ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα πράξει ό,τι δυνατόν για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα πράξει ό,τι δυνατόν για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα»

Η Κύπρος θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως αναμένει πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΓΓ και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.

Ευχόμενος χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες και τον απανταχού Ελληνισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα τιμούμε τον αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, έναν αγώναςο οποίος, όπως είπε, ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατάληξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την αντιμετώπιση του φασισμού και του ναζισμού και την επικράτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

«Σήμερα αγωνιζόμαστε με τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επανένωση του τόπου μας», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ύστερα και από τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει με τον διορισμό μιας συγκεκριμένης προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Αναμένω πολύ σύντομα να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του ΓΓ και να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, η οποία από δικής μας πλευράς μπορώ με σαφήνεια να αναφέρω ότι μοναδικό στόχο έχει την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017 και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των αρχών και αξιών του αγώνα των Ελλήνων του 1940», τόνισε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή μας, ένας πόλεμος, και πως η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, καταβάλλει μια προσπάθεια, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η οποία αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ειδικότερα προς την κατεύθυνση απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Είπε επίσης πως είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ συγκεκριμένα την πρόταση της Κύπρου, την οποία, όπως ανέφερε, συζήτησε και το περασμένο Σάββατο στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο της χώρας και ακολούθως με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η εργασία για την υλοποίησή της έχει αρχίσει, προς διασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί, είχα και από τις Βρυξέλλες επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Ιορδανία και για αυτό το θέμα και ελπίζω πολύ σύντομα να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε στη συνέχεια την όποια ενέργεια αποσκοπεί στον θάνατο αμάχου πληθυσμού, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για αυτό, όπως δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία και για την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, ως το κράτος της περιοχής που βρίσκεται στην ΕΕ και διαθέτει εξαίρετες σχέσεις με όλους, θα πράξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, και πάντα σε συνεννόηση με τους ισχυρούς εταίρους της, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της ΚΔ, ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι χρειάζεται σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή, με το σχέδιο της Δημοκρατίας να εφαρμόζεται ήδη, γιατί μόνο αυτό θα τερματίσει την κρίση.

«Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, είναι η έναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Παλαιστινιακού», σημείωσε σχετικά.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει βοήθεια από πλευράς ΕΕ για την υλοποίηση της πρότασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι υπήρξαν δημόσια σχόλια τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την ενημέρωση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης.

Πρόσθεσε πως τώρα γίνεται επεξεργασία των λεπτομερειών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι ενήμεροι, με στόχο την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας ξεκινώντας από την Κύπρο, το πιο κοντινό σημείο της ΕΕ στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ερωτηθείς αν θα αφιχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μιλάμε για στρατεύματα αλλά για ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα φτάνει στην Κύπρο και από εκεί θα διασφαλίζεται ότι πηγαίνει στη Γάζα. Συμπλήρωσε ότι τα όποια στρατεύματα βρίσκονται στην Κύπρο, τα οποία ήρθαν τις τελευταίες ημέρες, είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εκκένωσης πληθυσμών από την περιοχή και πρόκειται ειδικότερα για μέλη διπλωματικού προσωπικού από κάποιες διπλωματικές αποστολές.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που εξέφρασε το ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση για την ψήφο αποχής της Κύπρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το ψήφισμα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρή αυτήν την κριτική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, όπως και του κάθε πολίτη να κρίνει την κυβέρνηση καθημερινά, να ζητούνται πληροφορίες.

Επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27 και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από τρίτους, και είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, χωρίς μάλιστα να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 8 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top