ΔΙΕΘΝΗ

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Στο Παρίσι η συνέχεια για θαλάσσιο διάδρομο για Γάζα»

Εκπρόσωπος Κομισιόν: «Στο Παρίσι η συνέχεια για θαλάσσιο διάδρομο για Γάζα»

Η Κομισιόν έχει καλωσορίσει την πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων και τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Παρίσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την πρωτοβουλία.

Η Πρόεδρος «καλωσορίζει την πρωτοβουλία από την Κύπρο όπως είδατε» ανέφερε ο κ. Μαμέρ. «Όπως είπα χθες, η Πρόεδρος θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι για τη διεθνή διάσκεψη που οργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για το πώς πρακτικά θα παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας» πρόσθεσε.

«Είμαι βέβαιος πως αυτό είναι κάτι που θα προκύψει σε αυτό το πλαίσιο» συζήτησης, σημείωσε ο κ. Μαμέρ. Ωστόσο, επεσήμανε, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερη πληροφόρηση για αυτή την ιδέα», και πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα ενημερώσει τον Τύπο αναλόγως.

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η εφαρμογή της ιδέας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης απευθείας στη Γάζα ενέχει δυσκολίες, καθώς χρειάζεται συνεννόηση και με το Ισραήλ, και πως η συζήτηση που γίνεται αφορά και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αεροπορικώς και μέσω θαλάσσης και από την Κύπρο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Γάζα. Όπως επίσης ανέφεραν, αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη συζήτηση την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Μπαλάς Ουζβάρι δήλωσε κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης με τη σειρά του ότι αναχώρησαν πλέον και οι τελευταίες δύο πτήσεις από τις πρώτες οκτώ που είχαν ανακοινωθεί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με την τελευταία να έχει αναχωρήσει από το Βέλγιο το πρωί της Τρίτης.

Συνολικά οι πτήσεις μετέφεραν 400 τόνους υλικών όπως είδη πρώτης ανάγκης, καταφύγια, τρόφιμα και νερό, καθώς και προϊόντα που αφορούν τις υγειονομικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε, η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται πρώτα στην Αίγυπτο αεροπορικά και στη συνέχεια το υλικό παραδίδεται στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του εδάφους, το υλικό μεταφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τις πρώτες αυτές πτήσεις εξετάζεται και το ενδεχόμενο περισσότερων πτήσεων.

Ο κ. Ουζβάρι αναφέρθηκε και στη σημασία να υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή για ανθρωπιστικούς σκοπούς, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει κάποια βελτίωση επί του εδάφους, αλλά πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τονίζουμε την ανάγκη διεύρυνσης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και της διασφάλισης της πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Υπογράμμισε πως «οι όποιοι περιορισμοί στις ποσότητες και είδος αγαθών δεν συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top