες για Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία και Γενικό Λογιστήριο, περιλαμβανομένης και της Βουλής) είχε καθοριστεί στα €9,38 δισ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top