ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημητρίου-Μέτσολα: «Περισσότερη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις»

Δημητρίου-Μέτσολα: «Περισσότερη Ευρώπη απέναντι στις προκλήσεις»

Περισσότερη Ευρώπη είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ, συμφώνησαν η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συνάντησή τους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.

Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την κ. Μέτσολα για όλα όσα κάνει για την Κύπρο και της έδωσε το Μετάλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων ως ένδειξη εκτίμησης.

"Έχουμε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", είπε η Αννίτα Δημητρίου, σε σχέση με την παρουσία της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, με αφορμή την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα συμφώνησε ότι η παρουσία της σήμερα στην Κύπρο είναι συμβολική αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστική, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ερωτηθείσες τι να αναμένεται σε σχέση με πιθανή συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια, η κ. Δημητρίου είπε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ είναι Κύπρος και η Κύπρος είναι ΕΕ".

"Όχι μόνο σε σχέση με το τελευταίο απαράδεκτο επειδόδιο στην Πύλα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, έχουμε δει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γι' αυτό είμαστε τόσο ευγνώμονες σήμερα για την παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα μας για να μπορέσουμε να επανενώσουμε το νησί μας", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι γι' αυτό θέλουμε να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δηλαδή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και γι' αυτό επίσης είμαστε ευγνώμονες στη Ρομπέρτα Μέτσολα και σε άλλους αξιωματούχους, που πάντα τονίζουν το γεγονός ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις αρχές μας, το συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει κι άλλες προκλήσεις, αναφερόμενη στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα, σε σχέση με το μέγεθός της, στην αποδοχή μεταναστών, είπε ότι "χρειαζόμαστε κοινή απάντηση και κοινή πολιτική της ΕΕ".

Αναφερόμενη σε άλλες προκλήσεις, όπως την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση και την κρίση δημοκρατίας, η Αννίτα Δημητρίου είπε ότι η καλύτερη απάντηση είναι περισσότερη δημοκρατία.

"Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας, αυτό είναι το μέλλον μας, αυτός είναι ο λόγος που είμαστε τόσο χαρούμενοι που σε έχουμε σήμερα μαζί μας σε αυτή τη σημαντική μέρα", είπε απευθυνόμενη στη Ρομπέρτα Μέτσολα.

Από την πλευρά της, η Μέτσολα είπε ότι περισσότερη Ευρώπη είναι ακριβώς η απάντηση.

"Πρώτα απ' όλα, όταν μιλάμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, αυτή είναι μια δέσμευση που έκανα όταν εκλέχθηκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι ενωμένη", είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι "θα εργαστούμε τόσο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και με την πιθανότητα να έχουμε Ευρωπαίο απεσταλμένο που θα φέρει όλους στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται να επανεκκινήσουν. Αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι και θα δεσμεύσουμε όλους τους απαραίτητους πόρους που είναι απαραίτητοι για να γίνει αυτό", υπογράμμισε.

Σε σχέση με άλλες προκλήσεις, είπε ότι η μετανάστευση είναι η πρώτη πρόκληση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, πόσο μάλλον στην Κύπρο.

"Καθώς ετοιμαζόμαστε για τις ευρωεκλογές, η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ότι καμία χώρα δεν μένει μόνη, και ότι είμαστε δίκαιοι με εκείνους που χρειάζονται προστασία, δίκαιοι με εκείνους που δεν δικαιούνται και ισχυροί απέναντι στους διακινητές", σημείωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top