ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΣΔΥΚ συμμετέχει στην απεργία των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων

Η ΑΣΔΥΚ συμμετέχει στην απεργία των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της εμπράκτως στην απεργία που προγραμματίστηκε για την 1η Νοεμβρίου 2023 από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χαμηλόμισθων Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντεχνίας, αυτή η απόφαση υπέρ του δικαιολογημένου αιτήματος των χαμηλόμισθων δημόσιων υπαλλήλων λήφθηκε ομόφωνα από την ΑΣΔΥΚ στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Γεώργιος Χωραττάς, ανέφερε ότι η ΑΣΔΥΚ ήταν η πρώτη Οργάνωση, (από τον Νοέμβριο του 2021), που τοποθετήθηκε υπέρ της συγκεκριμένης αξίωσης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις συνδυασμένες κλίμακες Α2 ως Α7.

Όπως αναφέρεται, η ΑΣΔΥΚ με δύο επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών (ημερ. 25.11.2021 και 2.5.2022), κατέθεσε το αίτημα για άρση της αδικίας σε βάρος των χαμηλόμισθων, σημειώνοντας ότι λόγω της πενταετούς παγοποίησης των ετήσιων προσαυξήσεων, αυτοί οι υπάλληλοι έχουν απολέσει σημαντικό μέρος των απολαβών τους, που ποτέ δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Η ΑΣΔΥΚ πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς μερική αποκατάσταση της αδικίας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή (ημερ. 25.11.2021), σημείωνε πως «καθώς μεγάλη ομάδα υπαλλήλων παραμένουν καθηλωμένοι στην κλίμακα Α2 και για να ανελιχθούν στην κλίμακα Α5, με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν 18 χρόνια (13 οι βαθμίδες + 5 χρόνια παγοποίηση) και συνολικά 26 χρόνια για να ανελιχθούν στην Α7, προτείνεται ως ελάχιστο μέτρο στήριξης όπως οι υπάλληλοι ανελίσσονται από την κλίμακα Α2 στην Α5, όταν φτάσουν στην κατώτερη βαθμίδα της Α5 (σε 14 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης) και από την Α5 στην Α7 όταν ανελιχθούν στην κατώτερη βαθμίδα της Α7, δηλαδή σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένης της 5ετούς παγοποίησης».

«Δυστυχώς, η πρόταση της Οργάνωσης σκόνταψε στην άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών, που την απέρριψε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις αντοχές των δημοσίων οικονομικών», αναφέρεται.

Η Οργάνωση εκφράζει την ελπίδα το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει με ευνοϊκό πνεύμα το δίκαιο αίτημα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων και ότι η Κυβέρνηση θα επιδείξει βούληση για ουσιαστική στήριξη αυτής της ομάδας των υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top