ΔΙΕΘΝΗ

Πράσινο φως από Κομισιόν για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ε.Ε

Πράσινο φως από Κομισιόν για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ε.Ε

Το πρώτο ΟΚ της Κομισιόν δε σημαίνει και άμεση εισδοχή των χωρών αυτών. Για να ξεκινήσουν μόνο οι διαδικασίες χρειάζεται η ομόφωνη γνώμη των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Πράσινο φως στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία τους προς την ΕΕ έδωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Στις εκθέσεις για τη διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών για αυτές τις δύο χώρες, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου. Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Γεωργία.

Περισσότερο από σύμβολο της δέσμευσης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το πρώτο ΟΚ της Κομισιόν δεν σημαίνει και άμεση εισδοχή των χωρών αυτών. Για να ξεκινήσουν μόνο οι διαδικασίες χρειάζεται η ομόφωνη γνώμη των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ηγέτες θα έχουν τη σχετική συζήτηση τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής, με βάση τις παρούσες εκθέσεις. Αναμένεται να είναι μία δύσκολη συζήτηση, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές διαφωνίες και προβληματισμοί. «Απλώς κοιτάξτε την Τουρκία», όπως είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης. Οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα ξεκίνησαν το 2005, αλλά τώρα βρίσκονται παγωμένες.

Οι 27 Επίτροποι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Για την Τουρκία, η έκθεση είναι αρνητική, αφού καταγράφεται απομάκρυνση της Τουρκίας από τις αξίες και τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Στην έκθεση υπάρχει αναφορά στην στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, καθώς και αναφορές στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως την μόνη αποδεκτή από την ΕΕ λύση στο Κυπριακό.

Σημαντικές αναφορές στο κείμενο της έκθεσης σημειώνουν ότι η Τουρκία «συνέχισε την στρατιωτικοποίηση της κατεχόμενης περιοχής» μέσω της αναβάθμισης της στρατιωτικής βάσης για drones στο Λευκόνοικο και της ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, καθώς και αναφορά στα επεισόδια στην Πύλα και την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο ότι η Τουρκία «κατ’ επανάληψη υποστήριξε την λύση δύο κρατών στην Κύπρο» σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων και η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023 και τη μείωση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Σε σχέση με τη μετανάστευση, η Τουρκία καλείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη βάση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016, ενώ σημειώνεται πως η τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής «προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» συνεχίζει να εκκρεμεί.

Πηγή: euronews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top