ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολή Οινοχόων θα ανοίξει το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με την Κοινότητα Βουνίου

Σχολή Οινοχόων θα ανοίξει το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με την Κοινότητα Βουνίου

Τη δημιουργία της πρώτης στην Κύπρο, πιστοποιημένης από τον ΔΙΠΛΑΕ, Σχολής Wine Sommelier (Οινοχόων), προβλέπει πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν το Σάββατο, το ΤΕΠΑΚ και η κοινότητα του Βουνίου, στην παρουσία και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, η Σχολή Οινοχόων, όπως και η Σχολή Ξεναγών, θα ενταχθούν στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου του Πανεπιστημίου, η οποία έχει τη διοικητική της έδρα στην Πάφο, αλλά όλα τα μαθήματα της Σχολής Sommelier και μέρος των μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών, θα γίνονται στο Βουνί.

Μιλώντας στην εκδήλωση υπογραφής του Πρωτοκόλλου, στο Οινολογικό Κέντρο Βουνίου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των τοπικών κοινοτήτων.

«Μέσα από τέτοιου είδους συνέργειες δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου η εκπαίδευση συναντά τον πολιτισμό και η κοινότητα ενθαρρύνεται να συμμετέχει ενεργά στην ακαδημαϊκή διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία των πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινότητες μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα και αντλώντας από τις παραδοσιακές μεθόδους».

Ανέφερε επίσης πως το Βουνί δεν γίνεται μόνο ένας εκπαιδευτικός πόλος, αλλά οι όλες ενέργειες που προβλέπονται, προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, αφού αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που αναζητούν μια πιο βιωματική επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα, αποτελούν ένα βήμα προς την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται, κατέληξε η Επίτροπος, «και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα, που θα εγκαινιαστεί σύντομα και το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων».

Ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Βουνί ως «μια σημαντική στιγμή για το ΤΕΠΑΚ και την κοινότητα», σημειώνοντας πως για το Πανεπιστήμιο, «το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής του για εξωστρέφεια και διασύνδεση με την κοινωνία».

«Η συνεργασία με την Κοινότητα Βουνίου θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε έρευνα αιχμής στον αμπελοοινικό τομέα και να αναπτύξουμε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ωφελήσουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι «η συνεργασία μεταξύ του ΤΕΠΑΚ, της κοινότητας Βουνιού και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα συμβάλει στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας».

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Βουνίου, Ματθαίος Πρωτοπαπάς είπε, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση για συνεργασία «είναι η αρχή για μια συνεργασία με εξαιρετικό μέλλον και προοπτικές», σημειώνοντας ότι «η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την απασχόληση των κατοίκων της περιοχής με τα αμπέλια και τον τουρισμό, δημιουργεί νέες συνθήκες για την κοινότητα μας».

Επιπρόσθετα εξέφρασε τη θέση πως «η παρουσία του ΤΕΠΑΚ εδώ θα είναι πόλος έλξης για θεματικό τουρισμό, συνυφασμένο άμεσα με την ιστορία της περιοχής, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα αυξήσει τους οικονομικούς μας πόρους».

Την τελετή χαιρέτισε επίσης, εκ μέρους του Προέδρου του Τμήματος ∆ιοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, Αναπληρωτή Καθηγητή Αντώνη Θεοχάρους, ο Λέκτορας του Τμήματος, Δρ Πέτρος Κοσμάς.

Όπως είπε ο κ. Κοσμάς, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας που αποσκοπεί στην δημιουργία της πρώτης στην Κύπρο , Σχολής Οινοχόων, πιστοποιημένης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, «ενός κέντρου για εκπαίδευση ξεναγών αλλά και μιας μονάδας δια βίου μάθησης για το ευρύ κοινό το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει βασική κατάρτιση οινοχόου».

Υπέδειξε ακόμη ότι «αν και η διοικητική βάση και των δυο Σχολών θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής στην Πάφο, η παρουσία μας στο Βουνί θα είναι επί μόνιμης και καθημερινής βάσης μέσω της προσφοράς μαθημάτων, διαλέξεων και συνεχιζόμενης κατάρτισης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Χειροπέδες σε 6 πρόσωπα - Ερευνήθηκε αριθμός οικιών

Στη σύλληψη έξι προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε χώρα τη Τρίτη, 23 Απριλίου, στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top