ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Βαρώσι το απόγευμα Τούρκοι Βουλευτές - Χθες πήγαν κοντά στην Πύλα

Στο Βαρώσι το απόγευμα Τούρκοι Βουλευτές - Χθες πήγαν κοντά στην Πύλα

Χρέος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το ανθρωπιστικό έργο. Είναι ένα έργο ειρήνης» δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι που επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την περιοχή του Περγάμου κοντά στην Πύλα, μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ σήμερα το απόγευμα θα μεταβούν στο Βαρώσι.

Η επίσκεψη των Τούρκων Βουλευτών στο Πέργαμος προηγήθηκε της ανακοίνωσης από το ΣΕΑ της Τουρκίας που ζητεί χωριστή συμφωνία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το ψευδοκράτος για τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οκτάι και η αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής συνομίλησαν με τον «δήμαρχο» Περγάμου, Μπουλέντ Μπεμπέκ και κατοίκους, ενώ σε δήλωση για το δρόμο Άρσους – Πύλας προέβη στο οδόφραγμα του Περγάμου, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει και από το κατεχόμενο Άρσος. Είπε ότι ήθελαν να δουν ιδίοις όμμασι το τι συμβαίνει και ν’ ακούσουν τον κόσμο.

Απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και πρώην Αντιπρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα έχουν συγγενείς και φίλους στο Πέργαμος και το Άρσος. Υποστήριξε επίσης ότι ενώ οι Ε/κ που ζουν στην Πύλα καλύπτουν όλες τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες, «οι πολίτες της τδβκ πρέπει να πάρουν άδεια από τις Βάσεις για διέλευση. Αν οι πολίτες της τδβκ πρόκειται να πάρουν οποιοδήποτε αγαθό, είτε είναι 3 κιλά ντομάτες από αυτή την αγορά (των κατεχομένων) είτε ένα φάρμακο για έναν ασθενή, πρέπει να περάσουν από το σημείο ελέγχου με την καθοδήγηση των Ε/κ... Υποτίθεται ότι είναι Βρετανική βάση, αλλά είναι μια βρετανική βάση με την ε/κ σημαία...».

Ο κ. Οκτάι αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός «πολίτη» του ψευδοκράτους που ζει στην Πύλα, ήταν άρρωστος και χρειαζόταν ασθενοφόρο, όμως δεν επετράπη να μεταφερθεί στα κατεχόμενα με ασθενοφόρο, αλλά μεταφέρθηκε στο οδόφραγμα Περγάμου κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και εκεί κατάφερε να μπει στο ασθενοφόρο, αφού πέρασε από τον σχετικό έλεγχο (στοιχείων – ταυτότητας).

Υποστήριξε επίσης ότι το θέμα διαστρεβλώθηκε από τους Ε/κ και τους Έλληνες προς την διεθνή κοινότητα, η οποία «πρέπει να δει τις πραγματικότητες. Ο δρόμος Άρσους – Πύλας είναι ένα ανθρωπιστικό έργο».

Το τμήμα του δρόμου που σχετίζεται με τη νεκρή ζώνη είναι μόλις 1300 μέτρα, σημείωσε ο Φουάτ Οκτάι. «Δεν είναι αποδεκτό η λεγόμενη Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη, να έρχεται και να παρεμβαίνει στην επικράτεια της τδβκ ενώ η τδβκ βελτιώνει τον δρόμο στη δική της περιοχή».

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο και εντελώς εκτός αλήθειας το να παρουσιάζεται όλο αυτό από τον ΟΗΕ σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.

«Χρέος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το ανθρωπιστικό έργο. Βασικά, το ίδιο πρέπει να κάνουν και αυτοί, περιλαμβανομένης της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ. Αυτό το έργο είναι έργο και ένα έργο ειρήνης που πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι μαζί και να είμαστε περήφανοι», υποστήριξε.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογου. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το τμήμα που έχει ανοίξει στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και θ’ αναχωρήσει για την Άγκυρα αμέσως μετά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top